Rašytojas A.Bayeris: Rusija tikrina kvailių ir cinikų ištikimybę

Niujorke gyvenantis rašytojas ir ekonomikos specialistas Aleksejus Bayeris rėžė tvirtą ir kandžią savo nuomonę apie Rusiją ir Vladimiro Putino režimą.

Tie, kurie propagandą vertina skeptiškai, skubiai likviduojami. Tad būti kvailiu ir aklai garbinti lyderius yra saugiau.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Tie, kurie propagandą vertina skeptiškai, skubiai likviduojami. Tad būti kvailiu ir aklai garbinti lyderius yra saugiau.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Autorius kaip reikiant įkando V.Putino režimui.<br>„RIA Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Autorius kaip reikiant įkando V.Putino režimui.<br>„RIA Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 11, 2015, 6:02 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 8:00 PM

Turbūt daugelis yra gavę elektroninius laiškus iš Nigerijos, kuriuose sukčiai teigia, esą jie yra korumpuoti tos šalies valdininkai ir siūlo į jūsų banko sąskaitą pervesti kelis milijonus dolerių. Neva jie rado informaciją apie jus internete ir mano, kad esate pakankamai patikimas ir garbingas žmogus, kad sutiktumėte drauge pavogti šiuos pinigus. 

Daugybė žmonių tuomet pasvarsto, kas galėtų patikėti tokia akivaizdžia apgavyste ir kaip šie aferistai kasmet sugeba susikrauti milijardus dolerių, rašo „The Kyiv Post“.

Pasirodo, yra įtikinama priežastis, kodėl šie laiškai rašomi būtent tokiu stiliumi. Atimti iš žmonių pinigus yra daug pastangų reikalaujantis projektas, tad sukčiai nenori švaistyti savo laiko žmonėms, kurie galiausiai perkąs jų apgavystę.

Rašydami tokius akivaizdžiai apgaulingus laiškus apsimetėliai gali greitai nustatyti, kurie žmonės yra bent truputėlį skeptiški, ir atskirti tą 0,001 proc. individų, kurie yra pakankamai patiklūs, kad taptų jų aukomis.

Kvailų poelgių – apstu

Šia ilga istorija A.Bayeris mėgina paaiškinti tai, kas pastaruosius pusantrų metų vyksta Rusijoje. V.Putino režimo įvykdyti tarptautinių nusikaltimų, triukšmingo melo, kuriuo spjaudosi jo propaganda, kvailų valstybės pareigūnų pareiškimų, absurdiškų ir gąsdinamų Valstybės Dūmos išleistų įstatymų sąrašas yra toks ilgas, kad prireiktų dar pusantrų metų vien jiems visiems paminėti.

Praėjusį mėnesį buvo viešai naikinami draudžiami maisto produktai, Sankt Peterburgo parduotuvėse šniukštinėjo vietiniai „kazokai“, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas viešai paskelbė keletą juoką keliančių pranešimų, Ukrainos režisieriui Olegui Sencovui buvo skirta 20 metų įkalinimo bausmė už „teroro aktus“.

Užsienietiškas muilas ir skalbimo priemonės dingo iš parduotuvių lentynų, Maskvoje vyko išpuoliai prieš meno parodą, o Sankt Peterburge buvo sunaikintas „bedieviškas“ meno kūrinys, D.Medvedevas apsilankė rusų okupuotose japonų salose, o vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas pareiškė, kad japonai gali pasidaryti charakirį, jei jiems kas nors nepatinka.

Ankstyvas Jevegenijos Vasiljevos, kuri kaltinama už tai, kad apgavo gynybos ministrą ir pavogė milijonus dolerių, paleidimas bei Valstybės Dūmos deputato Josifo Kobzono pasiūlymas nutraukti diplomatinius santykius su JAV, negana to, kad V.Putino padedamas šis veikėjas gavo medicininę vizą vykti gydytis į ES, nors jam tai draudžia sankcijos.

Ištikimybės išbandymas

Kaip rašo A.Bayeris, visi šie įvykiai įsilieja į nuolat vykstančios beprotybės foną: Krymo okupacija, kariniai veiksmai Ukrainoje, per kuriuos Rusijos piliečiai žūsta beveik kasdien, kad gimtinėje būtų palaidoti kaip šunys, nesibaigiantys bandymai sutrikdyti Ukrainos vyriausybę, Josifo Stalino garbinimas, kriminalinė Sovietų Sąjungos praeitis.

Pastaruoju metu žmonės juokauja, kad naujienas iš Rusijos reikia skaityti kasdien, nes jei palauksi savaitę ir perskaitysi viską vienu kartu, gali sprogti iš pykčio.

Vis dėlto visoje šioje beprotybėje yra vienas metodas. V.Putino režimas kasdien bombarduoja šalies visuomenę tokiomis naujienomis ir taip surengia ištikimybės išbandymą. Jei šį išbandymą priimi, matyt, trūksta smegenų ar sielą velniui esi pardavęs.

Vis dėlto sukčiai iš Nigerijos nuolat demaskuojami, jų apgavystės paviešinamos, žiniasklaida perspėja jų saugotis. Tuo metu Rusijos televizija kala į galvą, kad būti besmegeniui yra pranašumas, o cinikų laukia nuostabus atlygis.

„Jei esate nusiteikę tapti vienu arba kitu, esate V.Putino kadrai. Jei ne, turėsite išvykti iš šalies arba tapti tėvynės išdavikais ir įsitrauksite į purvinų bjaurybių gretas“, – pasiūlymą pateikia rašytojas. 

Pastebimi praeities atgarsiai

Bet net ir taikydamas visuomenei šį išbandymą, V.Putino KGB režimas nėra originalus. Šią kvailoką techniką išrado ir sėkmingai sovietinei visuomenei taikė J.Stalinas ir jo represijų mechanizmas.

Nepaliaujamai keldamas absurdo lygį buvęs vadovas savo pavaldiniams bruko daugybę teiginių, kuriais labai sunku patikėti. 

Antai profesionalūs inžinieriai rengia sabotažus ir gadina gamyklų įrangą, kad Vladimiro Lenino bendrininkai, kuriuos J.Stalinas teisė viešai, buvo britų ir japonų šnipai, kad Sovietų Sąjunga yra laimingiausia ir labiausiai klestinti valstybė visoje Žemėje, kad J.Stalinas yra „visų mokslų genijus“.

Tie, kurie šią propagandą vertino bent truputį skeptiškai ar ironiškai, būdavo skubiai likviduojami. Tad žmonės, kurie turėjo proto ir suvokimo, pradingdavo, o savisaugos instinktas palaužė likusiųjų tautinę dvasią: akivaizdžiai būti kvailiu ir aklai garbinti J.Staliną buvo saugiau. Jei nepavykdavo savo mąstymo nuleisti iki tokio žemo lygio, tekdavo ciniškai apsimesti, kad toks esate.

Niūri ateitis

Šiuo atžvilgiu labai įdomu, kas laukia Rusijos ekonomikos, nes ji jau ir taip smarkiai šlubuoja. Jei sankcijos nebus panaikintos, arba naftos gamintojai Artimuosiuose Rytuose neįsivels į beatodairišką regioninį karą, viskas ir toliau eis neigiama linkme – vyriausybės atsargos ir privačios santaupos bus išeikvotos, nedarbas didės, bankų sektorius bankrutuos, parduotuvių lentynos ištuštės, nekilnojamojo turto kainos sugrius.

Išpuoliai prieš užsienietiškus maisto produktus ir muilą yra tik ženklas, kad Rusijos valdžia pradeda sparčiai taupyti.

Nepaisant to, valdininkai nenustoja kartoti, kad krizė jau pasiekė dugną, tad ekonomika ir rublis ims kilti. Šalyje siaučia tuščios šnekos apie mitinius importo pakaitalus. Kai V.Putinas teikiasi paminėti ekonomiką, jis atrodo kaip neišmanėlis ir nemokša.

Vis dėlto visa tai irgi turi tikslą. Yra vienas anekdotas apie sovietinę ekonomiką: J.Stalinas, Nikita Chruščiovas ir Leonidas Brežnevas keliauja traukiniu. Variklis staiga nustoja veikti ir traukinys sustoja. J.Stalinas pareiškia, kad gali jį sutaisyti, ir nušauna inžinierių. Traukinys vis dar nejuda. N.Chruščiovas prikelia inžinierių iš mirties, tačiau traukinys ir toliau stovi. Tuomet L.Brežnevas atsistoja, užtraukia užuolaidas ir pareiškia: „Mes judam.“

Šį anekdotą jau greitai bus galima pritaikyti ir šiuolaikinei Rusijai. V.Putinas palieka užuolaidas atviras ir paskelbia: „Mes judam.“ Kvailiai ir cinikai džiūgaudami šaukia: „Tegyvuoja Putinas!“

Skaitykite „Lietuvos ryto“ apžvalgininko rusija/"="">rusija/"" target="_blank">Valdo Bartasevičiaus prisiminimus apie Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.