Didvyriu laikytas rusas kritikos strėles nukreipė į Kremlių

Prieš dvejus metus prorusiškų separatistų didvyriu laikytas rusų karininkas dabar tapo nepatogia figūra tiek Vakarams, tiek Kremliui. O pats Igoris Strelkovas Vladimiro Putino režimui prognozuoja pabaigą, rašo „The Guardian“.

I.Strelkovas apie karą šneka panašiai kaip V.Putinas, bet režimas jo nemėgsta<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
I.Strelkovas apie karą šneka panašiai kaip V.Putinas, bet režimas jo nemėgsta<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
I.Strelkovas apie karą šneka panašiai kaip V.Putinas, bet režimas jo nemėgsta<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
I.Strelkovas apie karą šneka panašiai kaip V.Putinas, bet režimas jo nemėgsta<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-06-10 16:20, atnaujinta 2017-05-22 04:12

Prieš dvejus metus I.Strelkovas pagarsėjo savo vaidmeniu Rytų Ukrainos konflikte. Buvęs Rusijos saugumo pajėgų karininkas 2014 metų balandį vadovavo Slovjansko atsiėmimui, kuris paskatino karo veiksmų suaktyvėjimą visame regione.

Kijeve I.Strelkovas buvo laikomas negailestingu karo nusikaltėliu ir Kremliaus agentu, Maskvos pasiųstu į Ukrainą, kad ten sukeltų sumaištį.

O Rusijoje pareigūnas iš pradžių liaupsintas drąsiu karo didvyriu, sukilėlių pajėgas vedusiu į kovą prieš Kijevą.

Tiesa, praėjus dvejiems metams nuo Krymo aneksijos I.Strelkovas pakeitė savo pozicijas. O pastaraisiais mėnesiais jo retorika atsisuko ir prieš patį Kremlių.

„V.Putinas ir jo artimiausias ratas žengė tokius žingsnius, kurie beveik neabejotinai prives prie sistemos griūties. Nežinau, kaip ir kada tai įvyks, bet esame tikri, kad jo režimas anksčiau ar vėliau žlugs“, – „The Guardian“ teigė buvęs Rusijos karys.

Peikia prezidento bailumą

Maskva iš Rytų Ukrainos jį atitraukė dar 2014 metų rugpjūtį, o nuo tada I.Strelkovas pateko į keistą pilkąją zoną: negalėjo nei grįžti į konfliktą, nei rodytis valstybinėje žiniasklaidoje.

Karininkas, kurio tikroji pavardė Girkinas, dabar tvirtina, kad V.Putinas 2014 metais susvyravo lemiamą akimirką, bijodamas visiškai nutraukti ryšius tarp Rusijos ir Vakarų.

Tiesa, save nacionalistu laikantis I.Strelkovas mano, kad Rusija turėtų užimti visas žemes, kuriose gyvena etniniai rusai, o ukrainiečius vadina „rusais, kurie kalba kitokia tarme“.

Karininko nuomone, V.Putiną į pražūtį pastūmėjo sprendimas sustoti po Krymo aneksijos.

„Jis peržengė Rubikoną, bet tada nelogiškai ir netikėtai sustojo. Jis neatsitraukė, bet ir nebepuolė. Regis, kad jis nebeturi minčių, ką daryti toliau, ir laukia stebuklo. Tai lyg būti įstrigus pelkės viduryje“, – piktinosi I.Strelkovas.

Dėl savo vaidmens Rytų Ukrainoje rusas yra įtrauktas į tarptautinių sankcijų sąrašus. Praėjusią savaitę Lenkijos Seimo narė Malgorzata Gosiewska Tarptautiniam karo tribunolui Hagoje pateikė I.Strelkovui priskiriamų galimų karo nusikaltimų sąrašą.

Norėjo užimti Ukrainą

Pats karys neneigia, kad Rytų Ukrainoje šaudydavo žmones už mėginimus plėšikauti parduotuvėse, tačiau tikina, kad šios egzekucijos buvo teisėtos, mat rėmėsi sovietine karo meto teise.

„Aš vienintelis rengdavau teismo posėdžius, o ne tik šaudydavau. Susirinkdavo trys teisėjai, karinis prokuroras ir advokatas, o kartais įtariamieji buvo pripažįstami ir nekaltais“, – aiškino I.Strelkovas.

Neaišku, ar rusas Ukrainoje veikė koordinuodamas savo veiksmus su Kremliumi. Iš vienos pusės, Krymo aneksija, kurią vykdė Rusijos pajėgos, buvo kruopščiai suplanuota operaciją.

Tačiau, kaip teigia ekspertai, kai konfliktas persikėlė į Rytų Ukrainą, I.Strelkovas užėmė laisvai samdomo kario poziciją: bendradarbiavo su Maskva, tačiau nesivadovavo jos nurodymais.

Pats rusas teigia, kad savo pažintimis naudojosi norėdamas pareikalauti, kad Kremlius įvykdytų invaziją į šalį, tačiau vėliau suprato, kad tai neįvyks.

O kai I.Strelkovui buvo liepta palikti Ukrainą, Kremlius jį įtraukė į neoficialų sąrašą žmonių, kuriems draudžiama reikštis valstybinėje Rusijos televizijoje. Dažniausiai tokiu draudimu yra apdovanojami liberalios opozicijos atstovai.

„Aš jiems tapau nepatogia figūra. Jie nežino, kas aš – teroristas ar didvyris. Manęs negali suimti, nes tokiu būdu nusilenktų Vakarams, bet negali manęs ir apdovanoti, nes jiems esu nepatogus“, – pasakojo buvęs karo vadas.

„Valdžia nenori nepriklausomų politikų ar žmonių, kurie mąsto laisvai. Jiems net nereikia laisvai mąstančių rėmėjų“, – aiškino I.Strelkovas.

Rusijos politikos paraštės

Jo politinės pažiūros susideda iš liberalių saviraiškos laisvės pažadų ir raginimų surengti laisvus rinkimus, tačiau tuo pačiu kvepia imperialistiniais užmojais išplėsti rusų žemes ir apsaugoti kitose posovietinėse valstybėse gyvenančius tautiečius.

I.Strelkovas ir jo bendraminčiai nacionalistai dabar glaudžiasi Rusijos politikos paraštėse. Tačiau Kremlius į juos žiūri su nerimu.

„Kremlius bijo nacionalistų, nes jie naudoja tą pačią imperialistinę retoriką kaip V.Putinas, bet tai sugeba daryti kur kas geriau už jį patį. Štai kodėl daug nacionalistų yra ir kalėjime – net ir tie, kurie rėmė V.Putiną. Jie mėgino pabučiuoti jam kojas, o šis juos atstūmė“, – svarstė Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas.

Politologų teigimu, I.Strelkovas neturi galimybių tapti stambia žuvimi Rusijos politikoje, tačiau ir toliau keliaus po šalį bendraudamas su nacionalistų grupelėmis.

Pats buvęs karys teigia, kad sugrįžti į politiką dabar neketina, bet dar tikisi, kad jo laikas gali ateiti.

„Neplanuojame rengti revoliucijos ir nuversti V.Putiną. Dalyvavau penkiuose karuose, todėl puikiai žinau, ką reiškia valdžios griūtis didžiuliuose miestuose. Niekas to nenori, tačiau, deja, ji gali būti neišvengiama“, – pabrėžė I.Strelkovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.