Kremliaus kritiko mirtis atskleidė slaptą Maskvos ir Londono ryšį

Jungtinės Karalystės teisėsauga tyčia stabdė tyrimus, susijusius su paslaptingomis iš viso 14 Kremliaus kritikų mirtimis. Pasak policijos, mirtys niekuo nebuvo keistos, tačiau „BuzzFeed News“ atliktas tyrimas parodė priešingai: atrasti ryšiai tarp velionių ir Maskvos.

 S.Youngas (viršuje kairėje) turėjo ryšių su V.Putino kritiku B.Berezovskiu ir nuolat bijojo, kad bus nužudytas.<br>„Lrytas.lt“ montažas
 S.Youngas (viršuje kairėje) turėjo ryšių su V.Putino kritiku B.Berezovskiu ir nuolat bijojo, kad bus nužudytas.<br>„Lrytas.lt“ montažas
 S.Youngas (antras iš kairės) nuolat jaudinosi dėl savo gyvybės.
 S.Youngas (antras iš kairės) nuolat jaudinosi dėl savo gyvybės.
 S.Youngas (kairėje) nuolat jaudinosi dėl savo gyvybės.
 S.Youngas (kairėje) nuolat jaudinosi dėl savo gyvybės.
 Vienas iš žuvusių S.Youngo pažįstamų – R.Curtisas.
 Vienas iš žuvusių S.Youngo pažįstamų – R.Curtisas.
 V.Putino kritikas B.Berezovskis tapo viena iš paslaptingai mirusių aukų.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 V.Putino kritikas B.Berezovskis tapo viena iš paslaptingai mirusių aukų.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 S.Youngas mirė paslaptingomis aplinkybėmis.<br> „Twitter“ nuotr.
 S.Youngas mirė paslaptingomis aplinkybėmis.<br> „Twitter“ nuotr.
 Jungtinės Karalystės policija apkaltinta tuo, kad stokoja kompetencijos ir nori rengti nuoseklius tyrimus.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Jungtinės Karalystės policija apkaltinta tuo, kad stokoja kompetencijos ir nori rengti nuoseklius tyrimus.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 26, 2017, 11:08 AM, atnaujinta Jun 26, 2017, 12:48 PM

Tai yra antroji straipsnio apie Kremliaus žmogžudystes Jungtinėje Karalystėje dalis. Pirmąją dalį, apie Aleksandro Perepelično mirtį po paslaptingos kelionės į Paryžių, galite rasti čia.

Multimilijonierius 54 metų Scotas Youngas mirė 2014 metų gruodžio 4-osios naktį Londone: jis iškrito iš ketvirtajame aukšte esančio savo buto balkono ant geležinių spyglių tvoros. 

Jis buvo devintas miręs žmogus iš jo draugų ir verslo partnerių rato. Tačiau kai policija atvyko į jo butą, net nebuvo ieškoma pirštų atspaudų: pareigūnai kaipmat pareiškė, kad tai buvo savižudybė, ir užbaigė bylą. 

Šeimos neįtikino išvados

Apie tėvo mirtį S.Youngo dukros Sasha ir Scarlet sužinojo tik dvi dienos po įvykio, iš žiniasklaidos. Mat policija nesugebėjo jų apie tai informuoti. Pasak merginų, jų tėvas su jomis susisiekė telefonu vos kelios minutės iki mirties, kalbėjo ramus ir linksmas.

„Mes paprasčiausiai netikėjome, kad jis nusižudė“, – teigė Sasha. 

Tuo metu jos motina Michelle samdė privačius tyrėjus, kad išsiaiškintų, kad nutiko jos buvusiam vyrui S.Youngui.

Tai, kad S.Youngas negalėjo nusižudyti, jo šeima suvokė ištyrinėjusi jo butą. Paaiškėjo, kad langas, pro kurį S.Youngas tariamai iššoko, pasikeldavo vos 50 centrimetrų.

„Langas toks mažas, o jis buvo toks didelis. Jam būtų prireikę kelių minučių pro jį išlįsti“, – teigė S.Youngo dukra Sasha.

Be to, ant palangės tvarkingai buvo padėtas žiebtuvėlis, pakelis cigarečių ir skardinė „Diet Coke“.

„Jei mano tėvas būtų lindęs pro langą, žiebtuvėlis būtų nukritęs ant žemės, o gėrimas būtų išsipylęs. Tačiau tie daiktai buvo padėti ant palangės tobulai“, – teigė Sasha.

Vis dėlto šiurpiausias dalykas, kurį ji su šeima rado, buvo už palangės: purve buvo matyti žymės, kurias paliko kažkieno nagai.

„Jis kovojo dėl savo gyvybės“, – sakė Sasha ir taip pat atskleidė, kad jos tėvas ją su seserimi perspėjo visuomet saugotis rusų mafiozų.

Tačiau policijai šie įrodymai nieko nereiškė. Pareigūnai teigė, kad S.Youngo sužadėtinė Reno sulaukė  jo skambučio, esą ketina žudytis. Kai S.Youngo artimieji reikalavo pamatyti vaizdo kamerų įrašus iš apylinkių, policija pareiškė, kad juos ištirs.

Policija vėliau prisipažino, kad ji įrašus ištyrė tik šeši mėnesiai po tos akimirkos, kai tai padaryti liepė teismas. Kai S.Youngas krito per savo buto langą, visos apylinkėse buvusios kameros buvo nusuktos į kitą pusę.

S.Youngo laidotuvėse prie jo dukrų priėjo nepažįstamas žmogus ir liepė joms nustoti daryti, ką jos darė, nes tai „pavojinga“. 

Išžudė pažįstamų ratą

„BuzzFeed News“ atrado dokumentų, kurie įrodo, kad S.Youngas buvo susijęs su Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiku Borisu Berezovskiu, kuris pasitraukė iš tos šalies. 

Dėl ryšių su B.Berezevoskiu S.Youngas gyveno nuolatinėje baimėje – jis nuogąstavo, kad bet kurią akimirką su juo gali susidoroti Kremliaus saugumiečiai ir rusų mafiozai.

B.Berezovskis, S.Youngas ir septyni kiti jų pažįstami mirė paslaptingomis aplinkybėmis. B.Berezovskis 2013 metais buvo rastas pasikoręs vonioje: nors Jungtinės Karalystės policija teigė, kad tai buvo savižudybė, JAV žvalgybininkai įtarė, kad jis tapo žudikų taikiniu.

V.Putino kritiko B.Berezovskio verslo partneris – oligarchas iš Gruzijos – Badris Patarkacišvilis 2008 metais mirė tariamai nuo širdies smūgio. Nuo to esą 2007 metais mirė ir jų pažįstamas Jurijus Golubevas, vienas naftos milžinės „Jukos“ įkūrėjų.

Vis dėlto JAV šnipų agentūros teigia turinčios įrodymų, kad visi jie buvo nužudyti. Be to, įvairūs šaltiniai teigia, kad Kremlius yra puikiai įvaldęs nunuodijimo technikas, kad agentai sugebėtų žudyti nepalikdami žymių. Vienas dažniausių nuodijimo rezultatų – sustojusi širdis.

2003 metais britų teisininkas Stephenas Mossas irgi staiga mirė nuo širdies priepuolio būdamas vos 46 metų. O teisininkas Stephenas Curtisas 2004 metais mirė sudužus sraigtasparniui. JAV žvalgyba tvirtina, kad jie irgi galėjo tapti Maskvos keršto taikiniais.

O trys multimilijonieriaus S.Youngo artimi draugai ir verslo partneriai – Paulas Castle'as, Robbie Curtisas ir Johnny Elichaoffas – visi tariamai nusižudė per ketverius metus iki mirštant S.Youngui.

Bijo konfrontuoti su Kremliumi

Šios paslaptingos mirtys verčia sunerimti, jog Rusijos slaptosios tarnybos ir nusikaltėlių grupuotės nestabdomos vykdo žmogžudystes, kad susidorotų su savo priešininkais. 

Tačiau taip pat paaiškėjo, kad Londonas labai vangiai konfrontuoja – jei iš viso konfrontuoja – su Maskva. Tai verčia nuogąstauti, kai daugėja įrodymų, kad Kremlius kišasi į Vakarų politinius procesus. Antai Rusija kaltinama tuo, kad bandė paveikti JAV prezidento rinkimų rezultatą.

2006 metais Rusijos vyriausybė priėmė įstatymus, leidžiančius slaptiesiems agentams žudyti valstybė priešus užsienyje. 

Tais pačiais metais Federalinės saugumo tarnybos (FST) nariai Londone radioaktyviuoju poloniu nunuodijo buvusį Rusijos saugumo pareigūną Aleksandrą Litvinenką. Pernai Jungtinėje Karalystėje vykdytas tyrimas atskleidė, kad A.Litvinenką nužudyti greičiausiai paliepė pats V.Putinas.

17 dabartinių ir buvusių Jungtinės Karalystės ir JAV žvalgybininkų atskleidė „BuzzFeed News“, kad Kremliui ištikimybę prisiekę žudikai per pastarąjį dešimtmetį žudė žmones nebaudžiami.

Pasak tų žvalgybininkų, dėl to yra kalti keli dalykai: Jungtinės Karalystės baimė, kad sulauks atsako, policijos kompetencijos stoka, noras palaikyti didžiulį pinigų srautą, kuris kasmet iš Rusijos atplaukia į britų bankus. Todėl Kremlius imasi vis „drąsesnių“ veiksmų be jokios baimės.

Vienas dabartinis Jungtinės Karalystės vyriausybės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais teigė, kad pagrindinė priežastis, kodėl britų valdžia nekreipia dėmesio į Maskvos machinacijas, yra paprasta. Tai – baimė.

Agentai veikia be baimės

Įtakingi JAV žvalgybininkai prisipažino, kad jie su augančiu nerimu stebėjo žmogžudystes, kurios vyko kitapus Atlanto. Jie baiminasi, kad paslaptingos mirtys persikels ir į Amerikos teritoriją.

Šios baimės sustiprėjo po 2015 metų, kad Kremliaus ruporo „Russia Today“ įkūrėjas Michailas Lesinas buvo rastas negyvas viešbutyje Vašingtone. Tyrėjai pareiškė, kad M.Lesinas prisigėrė ir nukrito iš aukštai, tačiau žvalgybininkai privačiai tarpusavyje kalbėjo, kad įvykiai atrodė įtartinai.

Iš viso yra 14 įtartinų mirčių Jungtinėje Karalystėje, kurias JAV žvalgybininkai susiejo su Rusija. Anot žvalgybininkų, kai kuriais atvejais buvo galima beveik užtikrintai teigti, kad nužudymą liepė surengti V.Putinas. 

Kitais atvejais buvo neaišku, ar žmogus nužudytas Kremliaus, ar mafiozų, ar buvo tyčia privestas prie savižudybės ribos. 

Tiesa, žvalgybininkai neatmeta, kad mirtys nesusijusios su Rusija, tačiau jie teigė, kad dauguma įrodymų perša „išvadą, kad Maskva buvo susijusi su mirtimis“.

Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) Rusijos operacijos vadas iki 2015 metų Stevenas Hallas teigė, kad po A.Litvinenkos nunuodijimo Londone atsirado dešimtmetį trunkanti diplomatinė aklavietė, dėl kurios nukentėjo Masvkos ir Londono santykiai.

„O tada Jungtinėje Karalystėje rusų žudikai pradėjo nuolat žudyti žmones, – teigė S.Hallas, pasak kurio, britų valdžia nesugebėjo duoti rimto atsako Kremliui po A.Litvinenkos mirties. – Mes žinome, kad rusai turi programą žudyti žmones, gyvenančius Jungtinėje Karalystėje, kurie jiems nepatinka.“

Viską daro profesionalai

„Britai susitarė, kad rusai galėtų atvykti į šalį, leisti pinigus statybų projektams ir stimuliuoti ekonomiką, o už tai visi nežiūrės į tai, kas vyksta“, – rėžė vienas JAV žvalgybininkas, pasak kurio, Jungtinė Karalystė seniai nuvertino rusų veiksmus šalyje.

Buvęs Skotland Jardo kovos su terorizmu vadovas Richardas Waltonas tvirtino kad per pastarąjį dešimtmetį Jungtinėje Karalystėje įvyko daugybė keistų mirčių, susijusių su Rusija. Tačiau R.Waltonas teigė, kad tirti tokias bylas yra „labai labai pavojinga“.

R.Waltono teigimu, rusų žudikai dažnai yra itin pajėgūs „nuslėpti žmogžudystę“. Jie moka sukurti įvaizdį, kad žmogus nusižudė. Be to, jie moka visur išslapstyti įkalčių, esą aukos sirgo depresija, o kartais naudoja narkotikus ir psichologinę taktiką, kad priverstų žmones nusižudyti.

„V.Putino vyriausybė yra sukaupusi daugybę cheminių ir biologinių medžiagų, kurios sukurtos žmonėms žudyti, kad nebūtų palikta jokių žymių“, – tvirtino R.Waltonas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.