Įsibaiminę rusai atsidūrė vilkų apsuptyje: plėšrūnų norma viršyta kelis kartus

Vakariniuose ir rytiniuose Rusijos regionuose pastaruoju metu prisiveisė ypač daug vilkų. Šie gyvūnai ėda kaimo šunis ir kelia pavojų vietiniams gyventojams.

Rusai skundžiasi – pastaruoju metu prisiveisė daugybė pavojų keliančių vilkų.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Rusai skundžiasi – pastaruoju metu prisiveisė daugybė pavojų keliančių vilkų.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Feb 21, 2021, 10:37 AM

„Sveiki! Šiandien Priažos rajono Kuzminkos kaime vilkai suėdė paskutinį šunį! Čia visus metus gyvenantys žmonės bijo išeiti į gatvę net dieną! Dauguma gyventojų – senukai. Jiems iki ligoninės Čialnoje pėsčiomis reikia nueiti beveik tris, iki parduotuvės – pusantro kilometro. O čia net vandens iki upės baisu išeiti...“ – toks laiškas atėjo į Karelijos laikraščio „Respublika“ redakciją.

Panašių skundų yra daug. Rašoma ir apie tai, kaip vilkai surengė antpuolį prieš Kudamos kaimą ir papjovė ne vienų varžybų nugalėtoją haskį Dzeusą.

Kudamoje įsikūrusi viena didžiausių fermų Rusijoje, kur veisiami kinkomieji šunys. Pasak vietos gyventojų, čia šįmet vilkai sudraskė apie 20 šunų.

Naistenjervio kaime plėšrūnai siautėja kelios dešimtys metrų nuo galukaimio tvoros. Žmonės bijo važiuoti naktiniu traukiniu, nes kelias į geležinkelio stotį driekiasi per mišką.

Vidanų kaimo gyventojai pranešė merui Toivo Savolainenui, kad vilkai sugraužė tris keturkojus vidury dienos tiesiog gatvėje.

Meras persiuntė laišką į Karelijos Respublikos žemės ūkio ministeriją su prašymu padėti. Kol laukė atsakymo, vilkai nugvelbė dar du šio kaimo šunis.

Karelijos miškuose dabar siautėja apie 400 vilkų. Pasak specialistų, subalansuotam sugyvenimui su kitais gyvūnais laukinėje respublikos gamtoje vilkų neturėtų būti daugiau nei 100–150. Norma viršyta keletą kartų.

Susitvarkyti su pilkaisiais plėšrūnais teoriškai įmanoma, nes regione įregistruoti 22 tūkst. žmonių, kurie turi medžiotojo bilietus. Be jų negalima įsigyti ginklo.

Bet šaudyti vilkus gali tik medžiotojai, turintys visus kitus būtinus leidimus. Tai reiškia, jog pilietis, šaudydamas į vilką savigynos tikslais, pažeidžia įstatymą.

Todėl kaimo gyventojams lieka tiktai pranešti apie pasirodžiusius plėšrūnus policijai ar medžioklės priežiūros inspektoriams ir laukti pagalbos. O ši gali būti pavėluota arba apskritai nesuteikta.

Tokia pat sistema veikia, tiksliau, nieko nedaroma, visoje Rusijos teritorijoje, taip pat ir Tolimuosiuose Rytuose. Bet šiemet vilkų kažkodėl ypač padaugėjo šiaurės vakariniuose šalies regionuose.

Remiantis vietos valdžios informacija, Archangelsko srityje, siekiant pilkųjų plėšrūnų skaičių sumažinti iki normos, jų reikėtų sunaikinti ne mažiau kaip 600. Pskovo srityje nustatytas padidintas limitas – iki 800 vilkų.

Ostrovo, Novorževo ir Puškinskije Gorų rajonų gyventojai masiškai skundžiasi dėl padrąsėjusių plėšrūnų. Vilkai žmonėms matant šunis atplėšia nuo grandinių, pjauna nuo bandos atsilikusias karves ir vagia avis.

Ekologė Svetlana Nazarova pateisina pilkuosius plėšikus: „Šiose šalies srityse labai opi aktyvaus miško kirtimo problema. Plėšrūnai artinasi prie žmonių, nes jų buveinės stipriai nukentėjo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.