Po V. Putino interviu T. Carlsonui – audringa Vakarų pasaulio reakcija: pateikė analizę, vadina įtaigiausia Rusijos propaganda istorijoje

Per daugiau nei dvi valandas trukusį interviu su Vladimiru Putinu buvęs „Fox News“ laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas iš esmės susilaikė nuo prieštaravimų Rusijos autoritarui, dėl kurio žiauraus karo Ukrainoje be reikalo žuvo šimtai tūkstančių žmonių. Tie, kurie tikėjosi įnirtingo bei provokuojančio pokalbio, neabejotinai liko gerokai nusivylę ilgai trunkančiu ir padriku interviu, kuriame pats T. Carlsonas kartais atrodė pasimetęs. Dabar akivaizdu, kodėl V. Putinas davė interviu T. Carlsonui, rašo portalas CNN.

T. Carlsonas ir V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
T. Carlsonas ir V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
T. Carlsonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
T. Carlsonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas, T.Carlsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas, T.Carlsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tuckerio Carlsono ir Vladimiro Putino interviu Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Tuckerio Carlsono ir Vladimiro Putino interviu Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 9, 2024, 4:05 PM, atnaujinta Feb 9, 2024, 4:06 PM

Užuot spaudęs V. Putiną įvairiais klausimais, įskaitant patikimus kaltinimus Rusijai dėl karo nusikaltimų ir opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno įkalinimo, T. Carlsonas leido autokratui laisvai manipuliuoti visuomene ir papasakoti savo istorijos versiją, kad ir kokia melaginga ji būtų. Kartais, tarp pretenzijų išsakymo, V. Putinas, atrodo, mokė T. Carlsoną istorinių įvykių, kol pastarasis nustebęs viso to klausėsi. Arba, kalbant paprasčiau, T. Carlsonas suteikė V. Putinui platformą skleisti savo propagandą pasaulinei auditorijai, net nesirūpindamas patikrinti jo skleidžiamų teiginių.

„Žiūrint pirmąsias 45 minutes matyti, kad tai prezidento V. Putino platforma“, – pastebėjo CNN vyriausioji tarptautinė korespondentė Clarissa Ward ir pridūrė, kad nuo pat interviu pradžios buvo aišku, jog T. Carlsonas „neturi jokios kontrolės“.

Kai kuriais atvejais T. Carlsonas netgi palaikė V. Putino pasakojimus. Pavyzdžiui, V. Putinas plėtojo absurdišką sąmokslo teoriją, kad JAV vyriausybę kontroliuoja ne išrinkti vadovai, o niekieno nerinktos Centrinės žvalgybos valdybos pajėgos, kurios vadovauja prezidentui kaip marionetei iš šalies.

„Taigi, du kartus teigėte, kad JAV prezidentai priima sprendimus, o paskui juos pamina jų agentūrų vadovai, – po V. Putino teiginio pasakė T. Carlsonas, apibendrindamas Rusijos lyderio melagingą pasakojimą. – Taigi, jūsų pasakojimu, tai skamba taip, tarsi jūs apibūdinate sistemą, kurią valdo ne tie žmonės, kurie yra išrinkti?“

„Teisingai, teisingai, teisingai“, – atsakė V. Putinas.

T. Carlsonas taip ir nepabandė užginčyti šio absurdiško teiginio.

Tai buvo didžiulė propagandinė V. Putino pergalė, kuris dabar gali ir sieks šį susitikimą pakreipti savo naudai. Jei buvo kokių nors abejonių, kad V. Putinas nelaiko susitikimo su T. Carlsonu didele pergale, tai jas turėtų išsklaidyti žvilgsnis į tai, kaip šį reikalą nušvietė jo paties valdoma valstybinė žiniasklaida. Iškart po to, kai T. Carlsonas paskelbė pokalbį internete, V. Putino ruporai suskubo jį pagarsinti.

TASS savo tituliniame puslapyje paskelbė pokalbį kaip pagrindinę naujieną, sustiprino V. Putino teiginį, kad Ukraina yra „dirbtinė valstybė“, ir skyrė visą savo interneto svetainės skyrių specialiam interviu aprašymui.

Anglų kalba transliuojantis RT, kuris dabar yra pašalintas iš didžiosios dalies Vakarų pasaulio, savo eteryje parodė nemažą dalį interviu.

„Vladimiro Putino interviu per pirmas dvi valandas sulaukė daugiau kaip 20 milijonų peržiūrų“, – skelbė RT.

Pats interviu buvo patalpintas T. Carlsono interneto svetainėje ir platformoje „X“.

Vaizdo įrašas „X“ platformoje penktadienį buvo peržiūrėtas 86 mln. kartų, maža to, juo pasidalijo ir „X“ savininkas Elonas Muskas.

Vaizdo įrašas sulaukė daugiau kaip 475 000 patiktukų, pažymėjo prokremliškas laikraštis „Izvestija“. Leidinys citavo aukšto rango pareigūną Rusijos okupuotuose Ukrainos regionuose, kuris sakė, kad Vakarų bandymai trukdyti dalytis informacija žlugo.

Dar vienas straipsnis, į kurį buvo surinkti pagiriamieji komentarai iš „X“ platformos, buvo išspausdintas bulvariniame laikraštyje „Komsomolskaja pravda“ pavadinimu „Aš jau beveik noriu prašyti Rusijos pilietybės“.

Politikos apžvalgininkai ir tikėjosi, kad Kremlius pirmąjį nuo karo pradžios V. Putino interviu su pokalbių laidų vedėju iš Vakarų panaudos propagandos tikslais.

„Sprendžiant iš pasirinkto laiko, pagrindinis interviu tikslas – paneigti skandalą dėl Nadeždino registracijos“, – rašė politologas Abasas Galiamovas.

Jis turėjo omenyje politiką Borisą Nadeždiną, kuris kitą mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose norėjo dalyvauti kaip karo priešininkas. Jis turi netikėtai daug šalininkų, tačiau buvo pašalintas iš rinkimų likus kelioms valandoms iki interviu paskelbimo.

A. Galiamovas taip pat kritikavo T. Carlsoną už tai, kad jis nekritiškai priėmė V. Putino teiginius, išsakytus per pirmąjį išsamų Rusijos prezidento interviu JAV žiniasklaidos atstovui nuo karo Ukrainoje pradžios prieš beveik dvejus metus.

Nors T. Carlsonas kadaise kritikavo Rusijos vyriausybę, pastaraisiais metais jis kur kas labiau simpatizavo V. Putino vadovaujamai valstybei ir kartu su savimi teršdamas JAV Respublikonų partijos įvaizdį. T. Carlsono komentarai apie žiaurų Rusijos karą Ukrainoje nebuvo palankūs Kijevui, o praėjusiais metais dešiniųjų pažiūrų ekstremistas Volodymyrą Zelenskį net palygino su parazitu.

Būtent todėl V. Putinas sutiko duoti interviu T. Carlsonui, o tikriesiems žurnalistams, kurie būtų spaudę Rusijos vadovą įvairiais svarbiais klausimais, jau daugelį metų neleidžiama gauti interviu. V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas šią savaitę žurnalistams sakė, kad T. Carlsonas buvo pasirinktas, nes jo „pozicija skiriasi nuo kitų“ Vakarų žiniasklaidos atstovų.

Vis dėlto buvo vienas momentas, kai T. Carlsonas švelniai paspaudė V. Putiną. Interviu pabaigoje T. Carlsonas paklausė V. Putino, ar jis būtų pasirengęs paleisti įkalintą „The Wall Street Journal“ žurnalistą Evaną Gerškovičių. V. Putinas atsakė, jog šiuo metu E. Gerškovičiaus nepaleis.

„Jis yra vaikas, ir galbūt jis kaip nors pažeidė jūsų įstatymus, bet jis nėra slaptasis agentas, ir visi tai žino“, – sureagavo T. Carlsonas.

Nors T. Carlsonas pasisakė už tai, kad E. Gerškovičius būtų nedelsiant paleistas, jo pastaba „The Journal“ nesulaukė didelio atgarsio. Žurnalo reporteris Tedas Mannas portale „X“ rašė, kad „iš T. Carlsono pusės buvo negarbinga užsiminti, jog Evanas neva pažeidė jų įstatymą“.

„Jis to nedarė, – pridūrė T. Mannas. – T. Carlsonas tai žino. E. Gerškovičius yra įstatymų besilaikantis, padorus reporteris, tapęs įkaitu dėl geopolitinių svertų. Jis turėtų būti nedelsiant paleistas.“

Po interviu žurnalas taip pat paskelbė pareiškimą.

„Evanas yra žurnalistas, o žurnalistika nėra nusikaltimas. Bet koks priešingas vaizdavimas yra visiška fikcija, – teigė žurnalas. – Evanas buvo nepagrįstai suimtas ir jau beveik metus neteisėtai laikomas Rusijoje už tai, kad dirbo savo darbą, todėl mes ir toliau reikalaujame jį nedelsiant paleisti.“

„Washington Post“: V. Putino interviu T. Carlsonui gali tapti įtaigiausia kada nors sukurta Rusijos propaganda

Rusijos prezidento Vladimiro Putino interviu JAV žurnalistui Tuckeriui Carlsonui gali tapti pačiu įtaigiausiu ir toksiškiausiu propagandiniu vaizdo įrašu, rašo „The Washington Post“

Tai, kad V. Putinas davė interviu amerikiečių žurnalistui Tuckeriui Carlsonui, reiškia, jog tarp Kremliaus ir JAV Respublikonų partijos esama ryšių. Toks pokalbis rodo Rusijos prezidento suinteresuotumą užmegzti kontaktą su „destruktyviu MAGA elementu“ tarp „raudonųjų“, pažymi leidinys.

Be to, tai dar kartą patvirtina, kad Maskva tikisi respublikono Donaldo Trumpo pergalės 2024 metų rinkimuose, jo sugrįžimo į Baltuosius rūmus ir tolesnio karinės pagalbos Ukrainai blokavimo.

V. Putinas siekia tradicinių konservatyvių vertybių gynėjo statuso, demonstruodamas „bendras pažiūras“ su D. Trumpo konservatoriais, kurie nepritaria lyčiai neutraliems tualetams: jis pašaipiai užsimena apie Vakarų paramą transseksualų teisėms, pabrėžia straipsnio autoriai.

Jie taip pat primena, kad Rusijos vyriausybė nuslopino žodžio laisvę, uždraudė bet kokią viešą LGBT+ tapatybės raišką ir suėmė šimtus antikarinių aktyvistų, kritikų, feminisčių, teisininkų ir kultūros veikėjų.

Be to, Kremlius siekia išnaudoti amerikiečių susiskaldymą ir kištis į Vašingtono politiką. Rusų įrankiai šiam darbui bus „trolių fabrikai“ ir „raudonieji“ su D. Trumpu priešakyje.

„Carlsonas yra protingas, o jo darbotvarkė aiški. Jiedu su Putinu puikiai bendradarbiaus, kad palaikytų melagingą pasakojimą apie Ukrainą, susilpnintų [prezidentą Joe] Bideną ir sustiprintų Trumpą..., – pažymima straipsnyje. – Jų bendros pastangos gali tapti pačia įtaigiausia ir toksiškiausia kada nors sukurta propaganda“.

Parengta pagal CNN ir ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.