Nauji veidai artimame rate ir pavojinga ideologija: po V. Putino inauguracijos – įspėjimai dėl pokyčių

Įvykusi Rusijos lyderio inauguracija pažymėjo jubiliejinius 25-uosius jo valdžios kontrolės metus – anot prokremliškų komentatorių, naujoji V. Putino kadencija pradės Rusijos virsmą tuo, ką jie vadina „revoliucine jėga“.

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putino inauguracija.<br>EPA/ELTA nuotr.
V. Putino inauguracija.<br>EPA/ELTA nuotr.
 Rusija, Z propaganda.<br> ZUMAPress/Scanpix nuotr.
 Rusija, Z propaganda.<br> ZUMAPress/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>EPA-ELTA nuotr.
S. Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
S. Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rusija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rusija demonstruoja Ukrainoje užgrobtą vakarieti<br>EPA-ELTA nuotr.
Rusija demonstruoja Ukrainoje užgrobtą vakarieti<br>EPA-ELTA nuotr.
Rusijos prezidento rinkimai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rusijos prezidento rinkimai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

May 8, 2024, 2:43 PM, atnaujinta May 8, 2024, 2:45 PM

Įvykusi Rusijos lyderio inauguracija pažymėjo jubiliejinius 25-uosius jo valdžios kontrolės metus – anot prokremliškų komentatorių, naujoji V. Putino kadencija pradės Rusijos virsmą tuo, ką jie vadina „revoliucine jėga“.

Anot Kremliaus propagandistų, kuriuos cituoja „The Washington Post“, Rusija taps šalimi, siekiančia pakeisti pasaulinę tvarką, kurti savo taisykles ir reikalauti, kad totalitarinė autokratija būtų gerbiama kaip teisėta alternatyva demokratijai, tuo tarpu šalies visuomenei bus diegiama „putinizmo“ ideologija.

Savo ruožtu „Politico“ tvirtina, kad Rusijos diktatoriaus tikslas bus pertvarkyti savo politinį elitą ir išlaikyti sistemos stabilumą – dienraščio cituojami apžvalgininkai prognozuoja netikėtus pokyčius Maskvos politinėje virtuvėje.

Nauja tikrovė

Anot Rusijai palankaus analitiko Dmitrijaus Trenino, Rusijos antivakarietiškas nusistatymas buvo „radikalesnis ir platesnio masto“, nei buvo tikėtasi anksčiau.

Jis tvirtino, kad Rusijos invazija į Ukrainą yra „palyginti nedidelis platesnio masto transformacijos, vykstančios Rusijos ekonomikoje, valstybės santvarkoje, visuomenėje, kultūroje, vertybėse, dvasiniame ir intelektualiniame gyvenime, elementas“.

„Rusai gyvena visiškai naujoje tikrovėje“, – rašė D. Treninas.

Prieš pat įsakydamas pradėti plataus masto invaziją į Ukrainą V. Putinas paskelbė dekretą, kuris buvo įvardintas kaip gyvybiškai svarbus Rusijos nacionaliniam saugumui. Jame buvo raginama imtis skubių priemonių apsaugoti „tradicines Rusijos dvasines ir moralines vertybes“, o tiesiogine grėsme buvo įvardintos Jungtinės Amerikos Valstijos.

„Grėsmę tradicinėms vertybėms kelia ekstremistinės ir teroristinės organizacijos, kai kurios naujienų žiniasklaidos priemonės ir komunikacijos platformos, JAV ir kitų nedraugiškų užsienio valstybių veiksmai“, – teigiama įsakyme.

Dekrete priduriama, kad pagrindinis jo tikslas – „tarptautinėje arenoje įtvirtinti Rusijos valstybę kaip tradicinių visuotinių dvasinių ir moralinių vertybių saugotoją ir gynėją“.

Mokslinis „putinizmas“

„The Washington Post“ pateikia keletą metodų, kuriuos V. Putinas naudos siekdamas įgyvendinti transformaciją į „revoliucinę jėgą“

Rusija bandys suformuoti ultrakonservatyvias, prieš liberalias laisves nusiteikusias vertybes, paremtas tradicinėmis Ortodoksų šeimos politikos vertybėmis.

Kremlius sieks reformuoti švietimą visais lygmenimis, bandant išugdyti naują rūpestingo ir patriotiškai nusiteikusio jaunimo kartą. Anot leidinio, tam Maskva imsis kelių skirtingų metodų – vadovėlių perrašymo pagal Kremliaus propagandą, valstybės nustatomos patriotinės mokymo programos, ir jau nuo šių metų pradedamos privalomos karinių pamokų. Jose bus mokoma elgtis su Kalašnikovo automatais, granatomis ir bepiločiais lėktuvais.

Maskva ruošiasi kultūrinio gyvenimo represijoms, sudarant liberalių ar antikarinių atlikėjų, režisierių, rašytojų ir dailininkų juoduosius sąrašus. Savo ruožtu liberalūs žurnalistai bus kaltinami ekstremizmu, kariuomenės diskreditavimu ir kitais nusikaltimais.

Savo ruožtu Kremlius toliau tęs militarizaciją – institucijos užsiims uolia karo šalininkų aktyvizmo mobilizacija po karo Ukrainoje simboliu „Z“, kuris pirmiausia buvo nupieštas ant Rusijos tankų ir kitos karinės technikos, o vėliau paplito ant vyriausybinių pastatų, plakatų, mokyklų ir organizuojamų demonstracijų.

Rusija ribos moterų teises, skleidžiant propagandą apie būtinybę turėti vaikų, bus mažinamas abortų prieinamumas, feminizmo aktyvistės bus kaltinamos terorizmu ir ekstremizmu.

V. Putinas sieks perrašyti Rusijos istoriją, kad pagerbtų sovietų diktatorių Josifą Staliną. Kremlius kaltins mokslininkus išdavyste, o karo ar Rusijos diktatoriaus kritika prilygins terorizmui ar ekstremizmui.

„Jie (red. past – Kremlius) bando plėtoti šį mokslinį „putinizmą“ kaip propagandos, ideologijos, istorinio švietimo pagrindą. Jiems reikia paklusnios naujos kartos – indoktrinuotų robotų ideologine prasme, kurie palaikytų V. Putiną, palaikytų jo idėjas, palaikytų šią sąmonės militarizaciją. Jiems reikia patrankų mėsos ateičiai“, – aiškino „Carnegie Russia Eurasia Center“ vyresnysis mokslinis bendradarbis Andrejus Kolesnikovas.

Tęs propagandos skleidimą

Kol Kremlius ruošia savo šalį konfliktui su Vakarais, riaušių policija Rusijoje rengia reidus į naktinius klubus ir privačius vakarėlius, muša svečius ir persekioja homoseksualų barų savininkus.

Rusai buvo įkalinti arba nubausti baudomis už vaivorykštinių auskarų segėjimą ar vaivorykštinių vėliavų demonstravimą. Sovietmečiu kalinti disidentai vėl atsidūrė už grotų – šį kartą už tai, kad pasmerkė karą Ukrainoje.

Ilgą laiką apsėstas Rusijos gyventojų skaičiaus mažėjimo, V. Putinas ragina rusų moteris gimdyti aštuonis ar daugiau vaikų, kartu jėga atimdamas dalį Ukrainos populiacijos, aiškina „The Washington Post“.

Į „The Washington Post“ užduotus klausimus atsakė vienas iš Kremliaus propagandistų Dmitrijus Peskovas, tvirtindamas, kad toks susidorojimas vykdomas atsižvelgiant į visuomenės poreikius.

„Jei visuomenė tam nepritaria, tuomet policija turi imtis priemonių, kad ji atitiktų visuomenės reikalavimus“, – aiškino jis. – Visuomenė dabar yra mažiau tolerantiška tiems vakarėliams ir naktiniams klubams“.

Paklaustas apie Rusijos demografiją D. Peskovas teigė, kad yra siekiama „paskatinti Rusijos žmones gimdyti kuo daugiau vaikų“ ir taip padidinti Rusijos gyventojų skaičių.

„Ir šiame kontekste tradicinių vertybių sklaida mums yra nepaprastai svarbi, šiame kontekste mes neturime nieko bendro su šiuo ekstremistiniu liberalizmu, kalbant apie tradicinių žmogiškųjų ir religinių vertybių atsisakymą, kurį dabar stebime Europos šalyse. Tai neatitinka mūsų supratimo apie tai, kas yra teisinga“, – pridūrė jis.

D. Peskovas rėžė, kad Kremlius „ir toliau iš to darys propagandą, gerąja šio žodžio prasme“.

„Ypač dabar, kai mūsų visuomenė itin konsoliduojasi aplink šią tradicinių vertybių idėją ir aplink prezidentą, mums lengviau tai daryti“, – tikino D. Peskovas.

Reikalinga pertvarka

Savo ruožtu anot „Politico“, Rusijos diktatorius po savo inauguracijos sieks išsaugoti režimo stabilumą.

Rusijos diktatorius nerodo jokių ženklų, kad norėtų nukrypti nuo Ukrainos naikinimo, represijų namuose ir priešiškumo Vakarams kelio, rašo „Politico.“

„Svarbiausias V. Putino tikslas – gaminti daugiau ginklų, išlaikyti stabilią ekonomiką, apsaugoti ją nuo sankcijų ir siekti infliacijos“, – aiškino politinės analizės įmonės „R. Politik“ įkūrėja Tatjana Stanovaja. – Neturėtume tikėtis, kad ši politikos kryptis bus keičiama.“

Tačiau anot „Politico“, pokyčių kiekis naujos Rusijos lyderio kadencijos pradžioje parodys tai, ar V. Putinas yra pasirengęs atsisakyti senų įpročių, siekiant užtikrinti savo režimo ateitį.

„Chatham House“ konsultantas Nikolajus Petrovas aiškino, kad V. Putinas tradiciškai taikė du valdymo modelius.

Viena vertus, Rusijos diktatorius rėmėsi sena patikimų draugų ir pažįstamų gvardija – gynybos ministru Sergejumi Šoigu ir užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Kita vertus, jis rėmėsi ištikimais technokratais, tokiais kaip ministras pirmininkas Michailas Mišustinas ir Rusijos centrinio banko vadovė Elvyra Nabiulina.

Tačiau anot „Politico“ toks veiklos būdas atrodo vis labiau neperspektyvus, nes kai kuriems iš pagrindinių V. Putino bendražygių jau yra 70 arba daugiau metų.

„Atėjo laikas V. Putino kartai palikti politinę sceną, tačiau juos turintys keisti politikai dar nėra pasiruošę“, – „Politico“ aiškino V.Petrovas. – Sistema susiduria su rimta problema ir pamatysime, kaip ji bus sprendžiama, ar tiesiog bus bandoma laimėti laiko.“

„Jei V. Putinas nori išlaikyti savo sistemą, jis turi ją pakeisti“, – pritarė politikos analitikas Abasas Galiamovas.

Netikėti pokyčiai

A. Galiamovas atkreipė dėmesį į neseniai įvykusį šokiruojantį gynybos ministro pavaduotojo Timūro Ivanovo suėmimą. Anot jo, tai galėjo būti signalas, kad V. Putinas yra pasirengęs „sudrebinti sistemos pamatus“.

Tai būtų didelis atotrūkis nuo senosios veiklos tvarkos, kuri leido S. Šoigu išlaikyti vyriausiojo gynybos vadovo postą nepaisant lėtos pažangos Ukrainoje.

Pastaraisiais metais Kremlius paprastai rinkdavosi kandidatus, kurie buvo laikomi lengvai kontroliuojamais, o kvalifikacija konkrečiam darbui nebuvo tokia svarbi. Asmenys buvo renkami iš buvusių V. Putino apsaugininkų, arba jau esamų politikų, šeimos narių, rašo „Politico“

Todėl Saugumo tarybos sekretoriaus Nikolajaus Patruševo sūnus Dmitrijus buvo įvardijamas kaip asmuo, kuris gali būti paaukštintas per būsimą V. Putino pertvarkymą, rašo „Politico“.

T. Stanovaja tvirtino, kad netikėtumų Rusijos sistemos pertvarkoje gali kilti dėl to, kad į politinius postus Ukrainoje bus paskirti dar nežinomi „jauni ir aršūs“ politikai, turintys karinės patirties.

„V. Putinas viešai pareiškė, kad laiko juos tikruoju elitu, kuris su laiku turi pakeisti dabartinį elitą“, – aiškino ji, tvirtindama, kad bet kokie pokyčiai, kurių imsis V. Putinas, greičiausiai bus riboti ir greiti – jis sieks užtikrinti, kad aukšto rango pareigūnai ir toliau dirbtų sklandžiai.

Paruošta pagal „The Washington Post“ ir „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.