Šešios priežastys, kodėl kenksminga nevalgyti po 18 valandos

Dažnai vaikydamosios savo svajonės - turėti liekną ir dailią figūrą, mes pasirengusios tikėti viskuo, kas sakoma. Pavyzdžiui, kad vakare nereikėtų valgyti po šeštos, rašo 10diet.net. Nežinia, kam šovė į galvą ši mintis, bet kai kurios moterys tiki, kad 6 – magiškas skaičius, todėl nevalgant po šešių riebalai pradeda tirpti ne dienomis, bet valandomis. Tačiau po kiek laiko paaiškėja, kad tai ne tik nepadeda atsikratyti nereikalingų kilogramų, bet ir kenkia. Ir tam yra mažiausiai šešios priežastys.

Sulieknėti padeda ir pieno produktai. Kalciui veikiant riebalines ląsteles, pagreitėja riebalų sudeginimas. Todėl nuolat valgydamos neriebų sūrį, jogurtą, gerdamos pieną taip pat galite sulieknėti.<br>„Reuters“
Sulieknėti padeda ir pieno produktai. Kalciui veikiant riebalines ląsteles, pagreitėja riebalų sudeginimas. Todėl nuolat valgydamos neriebų sūrį, jogurtą, gerdamos pieną taip pat galite sulieknėti.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 27, 2012, 3:12 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:24 PM

1 priežastis

Bioritmologai tvirtina, kad žmogaus organizmas būna aktyvus nuo saulės patekėjimo iki saulėlydžio. Tačiau naktį, kai žmogus užmiega, procesai organizme vyksta tarsi sulėtintame filme ir kalorijų yra sudeginama mažiau negu dienos metu. Todėl vakare geriau atsisakyti maisto.

Tačiau šiam tvirtinimui yra nemažai kontrargumentų. Pirmiausia, kaip tokiais atvejais gyvena šiauriečiai, kur per poliarinę naktį saulė nepakyla aukščiau horizonto nuo 23 parų iki 6 mėnesių? Ir kitas kraštutinumas: pietų šalių gyventojai miega ne tik naktį, bet ir dalį dienos. Ir kuo čia dėta saulė, jei žiemą ji nusileidžia anksčiau, o vasarą vėliau?

2 priežastis

Siūlant nebevalgyti po 18 val., visiškai neatsižvelgta į „pelėdos“ tipo žmonių gyvenimo ritmą, kurie paprastai labiau aktyvūs būna vakare ir naktį. Juk tada (kaip tyčia) dažniausiai ir sustiprėja noras valgyti. Ir priešingai - sočius pusryčius, kuriuos visiems rekomenduoja dietologai, „pelėdos“ vangiai virškins. Be to, turint galvoje tai, kad toli gražu ne kiekvienam žmogui pavyksta normaliai pavalgyti per pietus, o taip pat sėkmingai pasiekti namus iki 18 val., kad suspėtų pavakarieniauti, „pelėdos“ lieka iš esmės be valgio – pusryčiai nebūna naudingi, o pietus ir vakarienę „suvalgo“ darbas. Iš kur tuomet organizmui pasisemti jėgų? Tikriausiai žinote, kad badavimo iškankintas organizmas pradeda dviguba jėga kaupti riebalų atsargas.

3 priežastis

Dietologų siūlymas nevalgyti po šešių – tai ne kas kita, kaip badavimas. O kaip kitaip jūs pavadinsite valgio atsisakymą ilgas 4, o gal net ir visas 8 valandas, kol eisite miegoti? Badavimo pasekmės, žinia, tai ir sulėtinta medžiagų apykaita, raumenų masės praradimas. Rezultatas – padidėja riebalinio audinio sluoksnis. Todėl rekomenduoti tokią priemonę gali tik tie, kurie visiškai neišmano apie mitybą ir metabolizmą. Atsisakyti maisto po šešių – kenksminga sveikatai ir neturi nieko bendro su sveiku gyvenimo būdu.

4 priežastis

O dabar įsivaizduokite, kad visą likusį gyvenimą jūs nebevalgysite po šešių. Tai – įmanoma? Jei jūs renkatės tai kaip laikiną priemonę, tai geriau savęs nekankinkite. Juk vėl pradėjus normaliai valgyti, grįš ir jūsų kilogramai.

5 priežastis

Daugumos manymu, vakaras – gražiausias paros laikas. Baigėme darbą, susitvarkėme dienos reikalus ir galime praleisti vakarą taip, kaip mums norisi. Vadinasi, bendrauti su šeima arba mėgautis mylimo žmogaus artumu, susitikti su draugais, eiti į pasimatymą, svečius. Pagalvokite, o ką jūs darysite tuo metu. Tylomis gersite žaliąją arbatą be cukraus, kol kiti šeimos nariai kirs jūsų pagamintą vakarienę, o mažyliai ragins: „Mamyte, suvalgyk bent gabalėlį. Labai skanu!“ O gal mėgausitės vien mineralinio vandens stikline picerijos aromato svaiguly? Arba nudelbsite akis nuo romantiškos vakarienės stalo, kurią, tikėtina, specialiai paruošė jūsų širdies draugas?

Dar blogiau – jei vis dėlto nesusilaikysite, o paskui imsite savęs nekęsti dėl praryto kąsnelio ir kelių gurkšnių išgerto baltojo sauso vyno. Negi tai – gyvenimas? Psichologiškai tai gali iškęsti toli gražu ne kiekviena moteris. Jau nekalbant apie tai, kas bus, jeigu bus.

6 priežastis

O jei badaudamos nuo šešių vis tiek nenumesite svorio? Arba, geriausiu atveju, per savaitę neteksite 100 gramų?

Juokinga girdėti, kai moterys sako, kad jos nevalgo po šešių, iki tol spėjusios suvalgyti ne tik sočius pietus iš trijų patiekalų, bet dar ir išgerti ne vieną arbatos ar kavos puodelį su bandelėmis ar pyragėliu. Ir tos, kurios pačios nepajunta, kaip per dieną įmeta į skrandį keksą, sausainių, saldainių ir t. t.

Tikriausiai jums neteko girdėti, kad moteris būtų ilgam atsikračiusi nereikalingų kilogramų tik dėl to, jog nevalgė vakarienės. Paprastai tai padeda tik tais atvejais, kai, be badavimo po šešių, įvedami ir kiti griežti apribojimai. Pavyzdžiui, nuolatiniai lengvojo kultūrizmo užsiėmimai.

Ar yra badavimui po šešių alternatyva?

Geriausia alternatyva badavimui po šešių – tai mitybos įpročių pakeitimas. Juk bet kuri dieta veiksminga tik tada, kai tampa mitybos sistema. Todėl, jei jūs iš tikrųjų norite sulieknėti, pamirškite produktus priešus ne tik vakare, bet ir dienos metu. Vietoj bandelių nuo šiol teks valgyti obuolius arba apelsinus, riebią ir keptą kiaulienos dešrą valgykloje turėtų pakeisti gabalėlis virtos žuvies ar jautienos, o vietoj tradicinės mišrainės ar kitokio skanumyno su majonezu teks valgyti žalių arba raugintų kopūstų salotas.

Vienas iš populiariausių svorio mažinimo metodų yra kalorijų apribojimas. Mažo kaloringumo dieta moterims – ne daugiau kaip 1500 kcal  per parą.

Be to, tokia mityba gali būti pakankamai įvairi, o valgiaraštį jūs galite sudaryti pagal savo skonį ir finansines galimybes. Tiesa, iš raciono reikėtų pašalinti riebius ir bet kokius didelio kaloringumo produktus. Taip pat rekomenduojama vartoti vitaminų ir mineralų kompleksą bei per parą išgerti iki 2 litrų vandens.

O susipažinti su maisto produktų kaloringumu galite susiradusios kaloringumo nustatymo lentelę. Pagal ją susidarykite sau leidžiamų produktų sąrašą ir įsidėkite į piniginę. Tada, einant į parduotuvę jums nekils jokių pagundų. Suprantama, perkamų produktų sąrašas kitiems šeimos nariams turi būti atskiras.

Produktai, padedantys sulieknėti

Žemiau išvardintus produktus reikėtų įsiminti, o dar geriau atsispausdinti ir sąrašą pakabinti ant šaldytuvo. Juk jame laikysite produktus, padedančius sulieknėti. Juos vartojant, pagreitėja medžiagų apykaita. Todėl, jei juos valgysite ir vakare, jie jokiu būdu neprisidės prie jūsų svorio.

Taigi, tai – pomidorai, brokoliai, Briuselio kopūstai, spalvoti kopūstai, moliūgai, cukinijos, morkos, burokėliai, česnakai, svogūnai ar jų laiškai, baklažanai, krienai, špinatai, ridikėliai, ropės, agurkai, obuoliai, abrikosai, artišokai, juodieji serbentai, vyšnios, braškės, greipfrutai, citrinos, mangai, nektarinai, apelsinai, papajai, avietės, ananasai, apelsinai, mandarinai, arbūzai ir t. t.

Ne vienas tyrimas atskleidė, kad sulieknėti padeda ir pieno produktai. Kalciui veikiant riebalines ląsteles, pagreitėja riebalų deginimas. Todėl nuolat valgydamos neriebų sūrį, jogurtą, gerdamos pieną taip galite sulieknėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.