Didžiausias advokato V. Merkšaičio pomėgis – virtuvė

Vienas didžiausių kauniečio advokato Vytauto Merkšaičio pomėgių – ruošti maistą. Kulinarinėmis improvizacijomis teisininkas nuolat stebina žmoną Danielę ir dažnai į svečius užsukančius bičiulius.

Vienas didžiausių kauniečio advokato Vytauto Merkšaičio pomėgių – ruošti maistą.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Vienas didžiausių kauniečio advokato Vytauto Merkšaičio pomėgių – ruošti maistą.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Laikinoji sostinė")

Nov 25, 2012, 11:25 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:32 AM

35 metų V.Merkšaitis nuo mažens žinojo, kad seks notaro padėjėju dirbusio senelio Juozo Merkšaičio bei advokato praktika užsiimančio tėvo, žinomo advokato Vytauto Merkšaičio pėdomis ir ateitį sies su teise.

Vyras teisininku dirba daugiau nei dešimtmetį, yra įkūręs advokatų kontorą.

Maloniu kauniečio laisvalaikio užsiėmimu kulinarija tapo prieš kelerius metus. Suktis virtuvėje V.Merkšaitis ypač pamėgo po kelionių į tolimus kraštus, kur susižavėjo egzotišku maistu.

Karpačą ruošia ir iš vaisių

Praėjusį savaitgalį savo namuose Žaliakalnyje teisininkas su fotografe žmona Daniele gamino šventinę vakarienę. Pora minėjo penkerių metų santuokos sukaktį. D.Merkšaitienė prieš šventę paruošė desertų: želės ir tortą.

Kitais patiekalais pasirūpino vyras. Užkandžiams advokatas žmonai ir pasveikinti atvykusiems bičiuliams pirmiausia pasiūlė įvairiai paruošto karpačo.

Šį patiekalą jis gamino iš jautienos išpjovos, kurią skanino kaparėliais ir parmezano sūriu. Lašišos karpačo skonį pabrėžė citrina, alyvuogės ir šviežiai grūsti juodieji pipirai.

Ne tik iš mėsos, bet ir iš grybų, daržovių, net vaisių ruošti karpačą V.Merkšaitis išmoko svečiuodamasis Italijoje. Ypač skaniai šis patiekalas gaminamas Venecijoje, iš kur yra kilęs.

„Kad karpačas tirptų burnoje, svarbiausia aukštos kokybės produktai ir patiekimas. Šis užkandis turi būti meistriškai supjaustytas itin plonais, tiesiog perregimais griežinėliais“, – sakė advokatas.

Parsivežė iš Margaritos salos

Ant vaišių stalo kartu su kitais patiekalais taip pat garavo ant grotelių V.Merkšaičio čirškintos iš anksto pamarinuotos tigrinės krevetės, patiektos su rukolos salotomis ir citrinos griežinėliais. Šį patiekalą vyras pagamino neatsitiktinai.

„Danielė šį patiekalą itin mėgsta. Mano keptų krevečių ji paragavo dar mūsų draugystės pradžioje, kai pirmąkart pakviečiau į svečius. Nuo tada jas ruošiu ypatingomis progomis“, – pasakojo vyras.

Šio egzotinio valgio receptą V.Merkšaitis parsivežė iš kelionės po Venesuelą. Ilsėdamasis Margaritos saloje vyras mėgavosi ne tik šilta Karibų jūra, bet ir iš jos ištrauktomis šviežiomis gėrybėmis. Jas pagal įvairius receptus ruošė išradingi virtuvės meistrai.

Jūrų gėrybes kepa be riebalų

„Margaritoje ypač patiko ant žarijų kepti omarai ir krevetės. Iš virėjų pavyko išgauti jų gamybos receptus. Juos grįžęs į Lietuvą ne tik pats išmėginau, bet dar ir patobulinau“, – pasakojo vyras.

Teisininkas įprastai jūrų gėrybes čirškina ant grotelių be jokių riebalų.

Prieš tai jas gardina česnaku, medumi, imbieru, kartais griežinėliu paprikos.

V.Merkšaitis tvirtino, jog ruošiant krevetes, omarus, kalmarus ar langustus svarbu, kad itin aštrūs priedai ar padažai neužgožtų jų skonio.

„Jūrų gėrybių prieš kepant nereikėtų pernelyg ilgai marinuoti. Dažnai pagardus ant jų pakanka užpilti ar užberti likus pusvalandžiui iki čirškinimo“, – patarimų negailėjo kaunietis.

Žuvienė su degėsio skoniu

Apie maisto ruošimo ypatumus ištisas valandas kalbėti galintis teisininkas prasitarė, jog labiausiai mėgsta gaminti valgį lauke.

Šaltuoju metų laiku atvirame ore vyras šio darbo imasi retai. Tačiau truputį atšilus kieme jis kuria kepsninę.

„Mano, kaip kulinaro, gyslelė puikiausiai atsiskleidžia, kai kepu kepsnius ar šašlyką ant žarijų“, – juokavo V.Merkšaitis.

Bičiuliai iš Kaukazo kaunietį išmokė marinuoti šašlyką su prieskoninėmis žolelėmis. Vyras jo niekada neruošia lietuvių pamėgtais būdais – su majonezu, pomidorų padažu ar citrinos rūgštimi.

Ilsėdamasis šeimos name Nidoje V.Merkšaitis žmonai ir draugams ant laužo verda žuvienę iš paties Kuršių mariose sugautos šviežios žuvies.

Prieš baigdamas virti šeimininkas sriubai suteikia išskirtinio skonio: užgesina joje rusenančią uosio pliauską.

Ant grotelių keptos tigrinės krevetės

Patiekalui reikės: 1 kg atvėsintų tigrinių krevečių, 120 g sojų padažo, 2–3 šaukštų medaus, 30 g imbiero šaknies, 5 skiltelių česnako, 1 citrinos, 1 žaliosios citrinos, 200 g rukolos salotų, grūstų juodųjų pipirų.

Iš medaus, sojų padažo, tarkuotos imbiero šaknies ir susmulkinto česnako paruoškite marinatą, užpilkite jį ant krevečių ir pagardinkite juodaisiais pipirais.

Palaikykite maždaug 30–40 min. Kepkite ant grotelių apie 5 min. Paskui apverskite ir dar tiek pat pakepkite. Krevetes patiekite su rukolos salotomis, citrinos ir žaliosios citrinos skiltelėmis. Prie patiekalo galite derinti pusiau sausą baltąjį vyną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.