Ateities kulinarija – išmaniuosiuose įrenginiuose

Kol vieni panikuoja, jog internetas, delniniai kompiuteriai, išmanieji telefonai bei kiti netolimos ateities įrenginiai visiškai kompiuterizuos kasdienį žmogaus gyvenimą ir iš jo amžiams išstums popierines knygas, kiti tuo tarpu džiaugiasi atsivėrusiomis naujomis galimybėmis. Visai neseniai inovatyvią kulinarinę programėlę planšetiniams kompiuteriams sukūręs Nickas Fauchaldas teigia, jog skaitmenizacija ne tik kad nepanaikins kulinarinių knygų, bet padės jas efektyviai suderinti su kompiuteriniais prietaisais. O tai, vyro teigimu, neabejotinai palengvins ir pačių žmonių kasdienybę.

Naujoji programėlė tikrai neišstums kulinarinių knygų, bet veikiau jas kokybiškai papildys. Tai, pasak jo, yra ateities kulinarija.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Naujoji programėlė tikrai neišstums kulinarinių knygų, bet veikiau jas kokybiškai papildys. Tai, pasak jo, yra ateities kulinarija.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2013, 8:13 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:39 PM

Fauchaldas, bendradarbiaudamas su žymia Niujorko virtuvės šefe ir kulinarinės knygos autore Sara Jenkins, po ilgų bandymų sukūrė programėlę pavadinimu „New Italian Pantry”, kuri apjungia bene visus popierinės knygos ir planšetinio kompiuterio privalumus į darnia visumą. Pasak kulinarinio leidinio „Bon Appetit“, „tai yra viena iš sumaniausių kada nors regėtų tradicijos ir technologijos kombinacijų“.

Programėlėje galima rasti 80 lengvų itališkos virtuvės receptų, pateiktų drauge su nuostabiomis patiekalų nuotraukomis bei 17 filmukų su įvairiaisiais patarimais bei Jenkins pamokymais, kokius produktus vertėtų įsigyti ir kaip geriausia juos laikyti. Visi receptai yra sugrupuoti pagal ingredientus, patiekalų eiliškumą (pusryčiai, pietūs, vakarienė) bei sezoną, o suvedus turimus ingredientus į programėlę, interaktyvi virtuvinė spintelė akimirksniu pasakys, ką iš jų galima pasigaminti, arba patars, kurių papildomų produktų vertėtų įsigyti.

Programėlėje taip pat yra integruotas laikmatis, automatiškai į elektroninį paštą išsiunčiamas pirkinių sąrašas bei galimybė savo kulinariniais pasiekimais dalintis socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“.

„Norėjau surasti būdą, kuriuo galėčiau sujungti spausdintinę ir skaitmeninę leidybą. Norėjau padėti žmonėms išlaviruoti tarp šių dviejų pusių, nes manau, jog jos abi tikrai gali veikti išvien ir padėti viena kitai tobulėti“, pasakoja Fauchaldas.

Vyro teigimu, naujoji programėlė tikrai neišstums kulinarinių knygų, bet veikiau jas kokybiškai papildys. Tai, pasak jo, yra ateities kulinarija.

„Žmonės kulinarines knyga naudoja įvairiai: jie jas arba nešasi į virtuvę ir gamina iš jų, arba tiesiog varto ir mėgaujasi paveikslėliais. Tačiau aš manau, jog yra ir trečiasis kelias, kuriame išmanieji telefonai bei kiti smulkūs įrenginiai paprasčiausiai taps sparčiosiomis atmintinėmis“, savo idėja dalinasi Fauchaldas. Pasak jo, kulinarinės knygos su skaitmeninių prietaisų pagalba taps daugiaformačiais įrankiais, itin naudingais, pavyzdžiui, esant parduotuvėje ir neprisimenant, kokių ingredientų reikia vienam ar kitam patiekalui paruošti.

Tuo pačiu vyras pažymi, jog popierinės kulinarinės knygos tikrai neišnyks iš horizonto. „Mes mylime kulinarines knygas. Mums patinka tai, kaip jos atrodo, ir mes mėgstame jas laikyti rankose – esame prie jų tiesiog pripratę. Jeigu atsigręšime 15 metų atgal, pamatysime, kaip žmonės, ieškodami receptų, tuomet migravo nuo žurnalų, laikraščių ir knygų prie internetinės erdvės. Lygiai toks pat šuolis vyksta ir dabar su planšetiniais kompiuteriais ir išmaniaisiais telefonais. Tačiau žmonės niekada nenusigręžė nuo kulinarinių knygų, o tie, kurie baiminasi dėl pastarųjų likimo, turėtų tiesiog pažvelgti į tuos laikus prieš 15 metų“, nuramina Fouchaldas.

„New Italian Pantry“ tėra tik viena iš Fouchaldo leidybinės kompanijos „All Day Press“ sukurtų išmaniųjų programėlių. Jo klientų tarpe puikuojas tokie garsūs leidiniai kaip „The New York Times“, „Gilt Taste“, „Tennis Magazine“ ar „La Boîte á Epice“.

Ir nors „New Italian Pantry“ yra jo pirmoji kulinarinė programėlė, pastarųjų Fouchaldas planuoja sukurti ir daugiau. „Noriu surasti daugiau tokių virtuvės šefų kaip Sarah Jenkins, kurie jaustų lygiai tokią pat aistrą ingredientams ir kurių restoranuose gaminamas maistas galėtų buti atkurtas kiekvienuose namuose“, viliasi jis.

Šiuo metu vyras dirba prie naujos per ateinančias savaites planuojamos paleisti programėlės „Daily Specials“, kuri leis restoranams greitai ir lengvai pranešti klientams apie tos dienos specialiuosius savo patiekalus.

Parengė Miglė Šeikytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.