Aidas Puklevičius: 7 nuodėmės, kurias darote gerdami vyną

Kiekvieną kartą, kai apsukę vyno butelį studijuojate etiketę, randate krūvą teksto. Pirmiausia jums paaiškina, kad šis vynas kvepia persikais arba gervuogėmis, o po to rekomenduoja jį prie jūrų gėrybių ar žvėrienos patiekalų. Ir tai daro taip įtaigiai, kad žmogus atsikeli ir kulniuoji į parduotuvę ieškoti tų gėrybių ir žvėrienos, nes jeigu žmonės rašo, vadinasi, žmonės žino.

Pirmoji taisyklė – geriant vyną negalima skubėti.<br>123rf nuotr.
Pirmoji taisyklė – geriant vyną negalima skubėti.<br>123rf nuotr.
A. Puklevičius.
A. Puklevičius.
Daugiau nuotraukų (2)

Aidas Puklevičius, „Stilius“

Jul 8, 2015, 9:00 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 6:52 AM

Vienintelis dalykas, ko niekuomet nerasite ant šių etikečių, – perspėjimo, prie ko šis vynas nedera. O tokių dalykų apstu. Čia būtų galima leistis į ilgą mokslišką studiją apie tai, kad vyne esantys taninai ima pjautis su tam tikrame maiste esančiais junginiais, o tos pjautynės išakėja jūsų gomurį įvairiais nemaloniais potyriais.

Tad verčiau tiesiog aptarkime septynis derinius, kurių reikėtų vengti.

1. Skubėjimas

Jeigu esate žmogus, kuris linkęs savo taurę tuštinti vienu mauku, o lėkštę vienu kąsniu, palikite vyną ramybėje.

Niekas nesako, pulti į kitą kraštutinumą ir valandų valandomis smaksoti į taurę, kartkartėmis įmerkiant į ją savo nosį ir stebintis aromatų kaita, irgi nereikia. Tačiau bent jau šiokia tokia pagarba vyndario triūsui būtina, o tai reiškia bent jau kelias sekundes mėgautis jo spalva, dar kelias geriant į save jo kvapą, ir neskubant apvilkti savo gomurį jo skoniu.

2. Kiaušiniai

Juos galima gerti skystus ir žalius, galima išvirti iki mėlynai žalio trynio, galima kepti, troškinti, pūdyti kinų papročiu žolelių ir kalkių mišinyje – kiaušiniai vis tiek nedraugaus su vynu. Vienintelė išimtis – šampanas.

Kiaušinienė pagal Arnoldą Bennettą ir taurė smagaus šampano – vienas smagiausių įsivaizduojamų variantų sekmadienio vėlyviems pusryčiams.

3. Ledai

Tai gali būti plombyras, gali būti šerbetas – jūsų gomuriui tai nesvarbu, nes jis maloniai atšalęs ir netekęs jokio sugebėjimo reaguoti į vyno skonį. Netgi atvirkščiai, po ledų geriant vyną atrodys, kad į jus liejasi aitrus ir receptorius šantažuojantis actas.

4. Drebučiai

Velnias žino, kas ten įvyksta, kai kremzlėse, kauluose ir kitokiuose kogalviuose esantis kolagenas virsta želatina, tačiau su vynu jis nedraugauja. Galite prie tradicinės šaltienos atsargiai bandyti rislingą, galite žuvies drebučius derinti su ąžuolo nemačiusiu „Chardonnay“ – rezultatas bus toks pat apydrungnis ir verčiantis suvokti, kad kažką padarėme ne taip.

5. Futbolas

Kaip žinoma, bet koks sportas kažkodėl žiūrimas su alumi. Kodėl taip yra, niekas nežino: nei tie, kurie siekia rekordų ir įvarčių aikštelėje, nei tie, kurie rėkia ir graibosi infarktus greta jos.

Kad ir kaip būtų, alus yra nuolatinis bet kokių sporto varžybų palydovas, daugelį bokalų į popierinius neštuvus susikrovę vyriškiai skuba išmaukti jų turinio po kiekvieno derinuko, o po to baubia terpentininiu kvapu kitiems žiūrovams į pakaušius. Pergalės, įtampa – visa tai gamina adrenaliną, kuris blokuoja alkoholio poveikį. Bet kai tik nuaidi finalinis švilpukas, visas šis išgertas kiekis urmu atakuoja smegenis, inkstus ir kraują, todėl skonio taip ir nepajuntame, o smūgį į galvą – netgi labai labai.

6. Žali dalykai

Žinoma, tikrai ne visi tie, kuriuos motina gamta traukia iš žemės ir siūlo mums gundydama vitaminais. Čia apsiribojame briuseliniais kopūstais, brokoliais, smidrais ir žiediniais kopūstais. Kodėl? O todėl, kad juose yra sieros, kuo nesunkiai galima įsitikinti netinkamai juos išvirus ir po to ilgai vėdinus visą virtuvę.

Tas pats sieros kvapas, tegul ir sunku jį taip švelniai vadinti, išsiskiria tada, kai vynas yra su yda. Todėl tokiais dalykais užkandant netgi visiškai ydų neturintį vyną vis tiek atrodys, kad šis tas negerai. Sakoma, kad taip įmanoma įveikti sausą madeirą. Kiti dar sako, kad austriškos, ‘Gruner Veltliner’ vynuogės, jeigu iš jų pagamintas vynas yra šaltoko derliaus, gali pasigalynėti su siera. Bet kam eksperimentuoti?

7. Tabakas

Tegul mūsų neapgauna tai, kad veisiamos specialios cigarų rūšys, kurias žinovai derina tai su dūminiu viskiu, tai su armanjaku, o dar kiti su Normandijos ar Bretanės kalvadosu.

Visa tai tikra tiesa, tačiau ryšio su vynu neturi jokio. Vynas yra pernelyg gležnas, kad atlaikytų bet kokią akistatą su tabaku. Jeigu tamstos, kaip ir, deja, vis dar aš pats, nesugebate atsikratyti varginančios nikotino priklausomybės, niekad, girdite, niekad nerūkykite ragaudami vyną. Tai yra pati didžiausia nuodėmė, kurios jums neatleis joks vyno dievas anapus. Ir kurią padarę jūs degsite devintajame pragaro rate maldaudami velnių bent šlakelio tokajaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?