Tradiciniam belgų alui kilo rimtas pavojus

Neįprastai šiltas ruduo trukdo tradiciškai gaminti belgišką alų. Tai kelia pavojų tradicinio alaus gamintojų verslui.

Tradiciniam belgiškam alui dėl klimato kaitos iškilo rimtas pavojus išnykti.<br>123rf nuotr.
Tradiciniam belgiškam alui dėl klimato kaitos iškilo rimtas pavojus išnykti.<br>123rf nuotr.
Belgai sunerimę: kas bus su tradiciniu jų alumi.<br>123rf nuotr.
Belgai sunerimę: kas bus su tradiciniu jų alumi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 7, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 10:33 AM

Vienas didžiausių Belgijos tradiciniu būdu verdamo alaus gamintojas šį antradienį buvo trumpam priverstas sustabdyti gamybą dėl neįpratai šilto rudens. Dėl alaus gamybos pristabdymo aludaris kaltino klimato kaitą.

Briuselyje veikiantis „Cantillon“ aludarystės cechas alaus gamybos proceso metu savo jaunam, rūgščiam alui leidžia savaime susifermentuoti ir vėsti lauke nuo spalio pabaigos. Tačiau šiemet tai pabandę daryti jie turėjo nutraukti procesą.

„Mes šiandien turėjome išpilti trijų skirtingų virimų alų. Tą patį turėsime padaryti ir ketvirtadienį, ir kitą pirmadienį, nes naktį temperatūra svyruoja tarp 10-15 laipsnių šilumos, o tai yra per šilta“, – naujienų agentūrai AFP aiškino įmonės vadovas Jeanas Van Roy.

Kaip ir dauguma šios alumi apsėstos šalies aludarių, „Cantillon“, kuris pagamina apytiksliai 400 tūkst. alaus butelių per metus ir sulaukia po 50 tūkst. lankytojų, alų gamina senoviškais būdais.

Jaunas „Lambic“ tipo alus susifermentuoja savaime medinėse statinėse. Taip pagaminamas labai rūgštus, vieno skonio alus, kuris vėliau naudojamas labiau putojančiam Gueze alui gaminti, kuris toliau fermentuojasi buteliuose.

Toks pat alus naudojamas ir garsiojo belgiško vyšnių alaus „Kriek“ gamyboje.

Susifermentavęs gėrimas tradiciškai turi būti paliktas atvėsti „atvirame ore, tam, kad jame sklandančios laukinės mielės natūraliai patektų į alų“. Taip paaiškino J.Van Roy, kurio prosenelis įkūrė bravorą dar 1900 metais.

„Idealu būtų, jei toks alus atvėstų nuo -3 iki -8 laipsnių temperatūroje. Tačiau per pastaruosius 20 metų klimatas stipriai keitėsi.

Mano senelis prieš 50 metų alų gamino nuo spalio vidurio iki gegužės. Bet aš taip ilgai nė karto to nedariau, nors alų gaminu jau penkioliktąjį sezoną“, – sakė belgas.

Aludaris pridūrė, kad alaus gamybos sezonas kasmet trumpėja.

„Pernai jo nepradėjome iki lapkričio 10 dienos, – paaiškino J.Van Roy, pridurdamas, kad šiais laikais sezonas niekada nesitęsia ilgiau nei iki kovo pabaigos. – Aš prisitaikau, nes kito pasirinkimo neturiu. Bet dėl to man akivaizdžiai liūdna“.

J.Van Roy prasitarė, kad dabar jis bijo dėl savo verslo ateities.

„Mes alui gaminti turime tik 5 mėnesius todėl gaminių kiekis yra labai ribotas. Jei alaus sezonas sutrumpėtų savaite, išgyventume, bet jeigu jis sutrumpės trimis ar dar daugiau, gali būti sudėtinga“, – paaiškino aludaris.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.