Stalo karalius – brandintos jautienos kepsnys

Vasaros savaitgalis neįsivaizduojamas be kepsninėje, grilyje ar lauže ruoštų patiekalų, tuo labiau Joninės. Pamiškėse, paežerėse, kiemuose bus užkurta gyva ugnis, o stalo karaliumi taps brandintos jautienos kepsnys. Lietuviai neatsispyrė visą pasaulį apėmusiai bangai ruošti maistą virš gyvos ugnies – tai pajuto ir mėsininkai.

Iškepusiai mėsai reikia leisti kelias minutes pailsėti, kad kepsnyje tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.
Iškepusiai mėsai reikia leisti kelias minutes pailsėti, kad kepsnyje tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.
Iškepusiai mėsai reikia leisti kelias minutes pailsėti, kad kepsnyje tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.
Iškepusiai mėsai reikia leisti kelias minutes pailsėti, kad kepsnyje tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 18, 2022, 10:00 AM, atnaujinta Jun 28, 2022, 6:23 PM

„Vos tik sušyla orai, prasideda vasara, pirkėjai pradeda ieškoti mėsos, tinkamos kepti ant žarijų. Ypač daug jų būna prieš savaitgalius ar šventes, tokias kaip Joninės“, – sakė „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.

Norfa“ vis labiau užsitikrina gerą vardą tarp sausai brandintos jautienos gerbėjų – šią mėsą renkasi tie, kurie vertina kokybiškus lietuviškus produktus ir gerą skonį.

Tokios mėsos gerbėjų vis daugiau. Brandintą jautieną mėgsta ir savamoksliai kepėjai, kuriems patinka tai, kad šios mėsos paruošimas nereikalauja ypatingų įgūdžių, ir virtuvės profesionalai.

Klaipėdos „Norfos“ parduotuvės mėsos skyriuje sutiktas vieno restorano virtuvės šefas Paulius atviravo: čia visuomet užsuka laukdamas svečių ar norėdamas namuose išsikepti puikų kepsnį, kuriam nesugaištų daug laiko.

„Tokios mėsos nereikia ruošti ar marinuoti – tik dėti į kepsninę, išsikepti ir patiekti su keptomis daržovėmis ar kitu mėgstamu garnyru. Kokia yra restoranuose patiekiamų didkepsnių paslaptis? Labai paprasta – tai brandinta jautiena, kuri visada garantuoja gerą rezultatą. Tad nusipirkęs brandintos jautienos kiekvienas žmogus gali tapti restorano šefu“, – pajuokavo Paulius.

Kad brandinta jautiena populiarėja, o ją kepti tapo savotiška mada, patikino ir D.Bartošius.

„Tie, kurie paragauja mūsų brandinamų kepsnių, grįžta nusipirkti mėsos ir kitą kartą. Tik ne visada galime patenkinti pirkėjų norus, nes brandinimo spintose telpa tik tam tikras jautienos kiekis. Paspartinti brandinimo proceso negalime, tad kai kada pirkėjai, norėdami būti tikri, užsisako kepsnių iš anksto“, – pažymėjo mėsininkas.

Jautienos brandinimo spintos stovi 35 „Norfos“ parduotuvėse visoje Lietuvoje – šios mėsos galima įsigyti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir atokesnių rajonų centruose.

„Tai mūsų pirmasis vasaros sezonas, kai tiek daug parduotuvių prekiauja sausai brandinta jautiena, tad rezultatus, kuriose tai labiausiai pasiteisino, labiau matysime rudeniop“, – tikisi D.Bartošius.

Jautiena brandinimui į „Norfos“ parduotuves atkeliauja iš „Rivonos“ mėsos padalinio, kur iš mėsinių galvijų išpjaunamos nugarinės dalys.

Jautienos dalys kabinamos specialiose brandinimo spintose, kur palaikoma 1,5 laipsnio temperatūra ir 85 proc. drėgmė. Tokioje aplinkoje mėsa bręsta 21 dieną.

Tik tada subrendusi mėsa supjaustoma kepsniais ir patiekiama pirkėjams.

Brandinimo metu mėsoje vyksta fermentacijos procesai, jų metu ardomas tarpraumeninis audinys ir skaidomi mėsos baltymai, dėl to jie tampa lengviau virškinami, o mėsa – minkštesnė, sultingesnė ir lengviau paruošiama.

„Sausuoju būdu brandinama mėsa netenka iki 30 procentų svorio, dėl to suintensyvėja jos skonis. Mėsa įgauna brandinto kumpio ar ilgai išlaikyto sūrio poskonį“, – atskleidė D.Bartošius.

Brandintą jautieną jau galima laikyti „Norfos“ vizitine kortele.

Net ir dabar, kai maisto produktų kainos kyla, šios išskirtinės mėsos gerbėjai džiūgauja. „Vis dar išlaikome konkurencingas kainas, šio produkto kainos nedidėjo“, – patikino „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas.

Kaip paruošti brandintą mėsą, ką gardaus iš jos galima pagaminti?

Pasak D.Bartošiaus, yra kelios universalios taisyklės, kaip kepti brandintą jautieną.

Prieš kepimą mėsą bent pusvalandį reikia palaikyti kambario temperatūroje – tuomet kepsniai iškeps tolygiau.

Brandintos mėsos kepsnių iš anksto nereikia gardinti nei druska, nei pipirais, nei jokiais kitais pagardais – ji savaime turi sodrų mėsos skonį ir poskonius.

„Kepsnius reikia kepti gerai įkaitintoje keptuvėje, kepsninėje ar grilyje tiksliai minutės tikslumu – tai priklauso nuo to, kaip iškepto kepsnio norite. Vieną kepsnio pusę reikia kepti nuo 1 iki 10 minučių.

Jei kepate keptuvėje, šalia galima įpilti šlakelį aliejaus ir jame pakepti kelias česnakų skilteles, rozmarinų šakelę – tuomet jautienos kepsnys prisigers jų aromato.

Iškepusiai mėsai reikia leisti kelias minutes pailsėti, kad kepsnyje tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.

Gardinti reikėtų tik prieš valgant. Tereikia druskos ir kelių rūšių ką tik maltų pipirų – tuomet nebus užgožtas sodriai išreikštas jautienos mėsos skonis“, – patarimais pasidalijo „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas.

Tad Jonines atšvęskite skaniai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.