Mėsa, kuri sparčiai dingsta nuo prekystalių

Visi nori ruošti maistą lengvai, o valgyti skaniai. Niekada neapsiriksite pasirinkę kepti sausai brandintos jautienos kepsnį – šios mėsos paruošimas nereikalauja ypatingų žinių ar pasirengimo, ji pati yra kupina skonių, tad jai nereikia nei marinatų, nei padažų.

Prieš keletą metų pasiūlyta sausai brandinta jautiena tapo tokia populiari, kad vasarą, grilio sezono metu, kai kuriose parduotuvėse ji netgi tampa deficitu – subrandinti kepsniai išperkami taip greitai, kad jų nelieka.
Prieš keletą metų pasiūlyta sausai brandinta jautiena tapo tokia populiari, kad vasarą, grilio sezono metu, kai kuriose parduotuvėse ji netgi tampa deficitu – subrandinti kepsniai išperkami taip greitai, kad jų nelieka.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2023, 9:00 AM

Sausai brandinta jautiena jau tapo tikra prekybos tinklo „Norfa“ vizitine kortele. Šis prekybos tinklas pirmasis savo parduotuvėse pradėjo brandinti jautieną ir siūlyti pirkėjams paruoštus kepti kepsnius.

Dėl jų takus į „Norfos“ parduotuves jau pramynė visi, vertinantys gurmaniškus produktus, – tie, kurie kartą nusipirko, įvertina jos kokybę ir grįžta vėl įsigyti. Taip pat atsiranda vis naujų pirkėjų, sužinančių apie „Norfoje“ ruošiamą išskirtinės kokybės sausai brandintą jautieną, kuri, beje, rinkoje yra pigiausia.

Prieš keletą metų pasiūlyta sausai brandinta jautiena tapo tokia populiari, kad vasarą, grilio sezono metu, kai kuriose parduotuvėse ji netgi tampa deficitu – subrandinti kepsniai išperkami taip greitai, kad jų nelieka.

„Brandinta jautiena ypač perkama vasarą, kai daugelis ruošia maistą po atviru dangumi. Bet ši mėsa mėgstama ir kitais metų laikais, nes grilio sezonas dabar tęsiasi visus metus – itin daug brandintos jautienos išperkama prieš šventes ar savaitgalius“, – apie tautiečių įpročius pasakojo „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.

Daugiausia brandintos jautienos nuperka pirkėjai Vilniuje ir Kaune, tačiau vasarą, pasak mėsininko, labai padidėja brandintos jautienos pardavimas vietose, kuriose mėgstama atostogauti, ypač vietovėse, esančiose netoli Aukštaitijos ežerų.

Pasak D.Bartošiaus, ši mėsa nėra masinio vartojimo, jos kiekis yra ribotas. Mat jautiena bręsta 21 dieną ir šio proceso paspartinti negalima, o brandinimo spintų skaičius – ribotas.

Specialios sauso brandinimo spintos šiuo metu stovi 33 „Norfos“ tinklo parduotuvėse visoje Lietuvoje – jų sąrašą galima rasti „Norfos“ tinklalapyje.

Šiose spintose palaikoma 1,5 laipsnio temperatūra ir 80 procentų oro drėgmė – tokiomis sąlygomis jautiena šiek tiek džiūsta, joje esantis vanduo išgaruoja. Sausuoju būdu brandinama mėsa netenka iki 30 procentų svorio, dėl to suintensyvėja, labiau koncentruotas tampa jos skonis – mėsa įgauna brandinto kumpio ar ilgai išlaikyto sūrio poskonį, kurio nereikėtų užgožti prieskoniais ar marinatais.

„Brandinimo metu fermentai suardo tarpraumeninį audinį, dėl to mėsa tampa minkšta ir jai nereikia ilgo terminio apdirbimo, iškepta ji būna sultingesnė“, – aiškino „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas.

Kai mėsa subręsta, „Norfos“ mėsininkai supjausto ją kepsnio dydžio gabalais, vakuumuoja ir pasiūlo pirkėjams savitarnos vitrinose, kur jie gali išsirinkti gabalėlius pagal dydį ar norimą rūšį – nugarinę, išpjovą ar antrekotą.

Pasak D.Bartošiaus, sausai brandintos jautienos antrekotas – turbūt pati populiariausia dalis, iš kurios kepami kepsniai.

„Antrekoto mėsa yra sluoksniuota su riebalais, todėl kepsniai būna patys sultingiausi. Išpjovos kepsniai būna patys minkščiausi – jie ne tik valgomi įprastai, bet ir naudojami salotoms, užkandžiams ruošti.

Nugarinės kepsniai yra liesesni nei antrekoto – juos renkasi žmonės, kurie vengia riebalų ir nori liesesnės mėsos“, – vardijo mėsininkas.

Pasak jo, visi kepsniai ruošiami taip pat: kepama keptuvėje ar grilyje iki norimo iškepimo lygio.

Prieš kepimą mėsą bent pusvalandį reikia palaikyti kambario temperatūroje, tuomet kepsniai iškeps tolygiau.

Brandintos mėsos kepsnių iš anksto nereikia gardinti nei druska, nei pipirais, nei jokiais kitais pagardais ar marinuoti – ji savaime turi sodrų mėsos skonį ir poskonius.

„Brandintą jautieną kepu tradiciškai – įkaitintame grilyje ar keptuvėje, ir kepu iš abiejų pusių tiek laiko, kiek iškeptos jautienos norime.

Jeigu kepu keptuvėje, įpilu šiek tiek alyvuogių aliejaus, įdedu skiltelę česnako ir šakelę rozmarinų šalia kepsnio“, – pasidalijo patirtimi D.Bartošius.

Iškepusiai mėsai reikia leisti kelias minutes pailsėti, kad tolygiai pasiskirstytų sultys.

Gardinti reikėtų tik prieš valgant. Užteks tik druskos ir kelių rūšių ką tik maltų pipirų, tuomet nebus užgožtas sodriai išreikštas jautienos skonis.

Populiarūs ir šašlykai, ir dešrelės

  • „Norfos“ parduotuvės garsėja ne tik sausai brandinta jautiena, bet ir didžiuliu mėsos, skirtos kepti grilyje, asortimentu. Tad į jas užsukę kiaulienos ar vištienos gerbėjai neišeina tuščiomis.
  • „Populiariausi vis dar išlieka ir, ko gero, išliks šašlykai – jų parduodame daugiausia. Po šašlykų eina šviežios kiaulienos dešrelės, sprandinės kepsniai, marinuota šoninė ir mentė. Lietuviai skonių atžvilgiu, manau, yra gana konservatyvūs, daugiausia renkasi gaminius, paruoštus su tradiciniais prieskoniais, kuriuose dominuoja česnakai, pipirai, svogūnai“, – vardijo D.Bartošius.
  • Šį sezoną „Norfos“ mėsininkai pasiūlė ir naujovių, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinės be kaulo tailandietiškame marinate, marinuotos šoninės ar kumpio medaus ir garstyčių marinate, kiaulienos nugarinės su šonkauliu tradiciniame česnakų ir pipirų marinate, kiaulienos mentės su kaulu amerikietiškame marinate, kiaulienos nugarinės su kaulu ir šonkaulių pipirų marinate.
  • Pirkėjai iškart pastebėjo ir mielai perka šviežias tradicines kiaulienos dešreles, kurios gardinamos tik česnakais ir pipirais.
  • D.Bartošius pateikia tokį universalų šašlykų marinavimo būdą. Susipjaustome mėsą maždaug degtukų dėžutės dydžio gabalėliais, susipjaustome žiedeliais kelias svogūnų galvas, viską dedame į indą, užberiame mėgstamų prieskonių ar jų mišinių, viską gerai išmaišome šiek tiek paspausdami, kad išsiskirtų svogūnų sultys, tada įpilame šiek tiek alyvuogių aliejaus ir dar kartą permaišome. Paliekame kelioms valandoms marinuotis, o prieš pat kepimą pabarstome šie tiek druska ir dar kartą permaišome, tada mauname ant iešmų, ne per standžiai, o laisvai, kad mėsos gabalėliai šiek tiek liestųsi vieni su kitais, ir kepame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.