Čadas ar Siera Leonė įvertintos kaip valstybės, kurių gyventojai maitinasi sveikiausiai – jie valgo daugiausiai vaisių, daržovių, riešutų, viso grūdo produktų, rašo „Mail Online“.
Tuo tarpu Lietuva atsidūrė tarp dešimties šalių, kuriose menkaverčio maisto – kaloringų, riebių, saldžių ir sūrių produktų – suvalgoma santykinai daugiau nei daržovių ar vaisių.
Tyrimas, kurio rezultatai paskelbti „The Lancet“, įvertino 1990-2010 metų laikotarpį. Paaiškėjo, kad per šį laikotarpį daugiausiai menkaverčio maisto valgė JAV, Kanada, Australija, Vakarų Europos gyventojai.
Tuo tarpu kai kuriose Afrikos ar Azijos šalyse mitybos pagerėjo – žmonės ėmė valgyti daugiau daržovių, grūdų patiekalų.
Į absoliučiai nesveikiausiai besimaitinančių šalių dešimtuką pateko Armėnija, Vengrija, Belgija, Čekija, Kazachstanas, Baltarusija, Argentina, Turkmėnija, Mongolija, Slovakija.
O įvertinus daržovių, vaisių ir menkaverčio maisto suvartojimą Lietuva pateko tarp dešimties šalių, kuriose šis santykis yra blogiausias – vaisių ir daržovių čia suvartojama per mažai. Panašiai maitinamasi ir JAV, Rusijoje, Baltarusijoje, Azerbaižane, Slovakijoje, Čekijoje, Belgijoje, Islandijoje, o taip pat Heilonge (Kinijos provincija).
Labiausiai tyrėjų nerimą kelia tai, kad tokia mityba skatina sunkias ligas – diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas, aukštą kraujospūdį, nutukimą. Tyrimui vadovavęs Kembridžo universiteto daktaras Fumiaki Imamura teigimu, 2020 metais 75 proc. mirčių lems ne užkrečiamosios ligos. Sumažinti šį skaičių galima tik gerinant mitybą.
O kurių šalių gyventojai maitinasi sveikiausiai? Tai Čadas, Siera Leonė, Malis, Gambija, Uganda, Gana, Senegalas, Izraelis, Somalis, Dramblio Kaulo Krantas.