Kokių riebalų reikia mūsų smegenims?

Ray Kurzweilas ir Terry Grossmanas parašė knygą „Perženk ribas“ (iš anglų kalbos vertė Virginija Šileikienė). Joje pateikiamas rinkinys praktinių priemonių, kurių reikia norint išgyventi pakankamai ilgai (ir likti sveikiems), kad galėtume pasinaudoti biotechniniais pasiekimais ir nanotechnologijomis, kurios jau sukurtos ir toliau vis sparčiau bus kuriamos per ateinančius metus.

EPA (eikozapentaeno rūgštis) ir DHA (dokozaheksaeno rūgštis) yra svarbiausi omega-3 riebalų komponentai, kurių daug yra smegenų audiniuose. Šios riebalų rūgštys suteikia ląstelių membranoms elastingumo.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
EPA (eikozapentaeno rūgštis) ir DHA (dokozaheksaeno rūgštis) yra svarbiausi omega-3 riebalų komponentai, kurių daug yra smegenų audiniuose. Šios riebalų rūgštys suteikia ląstelių membranoms elastingumo.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2015, 4:01 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:01 PM

Lengvai pritaikoma programa, aprėpianti devynias esmines sritis, padės peržengti genetinio palikimo ribas ir gyventi pakankamai ilgai, kad taptumėte nemirtingi.

Lrytas.lt pateikia Ray Kurzweilo ir Terry Grossmano knygos „Perženk ribas“ ištrauką apie žalingus įpročius.

***

Teiginys, kad dešinysis smegenų pusrutulis susijęs vien su kūryba ir jausmais, o kairysis – vien su racionaliu loginiu mąstymu, yra veikiau metafora nei tiesa. Taigi, labai svarbu lavinti abu smegenų pusrutulius, racionalųjį ir jausminį.

Jei nedirbate protinio ar edukacinio darbo, laisvalaikiu kairįjį smegenų pusrutulį lavinkite protine veikla, spręskite logines užduotis. Yra daugybė būdų ugdyti loginį mąstymą, pradedant stalo žaidimais ir baigiant sudoku kryžiažodžiais. Finansų tvarkymas, kelionės planavimas taip pat skatina jus logiškai mąstyti.

Skaitymas ir rašymas, be abejo, lavina abu jūsų smegenų pusrutulius. Ugdykite savo kūrybinius ir meninius gebėjimus, išmokite groti muzikos instrumentu, kurkite meno kūrinius bet kokia technika, įskaitant ir kompiuterinę grafiką. Užsiimkite mėgstama veikla. Lankykite suaugusiųjų kursus, keliaukite po pasaulį, bendraukite su įdomiais ir išmintingais žmonėmis. Svarbiausia, kad bendravimas jums teiktų malonumą.

Stiprus ryšys su artimu žmogumi labai skatina abiejų smegenų pusrutulių veiklą ir tenkina vieną iš svarbiausių žmogaus poreikių.

Štai jums pirmas patarimas ir užduotis, kaip galite pasirūpinti savo smegenų sveikata: pagalvokite, kokia veikla padėtų jums lavinti smegenis ir kūną. Tai, kas šovė į galvą, jau dabar galite įtraukti į savo sveikatingumo programą!

***

Jau esame minėję, kad nuo mūsų minčių priklauso, kas esame. Bet sena tiesa taip pat skelbia: ką valgome, tas ir esame. Taigi, mes rekomenduojame ne tik lavinti protinius gebėjimus, bet ir sveikai maitintis, nes smegenys, kad sveikai funkcionuotų, turi gauti visų būtinų maistinių medžiagų. 60 procentų jūsų smegenų sudaro riebalai, todėl labai svarbu, kad su maistu gautumėte pakankamai sveikų riebalų.

EPA ir DHA riebalų rūgštys, pagrindiniai omega-3 riebalų rūgščių komponentai, kurių daugiausia yra žuvyse, yra labai svarbi smegenų audinių cheminė medžiaga.

Uždegimas (imuninės sistemos sutrikimas) yra pagrindinis senėjimo procesus skatinantis veiksnys. Tinkama mityba sumažina uždegimų tikimybę, todėl rekomenduojame vartoti kuo mažiau produktų, kuriuose gausu angliavandenių, pavyzdžiui, daug cukraus ar krakmolo turinčių produktų.

Čia pateikiame sąrašą maistinių medžiagų, kurių, kaip tvirtinama medicinos žurnale „Nutrition“, teigiamas poveikis smegenims nustatytas placebu kontroliuojamais klinikiniais tyrimais.

Vinpocetinas – tai natūralus iš žiemės augalo gaminamas papildas, stiprinantis galvos smegenų kraujagysles ir gerinantis ATP (adenozino trifosfato) molekulių, smegenų energijos šaltinio, darbą. Vinpocetiną gali vartoti ir sveiki, norintys pagerinti atmintį, ir turintys atminties sutrikimų žmonės.

Fosfatidilserinas lėtina atminties silpnėjimo procesus. Kai kuriais atvejais fosfatidilserinas visiškai atkuria vyresnio amžiaus žmonių smegenų veiklą. Fosfatidilserinas taip pat mažina kortizolio koncentraciją (vienas iš svarbių senėjimo veiksnių).

Acetil-L-karnitinas – tai natūrali cheminė medžiaga, stiprinanti mitochondrijas, ląstelės energijos šaltinį. Acetil-L-karnitinas taip pat saugo smegenų audinius nuo uždegimų (svarbiausias senėjimą spartinantis veiksnys).

Ginkgo biloba yra tradicinis tūkstančių metų senumo kinų vaistas, stiprinantis kraujagysles. Tyrimais įrodyta, kad ginkgo biloba pagerina vyresnių žmonių trumpalaikę atmintį. Ginkgo biloba yra receptinis vaistas, Europoje dažniausiai skiriamas sutrikus atminčiai.

EPA (eikozapentaeno rūgštis) ir DHA (dokozaheksaeno rūgštis) yra svarbiausi omega-3 riebalų komponentai, kurių daug yra smegenų audiniuose. Šios riebalų rūgštys suteikia ląstelių membranoms elastingumo.

Kaip žinome, 60 procentų galvos smegenų audinių sudaro riebalai. Jei smegenims trūksta EPA ir DHA rūgščių, jas pakeičia ne tokie vertingi riebalai, kaip omega-6, ar net pavojingos transriebalų rūgštys, kurios mažina ląstelių membranos elastingumą, sutrikdo signalo transmisiją tarp neuronų.

Daugeliu tyrimų įrodyta, kad EPA ir DHA papildai pagerina nuotaiką, sumažina depresijos simptomus, nerimą.

Fosfatidilcholinas yra svarbiausias mūsų organų, taip pat ir galvos smegenų, ląstelių membranų komponentas. Tyrimais įrodyta, kad fosfatidilcholinas gerina sveikų žmonių atmintį ir protinius gebėjimus.

S-adenosil-L-metioninas (SAMe) yra organizmo gaminama aminorūgštis, labai svarbi metilinimo procesui. Vidutinio amžiaus žmogaus organizme šios rūgšties koncentracija labai sumažėja.

Daugybės atliktų klinikinių tyrimų rezultatai parodė, kad SAMe labai veiksmingai gydo depresiją. Palyginti su kitais smegenų kraujotaką reguliuojančiais receptiniais vaistais, SAMe poveikis pastebimas gana greitai, todėl šis preparatas taip pat laikomas veiksminga depresiją gydančia priemone.

Klinikiniai tyrimai su žmonėmis taip pat parodė, kad SAMe stiprina kepenis ir švelnina osteoartrito simptomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.