Vilnietė gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė teigė, kad šis PSO pranešimas įnešė daug nerimo ir neaiškumo – ji sulaukė daug klausimų, ar galima valgyti mėsą, ar ne?
„Facebook“ paskyroje „Intuityvus valgymas“ gydytoja paaiškino: „Šie tyrimai nėra nauji, ir jau seniai žinoma, kad raudona perdirbta mėsa gali padidinti storosios žarnos vėžio riziką.
PSO pirmadienį paskelbė, kad įvertinus 10 studijų, nustatyta, jog suvalgant 50 g perdirbtos mėsos per dieną, storosios žarnos vėžio rizika padidėja 18 proc. Perdirbta raudona mėsa – tai rūkyta, vytinta mėsa. Būtent perdirbimo metu susidariusios cheminės medžiagos padidina vėžio riziką.
Neperdirbta raudona mėsa (jautiena, kiauliena, aviena) PSO išvadose įvardinta kaip „galimai sukelianti vėžį“, kas reiškia, kad nepakanka įrodymų, kad tikrai gali jį sukelti, kita vertus tokių įrodymų yra. Darbo grupėje buvo 22 ekspertai iš dešimties šalių.
Ką reiškia ši išvada? Jei valgote daug perdirbtos raudonos mėsos – būtų gerai valgyti jos mažiau, jei norite išvengti vėžio. Tačiau ši išvada nereiškia, kad reikia visiškai jos atsisakyti. Būtent kiekis padaro perdirbtą mėsą kenksminga.
Neperdirbtos raudonos mėsos bijoti nereikėtų, tik nepamirškite dažniau valgyti paukštienos ir žuvies.
Sveika mityba reiškia pusiausvyrą ir balansą, ne kraštutinumus. Storosios žarnos vėžio riziką sumažina vaisiai ir daržovės, maistas, turintis skaidulų, džiovintos slyvos, fizinis aktyvumas, alkoholio vengimas.“
Gydytojos dietologės A.Jauniškytės-Ingelevičienės kolega, šeimos gydytojas Andrius Bleizgys, apsigynęs disertaciją vitamino D tema, pridūrė: „Reikėtų paminėti, kad kai kurių vėžio rūšių, taip pat ir storosios žarnos vėžio riziką didina ir vitamino D trūkumas organizme.“