Ar metas atsisveikinti su rūkyta mėsa? Tiesa iš specialistų lūpų

Ar rūkyti mėsos gaminiai dings nuo mūsų stalo? Tokios nerimo gaidos pasigirdo po to, kai Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad perdirbta raudona mėsa sukelia storosios žarnos vėžį. Ar nuol rūkytiems skilandžiams ar dešroms reikia sakyti „ne“?

PSO išvada visai nereiškia, kad būtina atsisakyti rūkytos raudonos mėsos gaminių. Tik reikėtų jų nevalgyti per daug.<br>123rf nuotr.
PSO išvada visai nereiškia, kad būtina atsisakyti rūkytos raudonos mėsos gaminių. Tik reikėtų jų nevalgyti per daug.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2015, 9:18 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 3:06 AM

Vilnietė gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė teigė, kad šis PSO pranešimas įnešė daug nerimo ir neaiškumo – ji sulaukė daug klausimų, ar galima valgyti mėsą, ar ne?

„Facebook“ paskyroje „Intuityvus valgymas“ gydytoja paaiškino: „Šie tyrimai nėra nauji, ir jau seniai žinoma, kad raudona perdirbta mėsa gali padidinti storosios žarnos vėžio riziką.

PSO pirmadienį paskelbė, kad įvertinus 10 studijų, nustatyta, jog suvalgant 50 g perdirbtos mėsos per dieną, storosios žarnos vėžio rizika padidėja 18 proc. Perdirbta raudona mėsa – tai rūkyta, vytinta mėsa. Būtent perdirbimo metu susidariusios cheminės medžiagos padidina vėžio riziką.

Neperdirbta raudona mėsa (jautiena, kiauliena, aviena) PSO išvadose įvardinta kaip „galimai sukelianti vėžį“, kas reiškia, kad nepakanka įrodymų, kad tikrai gali jį sukelti, kita vertus tokių įrodymų yra. Darbo grupėje buvo 22 ekspertai iš dešimties šalių.

Ką reiškia ši išvada? Jei valgote daug perdirbtos raudonos mėsos – būtų gerai valgyti jos mažiau, jei norite išvengti vėžio. Tačiau ši išvada nereiškia, kad reikia visiškai jos atsisakyti. Būtent kiekis padaro perdirbtą mėsą kenksminga.

Neperdirbtos raudonos mėsos bijoti nereikėtų, tik nepamirškite dažniau valgyti paukštienos ir žuvies.

Sveika mityba reiškia pusiausvyrą ir balansą, ne kraštutinumus. Storosios žarnos vėžio riziką sumažina vaisiai ir daržovės, maistas, turintis skaidulų, džiovintos slyvos, fizinis aktyvumas, alkoholio vengimas.“

Gydytojos dietologės A.Jauniškytės-Ingelevičienės kolega, šeimos gydytojas Andrius Bleizgys, apsigynęs disertaciją vitamino D tema, pridūrė: „Reikėtų paminėti, kad kai kurių vėžio rūšių, taip pat ir storosios žarnos vėžio riziką didina ir vitamino D trūkumas organizme.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.