Kaunietės pasišovė gyventi be cukraus: pokyčiai nustebino jas pačias

Pusę metų be cukraus. Toks naujas mitybos įprotis padėjo kaunietėms verslininkei Mildai Daučiūnienei (30 m.) ir pedagogei Dovilei Dilienei (30 m.) ne tik išvengti nuotaikų svyravimo, bet ir atrasti naujų įdomių skonių. Kodėl jos ryžosi tokiam iššūkiui?

M.Daučiūnienė (kairėje) ir D.Dilienė pakvietė ir savo draugus bei pažįstamus išsiversti mėnesį be cukraus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
M.Daučiūnienė (kairėje) ir D.Dilienė pakvietė ir savo draugus bei pažįstamus išsiversti mėnesį be cukraus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

2017-03-01 06:40, atnaujinta 2017-04-08 20:36

Bendraamžės draugės, įkūrusios tinklaraštį „Monų monai“, savo pavyzdžiu vengti cukraus užkrėtė ir sutuoktinius bei vaikus.

M.Daučiūnienė ir D.Dilienė pakvietė ir savo draugus, taip pat pažįstamus išsiversti mėnesį be cukraus, kuris dar vadinamas baltąja mirtimi.

Sveika gyvensena susidomėjusios moterys 2017-ųjų pradžią pavadino „Sausis – be cukraus“ ir leidosi į naujų potyrių ir atradimų kelią.

Kadangi cukraus vartojimas kasmet auga, jo įmanoma rasti ne tik saldumynuose, bet ir daugelyje supakuotų maisto produktų. Tad dvi draugės nutarė iš esmės pakeisti savo mitybą.

Jos atkreipė dėmesį į tai, kad cukrus turi daug skirtingų pavadinimų.

„Jei produkto sudėtyje nėra žodžio „cukrus“, tai dar nereiškia, kad jo ten nėra kita forma“, – įspėjo M.Daučiūnienė.

Cukraus yra net konservuotose pupelėse ar pomidorų padaže. Tik nedaugelis žmonių gali pasakyti, kiek per dieną suvalgo cukraus.

Cukrus veikia ne tik žmogaus smegenis, bet ir žarnyną, virškinimą, imunitetą. Yra mokslinių duomenų, kad cukrus veikia netgi atmintį ir mąstymo greitį.

Apsisprendusios gyventi be cukraus kaunietės skeptiškai vertina ir dietas. Joms kur kas svarbiau racionali mityba, padedanti išsaugoti gerą savijautą.

Tačiau Lietuvoje nuo mažų dienų daugelis vaikų pratinami prie minties, kad tai, kas saldu, yra skanu, malonu ir naudinga.

Sugalvojusios specialią programą tinklaraštininkės kiekvienam mėnesiui priskyrė po vieną sveiką įprotį – taip sausis tapo mėnesiu be saldumynų.

Kad lengviau būtų išsiversti be cukraus, jos rinko receptus, kuo įmanoma jį pakeisti.

Maistas pasidarė skanesnis

M.Daučiūnienė pasakojo, kad viskas prasidėjo nuo domėjimosi dietomis ir noro numesti svorio. Moteris nutarė atsisakyti cukraus ne tik norėdama sulieknėti.

Ji taip pat žinojo, kaip blogai cukrus veikia nuotaiką ir hormonų sistemą. Gilindamasi į sveikos mitybos paslaptis Milda neabejojo, kad didelis cukraus kiekis gali būti žalingas organizmui.

Norėjusi išbraukti cukrų iš savo gyvenimo moteris nekart įsitikino, kad be jo būna tik lengviau.

Pastarąjį pusmetį verslininkė geria arbatą be cukraus, o kai norisi ko nors saldaus, įsideda į ją pusę šaukštelio medaus. Kai išsiverda kavos, ją pagardina cinamonu.

Prieš šį eksperimentą M.Daučiūnienė svėrė 55 kilogramus, dabar – 52.

Netekusi 3 kilogramų svorio moteris mano, kad tai nėra didelė pergalė. Ji tikino, jog taip atsitiko ne tik dėl to, kad nutarė nesaldinti gyvenimo cukrumi.

Be cukraus maistas pasidarė kur kas skanesnis.

Anksčiau džiovinti vaisiai moteriai atrodė beskoniai, dabar – saldūs ir kvapūs. Neseniai ji atrado, kad kokosų ar migdolų pienas taip pat gali būti saldus, nors anksčiau jai šie produktai atrodė neskanūs.

Tokie tradiciniai saldumynai kaip pieninis šokoladas M.Daučiūnienei nekelia jokių emocijų – jai netgi atrodo, kad valgo ne šokoladą, o gryną cukrų.

Tiems, kurie aiškina, kad cukrus maitina galvos smegenis, todėl būtinas žmonėms, užsiimantiems intelektualia veikla, M.Daučiūnienė taip pat turi ką patarti.

„Valgykite daugiau vaisių. Pati įsitikinau, kad energijos smegenims pakanka iš grūdų, daržovių, vaisių“, – sakė ji.

Nuotaikos keitėsi kaip sūpynėse

Atėjusi į parduotuvę moteris atidžiai skaito etiketes, kad galėtų nusipirkti maisto produktų, kurių sudėtyje nebūtų cukraus. Ji įspėjo, kad daug cukraus dedama netgi į tokius maisto produktus, kurie mums atrodo rūgštūs, aštrūs.

Rinkdamasi jogurtą ji ypač atidžiai tyrinėja etiketę, nes dažnai gamintojai nepagaili cukraus.

Milda patarė mesti cukrų ne drastiškai, o pamažu. Jei mitybos įpročiai keičiami staigiai, vėliau grįžtama prie cukraus.

„Ar gali taip būti, jog savijauta pagerėja vien dėl to, kad neberiate cukraus į arbatą?“ – klausiau M.Daučiūnienės.

Ji tikino, kad pirma savaitė be cukraus gali sukelti nemalonių pojūčių – gali padidėti apetitas, apimti tingumas, nes negaudamas cukraus organizmas pasigenda energijos.

Žmogui gali atrodyti, jog galvą skauda vien dėl to, kad atsisakė cukraus. Bet vėliau organizmas persitvarko.

„Man anksčiau buvo nuotaikų šuoliai – nori saldumynų ir galvoji, kad negalima jų valgyti, o kai suvalgai, kaltini save, kodėl tai padarei.

Nuotaikos keisdavosi kaip sūpynėse – tai džiaugiesi, tai kremtiesi. Pradėjus valgyti be cukraus mano diena prasideda ramiai“, – tikino M.Daučiūnienė.

Vienintelė išimtis, kada M.Daučiūnienė naudoja cukrų, – kai šaldo uogas žiemai. Tada vienam kilogramui šviežių uogų ji įberia 100 gramų cukraus. Moteris įsitikino, kad be cukraus užšaldytos uogos praranda savo šviežumą.

Nuo cukraus atprato net vaikai

Gyventi be cukraus M.Daučiūnienė įkalbėjo ir savo draugę D.Dilienę.

Šis iššūkis padėjo pedagogei atrasti daug naujų saldumynų – ji pamėgo džiovintas datules, iš sėklų pagamintus javainius. Dovilės namuose nėra jokių saldainių, šokoladų.

Atsisakiusi cukraus pedagogė įpratino ir savo vyrą bei du sūnus išsiversti be šio maisto produkto. Per pusmetį moteris atrado naujų skonių, ją ypač sužavėjo matė, ji išmoko atskirti subtilų vaistažolių arbatos skonį.

Kaunietė pasakojo, kad vartoti mažiau cukraus šeima pradėjo tada, kai nutarė nebesaldinti įvairių gėrimų.

D.Dilienė nesitikėjo, kad šeimoje augantys du sūnūs, kurių vienas yra septynmetis, o kitas – penkiametis, lengvai atpras nuo saldumynų.

Kai jie buvo dar mažesni, pedagogė įspėdavo visus neduoti saldainių ar šokolado kaip dovanų.

Smulkaus baltojo cukraus moteris nedėdavo į kavą ar arbatą, taip pat neruošė su cukrumi gaiviųjų gėrimų.

Kitas etapas atėjo, kai šeima atsisakė saldainių, šokoladų ir saldaus geriamojo jogurto, taip pat saldžių desertų.

Rinkdamasi džiovintus vaisius moteris stengiasi nepirkti tokių, kurie mirkomi sirupe ir tik vėliau džiovinami. Yra ir tokių džiovintų ananasų ar spanguolių, kur cukraus labai daug.

„Labai svarbu pasirinkti tinkamą cukraus pakaitalą“, – įspėjo D.Dilienė.

Jos sumanymui gyventi be cukraus pritarė ir sutuoktinis. Jis taip pat geria kavą be cukraus.

Šeimoje augantys du sūnūs nepasiilgsta šokolado, nes saldainiai jiems nėra dovanojami kaip lauktuvės. Jei seneliai ateina lankyti anūkų ir įteikia jiems saldainių, mažamečiai pasideda juos į spintą.

D.Dilienei nereikia jų kontroliuoti, nes vaikai patys klausia, kiek saldainių gali suvalgyti per vieną kartą. Kartais vieną saldainį jie pasidalija perpus, kad saldumynų užtektų ilgesniam laikui.

Anksčiau D.Dilienė negalėjo įsivaizduoti, kad jos darbe kas nors gertų kavą be kokio nors saldumyno, o dabar neliko įpročio saldžiai užkandžiauti.

„Pastebėjau, kad kuo mažiau vartoju cukraus, tuo mažiau jo norisi“, – prisipažino pedagogė.

Kaunietė neturi namuose svarstyklių, todėl negalėtų pasakyti, kiek kilogramų sulieknėjo per pastarąjį pusmetį.

Jai kur kas svarbiau, kad nevartojant cukraus pagerėjo savijauta.

Cukrus priklauso prie rizikos veiksnių

Neseniai Vilniuje viešėjęs eurokomisaras Vytenis Andriukaitis priminė – ant stalo padėti puikūs pyragaičiai gali būti kulinarinis šedevras, bet jame yra gerokai daugiau cukraus, nei būdavo prieš 30 metų. Europos Sąjungoje yra svarstoma, ką daryti, kad cukraus vartojimas mažėtų.

„Vaikų nutukimo tendencijos ES pasiekė pandemiją – apie 70–80 procentų vaikų iki 14 metų turi bėdų dėl antsvorio ar nutukimo, o tai tiesus kelias susirgti širdies ir kraujagyslių, kitomis ligomis, vėžiu“, – įspėjo V.Andriukaitis.

Prie svarbiausių rizikos veiksnių mokslininkai priskyrė ir cukraus vartojimą. Yra žinoma, kad daugiausia žmonių nužudo tabakas, alkoholis, cukrus, druska, riebalų rūgštys, fizinio aktyvumo nebuvimas ir stresas.

Kiekvienam mėnesiui – po iššūkį

M.Daučiūnienė ir D.Dilienė sukūrė ir sveikatinimo kalendorių 2017 metams, kuriame kiekvienam mėnesiui pasiūlė po iššūkį.

Sausis

Tai buvo mėnuo be cukraus. Ką daryti, jei norisi ko nors saldaus? Kiek cukraus vartojame? Ko pirmiausia atsisakyti? Sausio iššūkis – jokių saldumynų – toks paprastas, kad net stipriausi palūžta... per dieną.

Vasaris

Tai imuniteto mėnuo arba mėnuo be ligų. Arba kas dar, be arbatos su medumi ir citrina, padeda stiprinti organizmą ir apsisaugoti nuo peršalimo ligų? Vasario iššūkis – kasdien pasivaikščioti lauke, nesvarbu, kiek laipsnių šalčio ir kiek šviesos lauke būna.

Kovas

Tai mėnuo, kurį lydi šūkis „Daugiau vandens“. Kokio vandens, kada, kiek ir kaip reikia gerti? Ar kava yra stebuklingas tonizuojantis gėrimas? Kovo iššūkis – išsiversti be kavos. Nors kavos mėgėjams tai bus sunku, bet ko nepadarysi dėl sveikatos.

Balandis

Tai mėnuo, skirtas judėjimui, nes judėjimas yra sveikas, reikalingas ir geras įprotis. Balandžio iššūkis – pasiruošti bėgti, nes gegužė – maratonų mėnuo.

Gegužė

Kadangi ant nosies – vasara, pats laikas pagalvoti, kaip atgaivinti plaukus, – ką vartoti, ką tepti ant plaukų. Gegužės iššūkis – prikelk plaukus naujam gyvenimui. Tai mėnuo, skirtas sveikiems plaukams ir sveikai odai.

Birželis

Vasara – daržovių, uogų, vaisių, salotų metas, bet dažnai stalai nugula ne ridikėliais su gražgarstėmis ir burokėlių suvožtiniais, o šašlykais, traškučiais ar kepta duona. Birželio iššūkis – įrodyti, kad daržovės ant vaišių stalo yra jėga.

Liepa

Vidurvasario tema – organizmo valymas (detoksikacija). Kokius metodus naudoti? Kaip tai veikia? Liepos iššūkis – išmokti išsivalyti organizmą.

Rugpjūtis

Šio mėnesio tema – „Neryk ir nežiopsok“. Jei valgyti – tai valgyti, o ne žiopsoti, skaityti, plepėti ir grūsti maistą į burną. Sveika valgyti lėtai, daug kramtyti ir nepraleisti pusryčių. Rugpjūčio iššūkis – sveikai užkandžiauti.

Rugsėjis

Tai mėnuo, kuris primins, kaip save mylėti, lepinti, kiek laiko skirti sau. Rugsėjo iššūkis – prisiversti nueiti į atpalaiduojamojo masažo procedūrą, net jeigu ji jums atrodo kankinanti. Visa tai tam, kad pasitiktumėte spalį spindinčiomis akimis.

Spalis

Tai mėnuo, skirtas aliejui, nes lietuviai – tauta, mėgstanti sočiai ir riebiai pavalgyti. Spalio iššūkis – kasdien rytą išgerti po porą šaukštų aliejaus. Tai – dėl sveikatos. Pasakykite „ne“ taukams, riebalams ir lašiniams.

Lapkritis

Šį mėnesį kreipsimės į žaliavalgius ir klausime patarimų, ką rinktis, kokius receptus naudoti, kad ir vilkas būtų sotus, ir avis sveika, tai yra kad valgytume šviežių daržovių ir nebenorėtume šiupinio. Lapkričio iššūkis – žalios daržovės net šaltuoju metų laiku.

Gruodis

Metų virsmas – tai laikas harmonijai, juk nebūtina visada savęs lyginti su kitais, kur kas svarbiau – pažinti save. Fiziškai jūsų organizmas per metus jau turi būti sutvirtėjęs. Tad gruodžio iššūkis – sutelkti dėmesį į psichologinę savijautą. Galite leistis į meilės nuotykį su savimi, išmokti nusijuokti ir laimingai gyventi toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.