Kanadoje paskelbtos naujos mitybos gairės – išties revoliucinės

2019-ųjų metų sausį Kanados sveikatos departamentas paskelbė naująsias Kanados mitybos gaires, kurios išties revoliucinės. Čia neišskiriami nei pieno produktai, nei mėsa! Skatinama keisti gyvulinius produktus augaliniais, ieškoti alternatyvų.

 Gairėse neakcentuojamas porcijų dydis ar kiekis. Sakoma, kad pirmenybė turi būti teikiama neperdirbtiems produktams.<br> 123rf nuotr.
 Gairėse neakcentuojamas porcijų dydis ar kiekis. Sakoma, kad pirmenybė turi būti teikiama neperdirbtiems produktams.<br> 123rf nuotr.
 Gairėse neakcentuojamas porcijų dydis ar kiekis. Sakoma, kad pirmenybė turi būti teikiama neperdirbtiems produktams.<br> 123rf nuotr.
 Gairėse neakcentuojamas porcijų dydis ar kiekis. Sakoma, kad pirmenybė turi būti teikiama neperdirbtiems produktams.<br> 123rf nuotr.
 Gairėse neakcentuojamas porcijų dydis ar kiekis. Sakoma, kad pirmenybė turi būti teikiama neperdirbtiems produktams.<br> 123rf nuotr.
 Gairėse neakcentuojamas porcijų dydis ar kiekis. Sakoma, kad pirmenybė turi būti teikiama neperdirbtiems produktams.<br> 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Feb 4, 2019, 8:51 PM

Gairėse neakcentuojamas porcijų dydis ar kiekis. Sakoma, kad pirmenybė turi būti teikiama neperdirbtiems produktams. Pagrindinis kasdienis gėrimas – vanduo.

Skatinama rinktis vaisius ir daržoves, grūdus ir visadalių grūdų gaminius, baltyminį maistą.

Renkantis baltymų šaltinį pirmenybę teikti augaliniams baltymams: ankštiniams, riešutams, sėkloms, sojų gaminiams. Taip pat mažesniais kiekiais galima valgyti žuvį, jūros gėrybes, neriebią mėsą ir paukštieną, kiaušinius, neriebų jogurtą ir kefyrą, sūrius, kuriuose nedaug druskos.

Sočiuosius riebalus keisti nesočiaisiais. Atsisakyti visų perdirbtų mėsos produktų.

Vengti alkoholio ir cukraus taip pat labai svarbu. Pažymima, kad pridėtinis cukrus ir sotieji riebalai didina nutukimo ir lėtinių ligų riziką.

Įdomu ir tai, kad gairėse atsižvelgiama ne tik į fiziologinę, bet ir į psichologinę mitybos pusę.

Nurodoma, kad sveika mityba – tai ne tik maistas, kurį valgome. Sveika mityba – tai ir kur, kada bei kaip valgome. Todėl labai svarbu valgymui skirti pakankamai laiko, neskubėti, valgyti tik esant alkio jausmui, planuoti valgymus, mėgautis valgomu maistu, dažniau gaminti namuose ir valgyti su šeima ir draugais.

Kanados mitybos gairės, pagrindiniai patarimai:

1. Valgyti daug daržovių, vaisių, viso grūdo gaminių ir baltyminių produktų. Teikti pirmenybę augaliniam maistui.

2. Rinktis sveikuosius riebalus, vengti sočiųjų.

3. Vengti perdirbto maisto.

4. Gaminant maistą naudoti mažai druskos ir cukraus.

5. Gerti tyrą vandenį. Nevartoti alkoholio ir saldintų gėrimų.

6. Nepasiduoti maisto produktų reklamai ir visada skaityti maisto produktų etiketes.

Nors iš pirmo žvilgsnio šios gairės gali atrodyti radikalios, yra atlikta labai daug tyrimų (jie pateikiami ir Kanados sveikatos departamento puslapyje), kad mityba, kurioje vyrauja augaliniai produktai, gali teigiamai veikti sveikatą. Dieta, kurioje gausu skaidulų, daržovių, vaisių ir viso grūdo gaminių gali padėti išvengti nutukimo, lėtinių ligų, padėti palaikyti gerą savijautą.

Patarimais pasidalijo „Kuras kūnui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.