Šią dietą pamėgo milijonai: nereikia atsisakyti jokių produktų, o nauda – neišmatuojama

„Valgykite daugiau augalinio maisto, būkite lankstesni rinkdamiesi mitybą. Įsisąmoninkite, kad tai nėra tik tradicinė dieta, tai – gyvenimo būdas“, – pataria Jungtinių Amerikos Valstijų dietologė Dawn Jackson Blatner.

„Flexitarian“ dietos pagrindas – augaliniai produktai,  bet kartais, kai labai norisi, galima pasimėgauti mėsa.<br> 123rf nuotr.
„Flexitarian“ dietos pagrindas – augaliniai produktai,  bet kartais, kai labai norisi, galima pasimėgauti mėsa.<br> 123rf nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 19, 2023, 8:12 AM

Dar 2009 metais ji paskelbė „Flexitarian“ dietą, dažnai vadinamą pusiau vegetariška, nes nereikia visiškai atsisakyti mėsos, o tai dažniausiai šauna į galvą siejant naudą sveikatai su vegetarizmu. Nuo tada prie tokio gyvenimo būdo perėjo milijonai žmonių.

Šios dietos pavadinimas yra dviejų angliškų žodžių „flexible“ – lankstus ir „vegetarian“ – vegetariškas darinys.

Jūs galite maitintis vegetariškai didžiąją laiko dalį, bet kartais, kai labai norisi, pasimėgauti mėsainiu ar didkepsniu.

Valgydami daugiau augalinio maisto ir mažiau mėsos žmonės ne tik atsikrato nereikalingo svorio, bet ir pagerina savo sveikatą, mažėja tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu ar diabetu, jie gali ilgiau gyventi.

Draugiška šeimai. Šeimos nariai gali kartu valgyti patiekalus, kurie ruošiami visiems tokie patys arba šiek tiek pakeičiami. Ši mityba tinkama bet kokiam amžiui.

Draugiška piniginei. Produktų, reikalingų šiai dietai, lengva rasti daugelyje parduotuvių, nereikia specialių ir brangių produktų.

Draugiška planetai. Produktai pasirenkami atsižvelgiant į poveikį aplinkai, naudojami daugiausia augalinės kilmės, tvariai auginami ir gaminami.

Tinka vegetarams ir veganams. Receptai lengvai gali būti pritaikyti vegetarų ir veganų mitybai.

Be glitimo. Receptams gali būti naudojami produktai be glitimo.

Mažai riebalų. Ši dieta skatina saikingai vartoti sveikuosius riebalus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų, ir neskatina naudoti nesveikų – sočiųjų riebalų. Taikant Viduržemio jūros mitybą mažiau nei 30 procentų kalorijų gaunama iš riebalų.

„Prieskoniai suteikia valgymui linksmumo, – sakė amerikietė Vahista Ussery, dietologė ir virtuvės šefė. – Valgymas yra daugiau nei kalorijos ir maistinės medžiagos, tai ir malonumas. Laikantis bet kurios dietos svarbu, kad maistas būtų skanus, – tada lengviau laikytis dietos. Prieskoniuose ir žolelėse gausu naudingų maistinių medžiagų.“

Kaip tai veikia?

  • Dėmesį sutelkite į baltymus, gaunamus ne iš mėsos, – iš pupelių, žirnių, kiaušinių.
  • Valgykite vaisius, daržoves, visagrūdžius, pieno produktus ir prieskonius.
  • Palaipsniui mažinkite mėsos porcijas, didinkite savaitės dienų, kai nevalgote mėsos, skaičių.
  • Pasirinkus „Flexitarian“ dietą nereikia iš savo mitybos šalinti kokių nors produktų – dažniausiai tik papildyti naujais.

Parengė Sigita ANTANAITYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.