Prieš imantis darbo svarbiausia gerai susiplanuoti laiką, nes tortui pagaminti užtruksite dvi dienas, o anksčiausiai jį valgyti galėsite tik trečią dieną.
Gera naujiena ta, kad jums nebūtina ledų gaminimo mašina – viską paruošite ir be jos! Be to, tortą pagaminti galite gerokai iš anksto: jis kelias dienas gali saugiai būti šaldiklyje.
Naudojama daug graikiško jogurto. Kad jis įgautų standaus kremo konsistenciją, jogurtą per naktį reikia palikti sietelyje – taip išlašės visos išrūgos. Iš pradžių, kai tik sukrėsite jogurtą į sietelį, išklotą dvigubu marlės sluoksniu, kartkartėmis pamaišykite, kad kuo gausiau išvarvėtų skystis.
Jogurtinių ledų tortas (16–20 porcijų)
Ledų masei reikės:
2 kg graikiško natūralaus skonio jogurto
300 ml plakti skirtos grietinėlės (35 proc.)
400 ml kokosų pieno
9 kiaušinių trynių
250 g cukraus
Morenginiam riešutiniam biskvitui reikės:
150 g lazdynų riešutų (susmulkintų elektriniu smulkintuvu ir truputį apkepintų)
80 g cukraus pudros
20 g miltų
4 kiaušinių baltymų (kambario temperatūros)
50 g cukraus
Karamelės padažui reikės:
200 g cukraus
200 g riebios grietinėlės
Paruoškite graikišką jogurtą. Į kiaurasamtį įtieskite dvigubą marlės sluoksnį. Kiaurasamtį įstatykite į gilų dubenį, kad apačia nesiektų dugno. Į kiaurasamtį sudėkite visą graikišką jogurtą ir palikite šaldytuve mažiausiai per naktį, kad nuvarvėtų visas skystis, liktų tik labai tiršta jogurto masė.
Pasiruoškite ledų masę. Kitą dieną, kai jogurtas nuvarvėjo, imkitės ledų gamybos. Dideliame puode užvirkite grietinėlę ir kokosų pieną. Atskirai kitame dubenyje labai gerai iki baltumo išplakite trynius su cukrumi.
Plakite tol, kol cukrus visiškai ištirps. Tada samteliu pasemkite karštos grietinėlės masės ir pamažu supilkite į plakamų trynių masę, kad ji sušiltų.
Taip po samtelį supilkite maždaug pusę karštos grietinėlės masės. Nuolat plakdami į puodą su likusia karšta grietinėle supilkite kiaušinių masę ir kaitinkite ant nedidelės ugnies. Nuolat maišykite ir neleiskite užvirti, antraip turėsite kiaušinienę. Maždaug po 3–4 minučių masė sutirštės, tad ją nuimkite nuo ugnies ir iškart statykite į ledų pridėtą dubenį, kad nustotų virusi. Šiek tiek ataušinkite ir sumaišykite su graikiško jogurto mase. Kai visiškai atvės, dėkite į šaldytuvą ir šaltai laikykite kelias valandas arba pernakt.
Dubenį su ledų mase dėkite į šaldiklį ir 3–4 valandas kas 30 minučių stingstančią masę gerai išmaišykite. Taip ledai taps purūs, minkšti.
Paruoškite karamelės padažą. Suberkite į puodą cukrų ir užkaiskite, reikia vidutinės kaitros. Kaitinkite puodą su cukrumi, kol jis pradės tirpti. Kai kraštai ims tamsėti, pradėkite maišyti. Būkite atsargūs, nes karamelė labai greitai sudega, be to, ji labai karšta! Kai spalva taps tamsiai ruda, pamažu supilkite grietinėlę (atsargiai, masė taškysis!) ir viską labai gerai išmaišykite. Palikite atvėsti.
Paruoškite morenginį riešutinį biskvitą. Iki 80 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Atidėkite šaukštą pakepintų riešutų tortui papuošti. Likusius riešutus sumaišykite su cukraus pudra ir miltais. Atidėkite į šalį. Baltymus plakite plaktuvu, o kai jie pradės putoti, pamažu berkite cukrų. Plakite tol, kol jis ištirps, o baltymai taps standūs ir žvilgantys (apie 7 minutes). Tada dar plakite maždaug 2 minutes ir atsargiai šaukštu įmaišykite riešutus. Visą masę sudėkite į paruoštą skardą ir kepkite apie 10 minučių, kol viršus paruduos. Atvėsinkite.
Sutepkite tortą. Pusę ledų masės dėkite ant biskvito, tada palaistykite puse kiekio karamelės. Sudėkite likusią masę, papuoškite karamele ir pabarstykite riešutais. Laikykite šaldiklyje, o prieš patiekdami palaikykite šaldytuve apie 10 minučių, kad būtų lengviau pjaustyti.