EUROLYGA 2023

Ar „Didysis Majamio trejetas“ mes iššūkį „San Antonio Spurs“ dinastijai?

Lebronas Jamesas ir „Miami Heat“ vaikosi daugiau nei antrojo NBA čempionų žiedo. Kai Dwyane'as Wade'as į Floridos valstiją priviliojo LeBroną Jamesą ir Chrisą Boshą, ši trijulė greitai susigrojo ir suformavo iš kitų išsiskiriančią komandą, rašo bleacherreport.com.

Krepšinio ekspertai tikisi NBA finale išvysti „Didžiojo Majamio trejeto“ (iš kairės: Ch. Boshas, D. Wade'as, L. Jamesas) ir „Spurs“ trejetuko (iš kairės T. Parkeris, T. Duncanas, M. Ginobilis) dvikovą.<br>Montažui panaudotos AP nuotraukos
Krepšinio ekspertai tikisi NBA finale išvysti „Didžiojo Majamio trejeto“ (iš kairės: Ch. Boshas, D. Wade'as, L. Jamesas) ir „Spurs“ trejetuko (iš kairės T. Parkeris, T. Duncanas, M. Ginobilis) dvikovą.<br>Montažui panaudotos AP nuotraukos
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2013, 12:22 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:37 AM

„Heat“ kovoja dėl galimybės trečią kartą iš eilės varžytis NBA finale. Tai ženklas, net neverčiantis abejoti didžiuliu klubo kalibru. Jeigu jiems pavyktų triumfuoti šiemet, visos kalbos apie geriausius taptų realybe, o trijulė atsidurtų tarp keleto išrinktųjų.

Tačiau ar tos trijulės pakaks, kad galėtų pervažiuoti kitą – itin galingą ir jau bilietą į finalą turinčią komandą?

San Antonio Spurs“ yra vienintelė teisėta egzistuojanti NBA dinastija. Dinastija, kuri triumfuoja, dominuoja ir apie save praneša kiekvieną sezoną. Kobe Bryanto „Los Angeles Lakers“ dabar mėgina tapti naująja, o Paulo Pierce'o „Boston Celtics“ nesėkmingai pabandė pratęsti savo galiojimo laiką. Netgi „Heat“ nėra nusipelniusi tokio pavadinimo. Majamio krepšininkai vis dar yra jaunikliai, mėginantys įrodyti, jog yra drąsūs, tačiau ar tai NBA dinastija? Kol kas ne.

Tik vienintelė „Spurs“ komanda gali sau leisti taip vadintis.

Didysis San Antonio trejetas (ketvertas, jeigu pridėsime trenerį Greggą Popovičių): Timas Duncanas, Manu Ginobilis ir Tony Parkeris yra kartu nuo 2002-ųjų. Per vienuolika metų jie visad patekdavo į atkrintamąjį etapą ir pirmajame buvo pašalinti tik dukart. „Spurs“ tris kartus pasirodė finale ir visi baigėsi triumfu.

Norėdami iškelti dar vieną plakatą palubėse „Heat“ krepšininkai turi ne tik peržengti „Indiana Pacers“ komandą, bet ir įveikti ne vienerius metus grėsme bet kuriai ekipai laikytą „Spurs“ gvardiją, kuri dar kartą žengė į dvikovą dėl NBA karūnos.

Štai su kuo kovos „Heat“.

Ilgaamžiškumas

Pietų paplūdimio triumviratą sunku lyginti su „Spurs“ trijule. L. Jamesas yra vienas geriausių arba geriausias žaidėjas pasaulyje. Per savo karjerą T. Duncanas, T. Parkeris ar M. Ginobili net nebuvo priskiriami panašiai kategorijai.

Netgi D. Wade'as savo garsumu gali prilygti visiems trims San Antonio vyrukams.

Ekspertai mano, kad „Heat“ turėtų pasiekti tai, ko dar niekas nepadarė. Nepadarė ir „Spurs“. Tačiau nereikia skubėti – kol kas „Heat“ nėra žengusi to žingsnio į priekį.

Didysis Majamio trejetas aikštėje yra nuveikęs daug didžių darbų ir neabejojama, kad tai tęsis. Kol L. Jamesas yra „Heat“ lokomotyvo vairuotojas – klubas kiekvienais metais kėsinsis į NBA čempionų žiedus.

Tačiau yra viena problema: ilgaamžiškumas. „Spurs“ trejetas niekada nėra apgynęs NBA čempionų vardo. Ir sprendžiant iš žaidėjų amžiaus, jie to niekada nebepadarys. Jeigu jie ir laimės šiemet, galimybės, kad tai pakartos kitąmet – labai miglotos.

Tačiau vien trofėjaus apgynimas „Heat“ klubo sotumo nepatenkintų. Juk komanda yra sukomplektuota veikti kartu daugiau nei dešimtmetį. Bet yra viena priežastis, kodėl „Heat“ turi pasinaudoti šia proga, nes daugiau tai gali būti nepasiekiama.

Didžiojo trejeto išlikimas

Kitą vasarą L. Jamesas taps neapribotu laisvuoju agentu. Šį statusą įgis ir Ch. Boshas, ir D. Wade'as. Ir niekas negali pasakyti, ar „Karalius Jamesas“ nepasuks į kitą klubą. Juk jį vilioja visi – nuo „Cleveland Cavaliers“ iki „Lakers“.

Sakykime, kad L. Jamesas pasiliks. Ir nėra priežasties, dėl kurios keisti situaciją norėtų Ch. Boshas ir D. Wade'as. Juk pastarasis su „Heat“ praleido visą savo karjerą, o pirmasis taip pat turėtų būti patenkintas užimama vieta. Vienintelė trijulės iširimo grėsmė – LeBronas.

Jeigu jis išliks - „Heat“ išliks „Heat“. Tačiau klubui teks susidurti su labai rimtais finansiniais iššūkiais – didysis trejetas nėra toks pigus. Kita vertus, dominavimas NBA nėra įvertinamas pinigais.

Iš šios perspektyvos klubui teks upe vinguriuoti atsargiai. Arba iš viso to nedaryti.

„Guminio Wade'o“ gerbėjai niekada su tuo nesutiks, tačiau jo superžvaigždės dienos jau suskaičiuotos. Jam 31-eri ir jis tikrai nėra T. Duncanas (37). Jis tikrai negalės dar šešerius ar septynerius metus žaisti daugiau nei trisdešimt minučių. Jau dabar D. Wade'ui sunku susidoroti su tokiu krūviu.

Žinoma tai nereiškia, kad D. Wade'as jau rytoj išblės iš pirmųjų NBA nuotraukų. Tikrai ne.

Neišvengiamas klausimas

Ko gero, jau kitą vasarą „Heat“ klubas turės užduoti sau klausimą: „Kiek vertas D. Wade'as? Ar jis vertas maksimalaus kontrakto? Ar mes jam mokėsime už tai, ką jis padarė, ar tai, ką vis dar gali daryti?“

Šis klausimas – neišvengiamas ir „Heat“ tikrai svarstys šią dilemą. Juk Majamio klubas susidurs su finansiniais suvaržymais, kurie niekada negrasino „Spurs“.

Savaime suprantama, kad verslininkas ir „Heat“ savininkas Micky Arisonas stengsis kuo ilgiau mėgautis Didžiojo trejeto atnešama šlove ir nesvarbu, kiek jam tai kainuos. Kita vertus, NBA jau nebėra ta lyga, kuri groja pagal platesnę piniginę turinčiojo dūdelę.

Įsivaizduokime, kad Didysis trejetas liks kartu. Tai reiškia, kad šie krepšininkai „Heat“ klubui 2014-2015 metų sezone kainuos 60 mln. JAV dolerių. Jeigu komanda išsaugos visus savo žaidėjus ir niekas nebaigs karjeros, suma vien tik septyniems krepšininkams sudarys 76 mln. Papildę komandą mažiau kainuojančiais žaidėjais „Heat“ išdalintų 90 mln. vertės algalapius. Nepamirškime NBA mokesčių politikos – Majamio klubui už visa tai reikėtų atseikėti 140 mln. JAV dolerių prabangos mokesčių. Tai suma, kuri net pačius turtingiausius žmones priverstų pagalvoti dar kartą.

Tačiau čia yra daug „jeigu“. Juk L. Jamesas gali pasilikti, D. Wade'as dar aštuonerius metus būti visiškai sveikas. Ir pinigai klubui gali būti ne pirmoje vietoje.

Daugiau iššūkių ir mažiau laiko

Faktas vienas – sukurti tokią dinastiją, kokia yra „Spurs“ - be galo sudėtingas reikalas. Tačiau tai nereiškia, kad išlaidų ir perėjimų grėsmė užkerta kelią „Heat“ klubui sukurti kažką panašaus. Juk Majamio ekipa jau pirmaisiais savo metais pasirodė sėkmingai ir kai kurie pasiekimai jau dabar pranoko tai, ką yra nuveikusi „Spurs“ komanda.

Tai, ką „Heat“ jau nuveikė – nuostabu. Jie laimėjo. Ir tai darė daug kartų. Tačiau šiame sezone mes jų dar nematome finale. Norėdami palikti savo pėdsaką aukštesnėje viršūnėje nei „Spurs“, „Heat“ turi veikti greičiau.

„Spurs“ sėkmė niekada nesirėmė tokia daugybe „jeigu“, kaip „Heat“. Juk „Spurs“ kariauna niekada neturėjo prabangos remtis LeBronu. Jiems niekada neteko susidurti su problema, kada reikia labai atidžiai skaičiuoti kiekvieną dolerį ir galvoti apie mažesnius atlyginimus, žaidėjų atsisakymą ir kitas rokiruotes kiekviename sezone.

„Spurs“ tiesiog paneigė logiką. Juk M. Ginobili ir T. Duncanas neturėjo gerai žaisti taip ilgai, o T. Parkeris rungtyniauja lygiai taip pat puikiai, kaip ir prieš porą sezonų. Ši komanda tiesiog ištvėrė viską.

„Heat“ taip pat turės tai padaryti, tačiau per trumpesnį laiką ir kovodami su sunkumais, kurių niekada neturėjo „Spurs“. „Heat“ klubui reikia laimėti tris-keturis titulus. Jeigu to padaryti nepavyks – Majamis taip ir liks užgožtas to, ką „Spurs“ pastatė per šiek tiek daugiau nei dešimt metų.

Talentas ir jėga yra „Heat“ pusėje. Tačiau laikas – ne.

„Heat“ (nuo 2010-ųjų) - „Spurs“ (nuo 2002-ųjų)

Didžiojo trejeto amžiaus vidurkis: 29 – 34,3

Pasirodymai NBA finale: 2 - 3

NBA titulai: 1 - 3

Pergalių procentas (įtrauktas ir atkrintamasis etapas): 73 proc. - 69 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.