EUROLYGA 2023

Buvusios Lietuvos krepšininkių skriaudikės vengrės jau pateko į ketvirtfinalį

Vengrijos krepšininkėms Europos čempionate užteko dvejų rungtynių, kad pirmosios užsitikrintų kelialapį į ketvirtfinalį. Teisę žaisti atkrintamosiose varžybose taip pat jau iškovojo Ispanijos, Prancūzijos, Švedijos, Slovėnijos, Italijos, Serbijos ir Belgijos krepšininkės. Tuo tarpu Turkijos komanda sekmadienį sužais paskutines rungtynes ir keliaus namo.

 Vengrės pateko į ketvirtfinalį.<br> FIBA nuotr.
 Vengrės pateko į ketvirtfinalį.<br> FIBA nuotr.
 Latvės iškovojo pirmąją pergalę.<br> FIBA nuotr.
 Latvės iškovojo pirmąją pergalę.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 29, 2019, 10:30 AM, atnaujinta Jun 29, 2019, 10:47 AM

Kelialapiai. Penktadienį Europos čempionato antrajame ture Vengrijos rinktinė nugalėjo Italijos komandą 59:51 ir užsitikrino pirmąją vietą C grupėje.

Vengrės per dvejas rungtynes iškovojo dvi pergales, antrąją vietą šioje grupėje besidalijančios slovėnės ir italės laimėjo po kartą, o turkės pralaimėjo du kartus. Penktadienį Turkijos komanda pripažino Slovėnijos krepšininkių pranašumą 55:62 ir prarado galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas.

Grupių nugalėtojos iškart patenka į ketvirtfinalį, antrąją ir trečiąją vietą užimsiančios komandos žais aštuntfinalyje, o autsaiderės po pirmojo etapo atsisveikins su čempionatu.

Vengrijos rinktinė ne vienintelė per du turus iškovojo dvi pergales, bet vienintelė jau užsitikrino pirmąją vietą grupėje. Taip pat po du kartus laimėjusioms Ispanijos, Prancūzijos ir Serbijos komandoms dėl pirmosios vietos dar reikės kovoti trečiajame ture sekmadienį.

Beje, atrankos turnyre vengrės žaidė vienoje grupėje su lietuvėmis. Mūsų šalies krepšininkės Vengrijos ekipai pralaimėjo 3 ir 2 taškų skirtumu.

Autsaiderės. Kita atrankos turnyre lietuves dukart įveikusi komanda Europos čempionate pergalės džiaugsmo dar nepatyrė. Rusijos rinktinė penktadienį nusileido šeimininkei Serbijos ekipai 63:77 ir tapo absoliučia D grupės autsaidere.

Rusės pelnė 5 pirmuosius taškus, bet jau 3-iąją min. antrą pražangą gavo jų lyderė Marija Vadejeva. Po šio epizodo serbės tapo gana aiškiomis dvikovos favoritėmis ir įrodė, kad yra labiau vertos pergalės.

Iš vėžių išmušta M.Vadejeva pelnė 8 taškus, bet pataikė tik 3 iš 10 dvitaškių ir ketvirtojo kėlinio viduryje gavo penktąją pražangą.

D grupėje pirmauja dukart laimėjusios serbės. Po vieną pergalę iškovojo baltarusės ir belgės.

Rusijos komandos likimas paaiškės sekmadienį per trečiojo turo rungtynes su baltarusėmis. Įdomu, kad oficialiuose turnyruose Rusijos krepšininkės Baltarusijos rinktinę pastarąjį kartą nugalėjo 2009 metais. Po to šios ekipos susitiko dar du kartus, ir abukart pergalę šventė baltarusės.

Staigmena. Penktadienį čempionate garsiausiai driokstelėjo favoričių siaubu tapusios Baltarusijos krepšininkės. Nors jos ketvirtadienį vėlai vakare iki paskutinės akimirkos grūmėsi dėl pergalės su šeimininke Serbijos komanda (baltarusės pralaimėjo tik 53:55), išsaugojo pakankamai jėgų antrajam mačui ir penktadienį palaužė Belgijos ekipą 69:61.

Tris kėlinius varžovės žygiavo koja kojon, bet ketvirtajame kėlinyje baltarusės pelnė 11 taškų be atsako, 35-ąją min. pirmą kartą įgijo dviženklę persvarą 66:54 ir neleido akivaizdžiai sutrikusioms belgėms nė pagalvoti apie atsakomąjį spurtą.

Išvados. Po itin nesėkmingo ketvirtadienio, kuomet ne tik netikėtai pralaimėjo Didžiosios Britanijos komandai, bet ir prarado puolimo lyderę Kristinę Vitolą, greitai atsitiesė viena čempionato šeimininkių Latvijos rinktinė. Latvės antrajame ture įveikė ukrainietes 82:74.

Pavaduoti susižeidusią K.Vitolą ėmėsi labiausiai patyrusi latvių krepšininkė Elina Dikaioulaku. 30-metė gynėja nepailsdama draskė kiaurą kaip rėtis varžovių gynybą ir per 36,5 min. pelnė 33 taškus (8/11 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 8/9 baudų). Tai – Latvijos rinktinės krepšininkių rekordas oficialiose rungtynėse.

E.Dikaioulaku nustelbė net ir rezultatyviausią praėjusio Europos čempionato žaidėją Aliną Jagupovą. Ši ukrainietė penktadienį įmetė 28 taškus, bet labai netaikliai atakavo iš toli – iki ketvirtojo kėlinio vidurio buvo pataikiusi vos 2 iš 13 tritaškių. Nors paskutinėmis minutėmis A.Jagupova įmetė dar du tritaškius, Latvijos rinktinės pergalė tuo metu jau nekėlė abejonių.

„Didžiuojuosi žaidėjų charakteriu ir kovingumu, – sakė Latvijos rinktinės treneris Martinis Zibartas. – Vakar jau pirmajame kėlinyje praradusios K.Vitolą sutrikome, bet prieš antrąsias rungtynes turėjome laiko padaryti išvadas ir pakeisti žaidimo planą“.

Nesubrandino. Britės penktadienį brandino dar didesnę staigmeną ir beveik niekuo nenusileido Europos čempionės vardą ginančiai Ispanijos rinktinei. Vis dėlto ispanės lemiamomis akimirkomis žaidė truputį tiksliau ir nugalėjo 67:59.

Ispanijos krepšininkės buvo pagalvojusios, kad jau atliko sunkiausią darbo dalį, kai ketvirtojo kėlinio pradžioje pelnė 9 taškus be atsako ir įgijo dviženklę persvarą 57:46. Tačiau britės atsakė dar galingesniu spurtu ir išlygino rezultatą 57:57. Kova prasidėjo iš naujo, bet ispanių patirtis ir šaltakraujiškumas nubraukė titaniškas varžovių pastangas.

A grupėje pirmauja dukart laimėjusios ispanės. Britės ir latvės iškovojo po vieną pergalę.

Skirtumas. Dvi visiškai skirtingas rungtynių puses sirgaliai pamatė Rygos arenoje žaidžiant Čekijos ir Švedijos krepšininkėms. Iki pertraukos čekės buvo visiškai bejėgės ir atsiliko 30:44, tačiau po pertraukos komandas tarsi kas pakeitė. Čekijos ekipa antrąją mačo pusę laimėjo net 41:20, o finalo sirena užfiksavo čekių pergalę 71:64.

„Pirmoje pusėje tiesiog nespėdavome grįžti į gynybą, bet per pertrauką pavyko tai ištaisyti, – paaiškino Čekijos krepšininkes treniruojantis slovakas Štefanas Svitekas. – Džiaugiuosi, kad priartėjome prie tikslo, bet dar nieko nepasiekėme“.

Kitose B grupės rungtynėse šio čempionato didžiausios pergalės rekordą pasiekė Prancūzijos ekipa, sutriuškinusi Juodkalnijos rinktinę 35 taškų skirtumu 88:53.

Prancūzės iškovojo dvi pergales, čekės ir švedės – po vieną.

2 turas

A grupė

Latvija – Ukraina 82:74. E.Dikaioulaku 33, Z.Melnika 18/ A.Jagupova 28, O.Malašenko 19.

Ispanija – Didžioji Britanija 67:59. A.Ndour 23, L.Nicholls 11/ T.Fagbenle 20.

Lentelė: 2 – Ispanija, 1 – Didžioji Britanija, Latvija, 0 – Ukraina.

B grupė

Čekija – Švedija 71:64. R.Brezinova 23/ A.Zahui 19.

Prancūzija – Juodkalnija 88:53. M.Johannes 15, V.Ayayi 12/ B.Mujovič 12.

Lentelė: 2 – Prancūzija, 1 – Švedija, Čekija, 0 – Juodkalnija.

C grupė

Slovėnija – Turkija 62:55. T.Oblak 18, A.Prezelj 13/ K.Stokes 17, 19 atk.kam., I.Alben ir O.Cakir po 13.

Italija – Vengrija 51:59. G.Sottana 16, S.Cinili 12/ D.Horti 13, Y.Turner 10, 11 atk.kam.

Lentelė: 2 – Vengrija, 1 – Slovėnija, Italija, 0 – Turkija.

D grupė

Belgija – Baltarusija 61:69. E.Meesseman 23, K.Metsdagh 17/ A.Bentley 19, A.Veriamejenka 15.

Serbija – Rusija 77:63. A.Dabovič 16, D.Butulija 15, N.Milič 14/ A.Šilova 11.

Lentelė: 2 – Serbija, 1 – Baltarusija, Belgija, 0 – Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.