EUROLYGA 2023

Kaip išsirinkti kuprinę bėgimui?

Populiarėjant bėgimui, o kartu ir bėgimui gamtoje – dar kitaip vadinamu bekelės (trail) bėgimu, vis dažniau sutinkame bėgikus gamtos takuose su mažomis kuprinaitėmis ant nugaros, kurios netgi labiau primena liemenę nei kuprinę. Bėgimo kuprinė jau tapo nepamainomu trail bėgiko aksesuaru lygiai taip pat svarbiu kaip trail bėgimo bateliai. Kaip teisingai išsirinkti trail bėgimo kuprinę savo tinklaraštyje (išsamiau čia) dalinasi ultramaratoninkė ir „Laukinis trail“ varžybų organizatorė Viktorija Tomaševičienė.

Geros kuprinės ant savęs nejausite.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Geros kuprinės ant savęs nejausite.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 10, 2017, 4:01 PM


„Dažnai sulaukiu klausimų iš draugų ir visai nepažįstamų žmonių apie tai kaip išsirinkti kuprinę trail bėgimui. Tokiais klausimais aš labai džiaugiuosi, nes tai reiškia, kad trail bėgimas populiarėja, o aš kaip bėgimų „Laukinis trail“ organizatorė ir trail bėgimo mylėtoja tuo labai labai džiaugiuosi. Pati esu padariusi klaidų renkantis pirmą kuprinę ir noriu padėti kitiems jų išvengti.

Jei jau pribrendo mintis ir idėja įsigyti trail bėgimui skirtą kuprinę, tai spėju jau bėgiojate ilguosius bėgimus miškais bent 20-30 km ir tenka su savimi pasiimti vandens ar dar keletą daiktų, kuriuos nebepatogu susidėti į bėgimo diržą arba gal net jau teko užsiregistruoti į ilgesnio nuotolio trail varžybas, kur yra privalomų neštis daiktų sąrašas ir reikia pamąstyti kur juos dėtis.“

 

Keletas Viktorijos patarimų įsigyjant pirmąją trail bėgimo kuprinę
 
Taigi, jei jau planuojate ar bent pradedate galvoti apie ilgesnius trail bėgimus gamtoje ir susiruošėte į trail stovyklą kalnuose – jau laikas pradėti galvoti ir apie bėgimui skirtą kuprinę. Geriausia rinktis ne pigiausią variantą, o iš karto pagalvoti apie geresnę, patogesnę, apie tokią, kurios nesinorės ir nereikės keisti po pirmų kelių bėgimų supratus, kad prasta kuprinė trukdo bėgti, trina, „tabaluoja“, erzina.“

 

Kuo skiriasi „gera“ nuo „prastos“ bėgimo kuprinės?

Keletas skirtumų:

• Geros kuprinės ant savęs nejausite. Tai tarsi antra oda, kuri patogiai priglunda prie kūno viso bėgimo metu, jos nereikia taisytis, reguliuoti bėgimo metu, ji netrina, nespaudžia, jos tarsi nėra.


• Ji labiau panaši į liemenę užsegamą priekyje keliais diržais nei į tradicinę kuprinę.


• Gerai apgalvotos kišenės ir visos kitos talpos. Svarbiausi daiktai bėgimo metu turi būti pasiekiami ranka nenusiimant kuprinės. Tokie svarbiausi daiktai būna vanduo ir maistas, dar telefonas (priklausomai nuo situacijos). Tuo tikslu dalis talpų ir kišenių būna priekyje ir šonuose, o ne tik gale, kaip kad mokyklinėse kuprinėse. Jei norint išsiimti telefoną reikia nusiimti kuprinę – ji bloga, jei norint pasiimti maisto reikia ją nusiimti – ji yra bloga.


• Yra kur pritvirtinti bėgimo-ėjimo lazdas. Jei jų kol kas nenaudojate, tai dar nereiškia, kad ir ateityje nenaudosite.


• Yra talpos priekyje gertuvėms ir/arba nugaroje „hydropack“, o geriausia jei yra ir tas, ir tas.


• Lengva, nes ilgųjų bėgimų ir varžybų metu nesinori ir nereikia nešti nė vieno nereikalingo gramo ar kilogramo.

 

Kuprinės dydis ir talpa

Jos būna įvairios talpos nuo 3 iki 16 litrų. Jei tai pirmoji Jūsų trail bėgimo kuprinė nepatarčiau jos rinktis didelės (t.y. 12 ar 16 litrų talpos), nes tokios talpos kuprinės tikėtina, kad Jums dar ilgai nereiks. Ji visuomet bus pustuštė, bet atitinkamai svers daugiau ir daugiau kūno padengs, nes bus didesnė ir trukdys kūnui vėsintis. Pradžiai rekomenduoju rinktis trijų, penkių ar aštuonių litrų kuprinę, kurios tikrai užteks, na nebent iš karto išsiruošėte į 200 km ultra žygį kalnuose (ko labai nepatarčiau, bet čia jau atskira tema).

Yra daug kuprinių, kurios atitinka visus šiuos minimalius kriterijus ir yra dar daugiau tokių, kurios neatitinka. Pati esu įsigijusi netinkamą pirmąją kuprinę ir prisipažinsiu, ilgai laikiausi nuomonės, kad brangios kuprinės yra tos kainos nevertos, ypač kur „trailininkai“ nešioja. Iki tol, kol kolegė bėgikė davė man pasimatuoti savo tikrai gerą kuprinę-liemenę. Tada savo sunkios, nepatogios ir pritaikytos neaišku kam, bet tikrai ne patogiam bėgimui, jau matyti nebenorėjau.

Dažnai sutinku draugus, kurie įsigyja pirmą kuprinę pagal kainos kriterijų, t.y. renkasi kuo pigesnę, bet vėliau vis tiek investuoja į brangesnę ir kokybišką. Siūlau nedaryti kažkada mano, o vėliau ir daugelio mano draugų, padarytos klaidos. Dabar įsigyję prastą kuprinę gana greitai vis tiek pirksite brangesnę. Geriau jau iš karto dairytis kokybiško varianto ir ieškoti gerų pasiūlymų rinkoje.  

Jei neseniai įsigijote kuprinę ir ruošiatės ilgoms varžyboms – būtinai ją išbandykite ne tik per ilguosius bėgimus, bet ir per trumpesnes trail varžybas. Svarbu kuprinę patikrinti varžybų aplinkoje. Tik varžybų aplinkoje sužinosite kaip ir kuo greičiau prisipildyti gertuves, kur ir ką įsidėti, kad greitai ir patogiai galėtumėte pasiekti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.