EUROLYGA 2023

Kaip keisti mitybos įpročius sportuojant?

Pasiekti rezultatų sportuojant, tačiau neskiriant dėmesio mitybai – praktiškai neįmanoma. „Pavykti gali nebent jaunam žmogui, kurio medžiagų apykaita yra greita. Ir tai daugiau atsitiktinumas, nei dėsningas rezultatas“, - aiškina sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „Goodlife“ Akademijos vadovas ir asmeninis treneris Donatas Klimašauskas.

Pasiekti rezultatų sportuojant, tačiau neskiriant dėmesio mitybai – praktiškai neįmanoma.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Pasiekti rezultatų sportuojant, tačiau neskiriant dėmesio mitybai – praktiškai neįmanoma.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2014, 11:50 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:20 AM

Nusprendus užsukti į sporto salę ar užsiimti kita sportine veikla būtina atkreipti dėmesį ir į tai, ką valgote. Kitaip rezultatų nepasieksite arba jie bus trumpalaikiai.

D.Klimašauskas pasakoja neįtikėtiną istoriją iš savo kliento patirties.

„Per dešimt dienų, mums palaipsniui iš jo raciono išbraukus nereikalingus produktus, jis neteko 6 kg. Kas tris dienas braukėme pieno produktus, vėliau miltinius, kepinius, duoną, batoną, paskui alkoholį ir kofeiną. Rezultatas buvo įspūdingas.

Svarbiausia, kad jis jautėsi taip, lyg kas į pilvą būtų adata įdūręs ir orą išleidęs“, - prisiminė treneris.

Identifikuoti produktus, kurie apsunkina organizmą, galima atliekant tyrimus arba įdėmiai stebint kaip organizmas reaguoja į tai, ką valgome – nuo kokių produktų darotės mieguisti, žarnyne kaupiasi dujos ar tiesiog apsunkstate.

Kaip tvarkyti mitybos įpročius?

D.Klimašauskas siūlo tris pagrindinius žingsnius, padėsiančius išspręsti mitybos problemas.

Pirmiausia, jis siūlo užrašinėje žymėtis kuriuo metu ir ką valgote. Tai leis patiems pamatyti ir susimąstyti koks maistas pasiekia jūsų skrandį. „Nereikia nieko sverti, rašyti gramais. Tiesiog tai duoda šiokį tokį sąmoningumą“, - įsitikinęs treneris.

Vėliau, po truputį kartu su treneriu turėtumėte išbraukti jūsų organizmui nereikalingus, o galbūt net kenkiančius produktus.

Treneris siūlo mažinti cukraus kiekį, atsisakyti mikrobangu krosnelėje šildyto maisto, kepinių, batono, saldumynų ir alkoholio.

Galiausiai, būtina sureguliuoti valgymo ritmą, padaryti jį kuo pastovesnį.

„Valgyti kas keturias ar kas penkias valandas. Svarbiausia, kad atsirastų tęstinumas. Vėliau išsivystys įprotis, kurio pagalba bus galima judėti pirmyn ir formuoti kitus valgymo įpročius“, - metodą atskleidė D.Klimašauskas.

Viena didžiausių daromų klaidų – praleisti pusryčiai. Ją daro dauguma žmonių, turinčių išbalansuotą kūną ar problemų su antsvoriu.

„Galbūt iš čia ir kilo posakis, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas, nors aš pagal tai neskirstau. Žmonės, kurie nevalgo pusryčių dažniausiai randa begalę pasiteisinimų: pamiršau, pykina pavalgius. Tai kaip: šuo surijo mano namų darbus“, - traukė per dantį D.Klimašauskas.

Nevalgyti po šeštos?

Šiam, nežinia iš kur atkeliavusiam mitui, „Goodlife“ treneris turi sarkastišką atkirtį.

„O gal geriau nevalgyti jau nuo ketvirtos valandos? O gal nuo trečios? Gal išvis nevalgyti? Kiek tuomet svorio numesite! - juokiasi D.Klimašauskas.

- Jeigu keliatės 7 valandą, tai organizmas 13 valandų būna be maisto, badavimo režime. Tai – didžiulis stresas kūnui.“

Jis siūlo pavalgyti likus dviem ar trims valandoms iki miego, kad organizmas spėtų suvirškinti maistą.

Nepatariama pavalgius iškarto sportuoti. Siūloma palaukti bent dvi – tris valandas, kad organizmas spėtų suvirškinti maistą.

Kaip maitintis? Treneris nelinkęs duoti konkrečių nurodymų ką valgyti, jis siūlo stebėti savo organizmą ir pagal tai susidėlioti maisto racioną. Svarbiausia - atsisakyti užkandžiavimo sausainiais ar panašiais produktais. Vietoje jų rinkitės kokybišką, natūralų, kuo mažiau termiškai apdorotą maistą.

Mityba sportuojant skiriasi priklausomai nuo to, kokio tikslo siekiate. Bėgant ilgas distancijas arba užsiimant kita veikla, reikalaujančia daug energijos, patartina daugiau vartoti angliavandenių. Šių medžiagų gausu grūdinės kultūros produktuose, vaisiuose, daržovėse.

Dirbantiems treniruoklių salėje ir auginantiems raumenis reikėtų rinktis daugiau baltymų turintį maistą. Tai kalakutiena, vištiena, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai.

Metantiems svorį rekomenduojama po truputį atsisakyti arba gerokai sumažinti miltinių produktų, kepinių, saldumynų, alkoholio, kofeino vartojimą.

„Būna, kad žmonės žymėdamiesi ką valgo pastebi, kad kavos ir arbatos išgeria daugiau nei vandens. Tas faktas šokiruoja, juk beveik 2/3 mūsų kūno sudaro vanduo, o ne kava. Tačiau, jei daugiau suvartojame kavos, vadinasi šioje struktūroje kažkas yra negerai“, - aiškino D.Klimašauskas.

Sureguliavus mitybą būtinas reguliarus fizinis aktyvumas. „Esate sutverti judėti kasdien, todėl palaipsniui turite judėjimą ir fizinį aktyvumą padaryti neatsiejama savo kasdienės veiklos dalimi“, - patarė treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.