EUROLYGA 2023

Bėgikams parkai atsibodo – okupuoja ir šaligatvius

Vilniaus šaligatviai priklauso ne tik pėstiesiems ir dviratininkams, bet ir bėgikams. Tai bando įrodyti grupė bėgimo entuziastų, mėgstančių sukti ratus ne parkuose, o senamiesčio gatvėmis.

Pėstieji buvo geranoriški senamiesčio šaligatviais bėgantiems bėgikams – jiems palikdavo vietos, užkalbindavo.
Pėstieji buvo geranoriški senamiesčio šaligatviais bėgantiems bėgikams – jiems palikdavo vietos, užkalbindavo.
Praėjusį trečiadienį bėgikams kompaniją palaikė ir imtynininkas A.Kazakevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Praėjusį trečiadienį bėgikams kompaniją palaikė ir imtynininkas A.Kazakevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 29, 2016, 9:58 PM, atnaujinta May 31, 2017, 5:34 AM

„Ruoškimės kartu Moterų bėgimui“, „Nike“ bėgimui, Trakų pusmaratoniui.“

Pavasarėjant tokie laiškai užtvindo elektroninį paštą. Nors paprastai dalyvauju šiuose bėgimuose, bendros treniruotės negundo. Jos dažniausiai vyksta nepatogiu laiku man nepatogioje vietoje – paprastai Vingio parke.

„Ateik bėgti vaizdinga miesto trasa. Susitinkame Rotušės aikštėje“, – šis kvietimas akį patraukė iš karto – pagaliau bėgimas miesto centre.

Gundo ir tai, kad niekam nereikės ruoštis, tiesiog mėgautis bėgimu.

Bėga ir garsūs sportininkai

Pažintinis bėgimas miesto gatvėmis? Nors miesto centre bėgioju dažnai ir nieko nauja atrasti nesitikiu, po darbo persirengiu ir skubu į Rotušės aikštę.

Ten būriuojasi ne tik keletas gerai nusiteikusių bėgimo mėgėjų, bet ir du olimpiečiai – imtynininkai Aleksandras Kazakevičius ir Mindaugas Mizgaitis.

Po trumpo apšilimo ir atšvaitų dalybų A.Kazakevičius įsiliejo į bėgikų gretas, o dėl traumos bėgti negalintis M.Mizgaitis liko saugoti daiktų. Ar gali būti patikimesnė apsauga?

Olimpiečiai tokiame renginyje dalyvavo ne pirmą kartą. Kai į atvirą bendruomenę „Capital Runners“ susibūrę bėgikai senamiesčio gatvėmis leidosi pirmą kartą, kartu bėgo ėjikės Brigita Virbalytė ir Neringa Aidietytė.

Sulaukė praeivių dėmesio

Vakaro planas – 5,5 kilometro senamiesčio gatvėmis. Bėgimą lengva sparta pradėjome Vokiečių gatve, vėliau – Vilniaus, Dominikonų gatvėmis, Gedimino prospektu atgal į siaurų senamiesčio gatvių labirintą.

Nors ir pasiskirstę nedidelėmis grupėmis, dešimt bėgikų praeivių dėmesį traukia labiau nei bėgiojantys po vieną. Ne vienas jų bandė užkalbinti, nors vilniečiai paprastai to nedaro.

„Kaip jūs prisiverčiate bėgti? Jau penkerius metus bandau pradėti ir vis nesiseka“, – vos pradėjus bėgti Vokiečių gatve prisipažįsta vienas vyras.

„Gal galite panešti?“ – prašėsi netoli Halės turgaus su bičiuliais šlitinėjantis vyriškis.

Tamsu ir senamiestyje

Praeiviai ne tik kalbina. Bėgančiam būreliui jie mielai užleidžia ir siaurą šaligatvį. Bėgant vienam to neįmanoma net tikėtis. Jei nori ką nors aplenkti senamiestyje, turi įšokti į važiuojamąją dalį.

Nors prieš startą buvome susitarę per pėsčiųjų perėjas ne bėgti, o eiti, sustoti beveik neprireikė. Šioje senamiesčio dalyje pėsčiųjų perėjų labai mažai, o jei ir pasitaiko, vairuotojai sustoja pirmi. Tai juntama net bėgiojant po vieną – Vilniaus vairuotojai bėgikams paprastai duoda kelią.

Jei galėčiau, pastatyčiau ženklą, draudžiantį bėgioti Subačiaus gatve. Apie tai galvojau kiekvieną kartą, kai bėgimų organizatoriai į maršrutą įtraukia dalį šios akmenimis grįstos gatvės.

Pagalvojau ir šįkart, tačiau vos tik pagalvojusi suklupau ant beveik neapšviestų laiptų. Šioje vietoje mergina pargriuvo ir per pernykštį naktinį moterų bėgimą.

Nors šįkart bėgti senamiesčio gatvės buvo pasirinktos dėl to, kad jos gerai apšviestos, Subačiaus gatvė ir jos prieigos – bene tamsiausia vieta senamiestyje.

Apie pusvalandį trukęs bėgimas baigėsi ten, kur prasidėjo, – Rotušės aikštėje. Sulaukęs grįžusių bėgikų, M.Mizgaitis pamokė ir raumenims naudingų, ir nuotaiką keliančių pratimų.

„Dabar grįžtu į savo treniruočių salę, ten šilčiau“, – atsisveikino žinomas imtynininkas. Merginų būryje trasą įveikęs jo kolega A.Kazakevičius juokavo, kad į sporto salę neskubės: „Į treniruotes neisiu iki pirmadienio.“

Bėgimas miesto gatvėmis vyks kiekvieną trečiadienį. Vakarais bus vis šviesiau, todėl keisis ir bėgimo trasos, ir bėgikų susitikimo vietos.

Idėją pasigavo svetur

Bėgimai miesto centre populiarūs ne tik Vilniuje. Šią idėją iš Honkongo parsivežė projekto iniciatorė Giedrė Rutkauskaitė, šioje šalyje gyvenusi ir dirbusi pustrečių metų.

Honkonge, kaip ir kituose didžiuosiuose pasaulio miestuose, bėgimo entuziastai kartą per savaitę kartu bėgiodavo gatvėmis.

„Nors anksčiau dažniausiai bėgiodavau viena parke, draugai įkalbėjo prisidėti prie didesnės grupės, besitreniruojančios mieste.

Atėjusi pirmą kartą pajutau, kiek tokia bendruomenė sukelia gerų emocijų. Tada kilo mintis šią idėją parvežti namo“, – pasakojo G.Rutkauskaitė.

Kviečia judėti

Viešosios įstaigos Iniciatyvų vystymo centro rengiamas bėgimas – vienas iš dešimties Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vykdomos programos „Išjudink save“ nugalėtojų.

Bėgikų grupė „Capital Runners“ siekia įtraukti Vilnių į aktyviausių pasaulio miestų žemėlapį ir prisidėti prie Niujorko, Londono, Honkongo, Tokijo ir kitų miestų bėgikų bendruomenės „Bridge the Gap“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.