Brazilijos juodaodžiai manekenai ir manekenės protestuoja prieš diskriminaciją

Rio de Žaneire maždaug 40 juodaodžių manekenų, daugiausia moterų, apsinuoginusios iki pusės protestavo prieš afrikiečių kilmės brazilų modelių diskriminaciją ant podiumų.

Brazilijoje šiomis dienomis vyksta mados savaitė. Jos ir Rio de Žaneiro valstybės kontrolierius tarnyba pasirašė susitarimą, nustatantį 10 procentų juodaodžių modelių kvotą per madų šou.<br>„Reuters“ nuotr.
Brazilijoje šiomis dienomis vyksta mados savaitė. Jos ir Rio de Žaneiro valstybės kontrolierius tarnyba pasirašė susitarimą, nustatantį 10 procentų juodaodžių modelių kvotą per madų šou.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 7, 2013, 7:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:54 PM

„Kas tau rūpi, tavo rasizmas ar aš?“ – užsirašė viena iš demonstracijos dalyvių ant krūtinės protestuodama trečiadienį, kai Rio de Žaneire vyksta Mados savaitė.

Demonstracija vyksta po to, kai Mados savaitės organizatoriai ir Rio de Žaneiro valstybės kontrolierius tarnyba pasirašė susitarimą, nustatantį 10 procentų juodaodžių modelių kvotą per madų šou, pranešė internetinė naujienų svetainė G1.

„Šis susitarimas vainikuoja bendrą iniciatyvą, galinčią atverti erdves, kurios dar neegzistuoja“, – pareiškė Moises Alcuna, atstovaujantis organizacijai „Educafro“, kuri gina juodaodžių ir vietinių žmonių teises į darbą ir švietimą.

Daugiau nei pusė iš 200 mln. Brazilijos gyventojų yra afrikiečių kilmės ir jie sudaro antrą pagal dydį juodaodžių populiaciją po Nigerijos.

Tačiau afrobrazilai skundžiasi dėl šalyje paplitusios rasinės nelygybės.

„Jeigu mes perkame drabužius, kodėl negalime žygiuoti ant podiumų madų šou, – klausė 15-metė manekenė, dalyvaujanti demonstracijoje. – Ar tai reiškia, kad tik baltaodės moterys gali pardavinėti, o mes tik pirkti?“.

„Siekis demonstruoti brazilų madą be tikrų brazilų yra brazilų mados demonstravimas rodant tik baltuosius modelius“, – sakė Jose Flores, 25-erių metų buvusi manekenė, dirbanti reklamos srityje.

Praėjusiais metais po 13 metų diskusijų prezidentė Dilma Rousseff pasirašė prieštaringai vertinamą įstatymą, pagal kurį pusė vietų federaliniuose universitetuose turi būti skiriama valstybės mokyklų absolventams, suteikiant pirmenybę afrobrazilams ir čiabuviams.

2009 metų San Paulo mados savaitėje, kuri yra vienas didžiausių mados renginių Lotynų Amerikoje, pirmą kartą buvo įvestos kvotos manekenams, reikalaujant, kad mažiausiai 10 procentų jų būtų juodaodžiai.

Anksčiau iš maždaug 350 podiumu žingsniuojančių manekenų tik nedidelė dalis, mažiau nei trys procentai, būdavo juodaodžiai.

Tačiau 2010 metais ši 10 procentų kvota buvo panaikinta, vienam konservatoriui prokurorui nusprendus, kad toks reikalavimas prieštarauja konstitucijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.