Kur dingsta per žiemą suvalgyti riebalai?

Neretai patys save paguodžiame, kad žiemą ne veltui traukia riebesnis maistas. Kai šalta, organizmas esą pats nori susikurti storesnį riebalų sluoksnį ir tokiu būdu apsisaugoti nuo žvarbios lietuviškos žiemos. Taip susiklostė ir lietuviškos virtuvės tradicijos – žiemą daugiau lašinių, mėsos, storesnis grietinės ar spirgų sluoksnis, riebesnė kopūstienė. Deja, medikai sako, kad gaunamo riebalų kiekio yra gerokai per daug – mes dirbame sėdimą darbą, žiemą mažiau judame, valgome mažiau daržovių. Todėl suvalgyti riebalai gula vis storėjančius sluoksniu ant mūsų kraujagyslių sienelių.

Margarinas „Flora pro.activ“<br>„Unilever" nuotr.
Margarinas „Flora pro.activ“<br>„Unilever" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 16, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:13 PM

Lietuvių mitybos bei gyvensenos įpročiai jau daugelį metų neduoda ramybės mūsų šalies medikams. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto atliktas šalies gyventojų mitybos įpročių tyrimas parodė, kad dauguma šalies gyventojų nesirūpina savo sveikata: vartoja per daug gyvūninės kilmės riebalų, valgo per mažai daržovių, mažai juda.

Tokių įpročių rezultatas – kasmet daugiau nei pusė mirčių yra nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Nesirūpinimas tuo ką valgome bei kiek judame, medikų teigimu, yra pagrindinė priežastis, kodėl sparčiai daugėja antsvorį turinčių gyventojų.

Gyvuliniuose riebaluose gausu cholesterolio

Kaip rodo Lietuvos gyventojų tyrimas, viena didžiausių šalies gyventojų mitybos problemų – tai per didelis su maistu gaunamų gyvūninės kilmės riebalų kiekis ir per mažai valgomų daržovių. Šie riebalai žmogaus organizmui grasina ne tik nutukimu. Gyvuliniuose riebaluose glūdi kur kas didesnis nematomas ir ilgus metus nejaučiamas pavojus – sotieji riebalai ir kraujagysles siaurinantis cholesterolis. Su maistu gaunamas cholesterolio perteklius žmogaus organizme kaupiasi ant kraujagyslių sienelių ir daro milžinišką žalą organizmo kraujotakai.

Specialistai pastebi, kad apie 80 proc. širdies ir kraujagyslių ligų priežastys – tai pasyvus gyvenimo būdas bei nesubalansuota mityba. Dėl to didėja antsvoris bei cholesterolio koncentracija kraujyje, didėja rizika susirgti onkologinėmis, širdies bei kraujotakos sistemos ligomis.

Mitybos subalansavimas bei tinkamų produktų pasirinkimas, pavyzdžiui, sviesto pakeitimas margarinu, gali padaryti didelę įtaką sveikatai ir nesukelti sunkumų kasdieniame gyvenime. Be to, svarbu žiemą nesumažinti judėjimo ir neužsisėdėti prie televizoriaus tik dėl to, kad lauke nemaloniai šalta. Fizinio krūvio stoka organizmui tampa ne ką mažesniu priešu nei riebus maistas.

Gyvulinius riebalus reikia keisti augaliniais

Didžiausi cholesterolio didintojai – gyvūninės kilmės riebalai, gaunami su riebia mėsa, sviestu bei kitais riebias pieno produktais, riebaluose keptais kepiniais, kiaušiniais. Kasdienės mitybos racione gyvūninės kilmės riebalus pakeisdami augalinės kilmės riebalais, taip pat vartojant daugiau produktų, savo sudėtyje turinčių augalinių sterolių, medikų teigimu, galime apsaugoti savo organizmą nuo rizikos susirgti kraujotakos sistemos ligomis.

Augaliniai steroliai – tai augaliniuose produktuose besikaupiančios medžiagos, kurios veiksmingai padeda pašalinti cholesterolį, tereikia vartoti maisto produktus, turinčius didesnį augalinių sterolių kiekį.

Sviesto pakeitimas margarinu, turinčiu augalinių sterolių, – vienas iš veiksmingų būdų reguliariai gauti reikiamą augalinių sterolių kiekį.

Augaluose esantys steroliai kovoja su cholesteroliu

100 g margarino „Flora pro.activ“ yra net 7,5 g augalinių sterolių. Su maisto produktais į žmogaus organizmą patekę augaliniai steroliai žarnyne surakina cholesterolį, taip trukdydamos cholesteroliui patekti į kraują ir nusėsti arterijų bei kraujagyslių sienelėse.

Specialistų rekomenduojamas augalinių sterolių kiekis per parą – 1,5–2,4 g. Dietologų teigimu, kasdieniame racione sviestą pakeitus margarinu „Flora pro.activ“, turinčiu augalinių sterolių, užteks per dieną suvalgyti po 3–4 riekes duonos su šiuo margarinu (30 g). Per dieną gaunamas reikiamas augalinių sterolių kiekis ims reikšmingai kovoti su cholesteroliu. Su 30 gramų „Flora pro.activ“ margarino organizmas kasdien pasisavins apie 2,25 g augalinių sterolių. Ši natūraliai augaliniuose produktuose besikaupianti medžiaga iš žmogaus žarnyno pašalina cholesterolį ir trukdo jam patekti į kraujotakos sistemą.

Be to, medikų teigimu, svarbu tinkamai subalansuoti visą mitybos racioną – tai leis iš anksto užbėgti ligoms už akių. Ne mažiau svarbus ir sportas – ypač tai aktualu žiemą, kuomet valgome riebiau ir judame mažiau.

Apie „Flora pro.activ“

Efektyviai sumažinti cholesterolio kiekį galima kasdien suvalgant 3–4 duonos riekes, užteptas „Flora pro.activ“.

„Flora pro.activ“ sudėtyje yra augalinių sterolių, kurių poveikis mažinant cholesterolį patvirtintas klinikiniais tyrimais. 2–3 savaites kasdien vartojant 1,5–2,4 g augalinių sterolių (30 g „Flora pro.activ“), cholesterolio kiekis gali sumažėti iki 7–10%. Be to, svarbu laikytis sveiko gyvenimo būdo ir sveikos mitybos principų, valgyti pakankamai vaisių ir daržovių.

Aukštas cholesterolio kiekis padidina riziką susirgti koronarine širdies liga. Koronarinę širdies ligą gali sukelti ir daug kitų veiksnių, todėl nepakanka panaikinti tik vieną veiksnį, siekiant sumažinti bendrą riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.