Iššūkis sveika gyvensena: ar vaisiuose esantis cukrus naudingas?

Šiandien pietų metu užsukau nusipirkti varškės pakelį ir riešutų, kasose išsirikiavusi žmonių eilė, kokios jų prekės? Sūreliai ir bandelės, stiprokai išsiskiriu iš minios.. bet praėjus šešioms savaitėms po mitybos pokyčių, masinių prekių jau nebenoriu, man patinka, kad išugdžiau kitokias vertybes.

Cukrus, surinktas iš vaisių, medaus reikalingas.<br>123rf nuotr.
Cukrus, surinktas iš vaisių, medaus reikalingas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

Dec 6, 2015, 2:32 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 12:46 AM

Sunkiausia visgi pradžia – pradėti sportuoti, ištuštinti šaldytuvą ir pripildyti jį sveikais produktais, nusiteikti. Ir man įtakos nepadarydavo artimųjų replikos, kad saldumynus valgyti ryte nesveika, dabar manau, kad tai lyg atsisakyti rūkyti – kol pats nenusprendi, kodėl tau to reikia, nepakeiti įsitikinimų ir vertybių, priklausomybės neatsisakysi.

Atsisakiusi cukraus ir net vaisių, susilaukiau įvairių komentarų – kam save taip kankinti? Sunku pirmosiomis savaitėmis, tačiau įpročiai išugdomi, esu už vaisių valgymą, tačiau šviežių, kuriuos auginame patys.

Be to, vaisiai nėra toks nekaltas dalykas, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Apie tai plačiau kalbėsiu kitame straipsnyje. Šį kartą komentaro prašiau gydytojos dietologės, man buvo įdomu sužinoti, ką ji mano apie cukraus vartojimą ir jo atsisakymą.

Klinikos „Dietos sistema“ dietologės Žanos Antonovos teigimu, cukraus perteklius organizme atsiranda tuomet, kai suvartojame jo per daug su įvairiais maisto produktais, ne tik desertais ir grynuoju cukrumi.

Cukrus pramonėje naudojamas kaip konservantas, jo daug suvartojame valgydami jogurtą, duoną, gerdami sultis, valgydami vaisius“, – pabrėžė gydytoja. Ji pasakoja, kad pastebima didėjanti nutukimo tendencija, o viena iš priežasčių – kalorijų perteklius, kurį gali sukelti per didelis kiekis suvartojamo cukraus.

Kasdienis saldumynų poreikis rodo, kad suformuoti neteisingi žmogaus mitybos įpročiai, tai reiškia, kad žmogus valgo nereguliariai, mityba nesubalansuota, todėl organizmas reikalauja greitos energijos, greitai pasisavinamų angliavandenių. 

Mokslininkų nuomone, cukraus kiekio norma per dieną yra 5 proc. nuo suvartojimo paros kalorijų. Tai reiškia, kad jei žmogaus kalorijų kiekis per dieną yra apie 2000 kcal, cukrus turėtų sudaryti ne daugiau nei penkis šaukštelius. Atrodo daug, tačiau juk vartojame ne gryną cukrų, gauname jo su kitais produktais.

Ar cukraus turėtume atsisakyti visiškai? Gydytoja dietologė pakomentavo, kad visi kraštutinumai nėra gerai, o saldumynus reikėtų rinktis tokius, kurie atneštų daugiau naudos nei žalos, pavyzdžiui, vaisius.

Besirūpinantiems savo mityba užtektų atsisakyti grynojo cukraus ir vietoj jo vartoti medų, o vietoj desertų rinktis vaisius, tačiau kaip maitintis tiems, kurie nori matyti akivaizdžius rezultatus sportuojant?

„Vs-fitness“ sporto klubo trenerio Artūro Šimkaus teigimu, jei sportininkas augina bendrą svorį, cukrus, surinktas iš vaisių, medaus reikalingas. Pavasarį ir vasarą situacija keičiasi, lengvojo kultūrizmo sportininkai, besiruošdami varžyboms laikosi griežtos dietos ir visiškai atsisako cukraus, tokiu metu jie renkasi tik mėsą, žuvį ir agurkus, tačiau tokia mityba aktuali tik profesionaliems sportininkams.

Turintiems antsvorio žmonėms treneris taip pat visuomet pataria atsisakyti cukraus, o jei jo labai norisi, rekomenduoja baltymų kokteilius su saldikliu, kurie numalšina saldumynų poreikį.

„Sportuojantiems žmonėms vaisius patariu valgyti iki treniruotės, nes jie turi daug cukraus, pavyzdžiui, apelsinai skyla į monosacharidus ir cukrų, tad jei didelę stiklinę apelsinų sulčių išgersite po treniruotės, gausite daug nereikalingo cukraus“, – sakė A. Šimkus.

Visgi cukrus ne tik skatina antsvorio atsiradimą, bet ir „pakiša koją“ siekiantiems sporto rezultatų, tad galbūt verta atsisakyti šio vienkartinio malonumo vardan geresnės savijautos?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.