Ką daryti, jei nuolatos kankina skrandžio skausmai?

Skrandžio skausmus, ko gero, yra pajutę daugelis. Tačiau vertėtų žinoti, kad šio sveikatos sutrikimo priežastys pirmiausia slypi kasdieniuose įpročiuose. Tad ką reikėtų pakeisti, kad būtų galima išvengti skrandžio skausmų, ir ką daryti, jei skrandį suskaudo, pataria Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojas Dargiris Beresnevičius. Na, o apie natūralias priemones kovoti su skrandžio skausmais pasakoja vaistininkas žolininkas Marius Lasinskas.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2015, 8:47 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 1:12 AM

Gali pranašauti rimtesnę ligą

Sunkumas skrandyje, skausmas, pykinimas, graužiantis rėmuo – daugeliui pažįstami pojūčiai, tačiau dažnai neįvertiname jų, kaip rimtų sveikatos sutrikimų. Dažniausiai dėl nemalonių pojūčių kaltiname maisto produktus. Tiesos čia esama, tačiau jeigu reguliariai susiduriate bent su vienu iš įvardytų simptomų, vadinasi, kelias jums vienas – tiesiai pas gydytoją.

„Dažnai pilvo srities arba skausmus po duobute sukelia skrandžio ligos. Dažniausios jų gastritas arba skrandžio uždegimas, rečiau skausmą galėtų sukelti ir kiti skrandžio negalavimai, tokie kaip opaligė ar stemplės išvarža. Panašiais skausmais gali pasireikšti ir kasos, kepenų, blužnies, tulžies pūslės, stemplės ligos. Kartais pilvo skausmus sukelia ir nesveika širdis“, – apie galimas skausmų priežastis pasakoja D.Beresnevičius.

Keisti įpročius

Anot mediko, skrandžio skausmų, juos sukėlusių priežasčių gydymas kiekvienu individualiu atveju skiriasi. Tačiau visiems vienas svarbiausių dalykų – mityba ir sveika gyvensena.

„Patarčiau vengti kepto, aštraus, rūkyto, labai riebaus maisto. Svarbus ir maisto kiekis. Valgant itin dideles porcijas pasunkinamas skrandžio darbas. Reikėtų skirti daugiau laiko valgiui – neskubėti, valgyti mažesnėmis porcijomis, gerti daugiau skysčių, daugiau vartoti vaisių, daržovių, liesesnio maisto. Daugiau sportuoti“, – pataria D.Beresnevičius.

Rūkymas, tiek aktyvus, tiek pasyvus, žaloja skrandžio gleivinę, sukelia kraujagyslių spazmus, o tai blogina kraujotaką ir lemia lėtinį uždegimą. Jis vėliau gali progresuoti į skrandžio ar kitų organų vėžį. Alkoholis veikia truputį kitaip, tačiau taip pat pablogina skrandžio būklę. Pavojingi didesnės koncentracijos alkoholiniai gėrimai arba mažesnės koncentracijos, tačiau didesnis kiekis. Taip pat nepatartina vartoti netgi nedidelį kiekį alkoholio kas dieną – tai gali sukelti ir vėžines ligas. O alkoholio ir rūkalų derinį Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojas įvardija kaip itin pavojingą, mat kartu šios medžiagos daug stipriau žaloja organizmą.

„Visada patarčiau mesti rūkyti ir mažinti suvartojamo alkoholio kiekį. Netiesa, kad šios ligos nepagydomos. Reikėtų nebijoti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – sako D. Beresnevičius.

Kada kreiptis į gydytoją?

Jei skrandį vis dėlto suskaudo, šiuo metu yra nemažai veiksmingų vaistų, gydančių šią problemą. Pavyzdžiui, rūgštingumą mažinantys preparatai. „Senesnysis omeprazolis ir naujesnieji šio vaisto analogai. Vartoti juos reikėtų ryte prieš pusvalandį iki valgio. Dažniausiai jie parduodami be recepto. Vartojimo trukmė įvairi: nuo keturių iki aštuonių savaičių. Jeigu vartojant tokį laiką nepajusite jokio pagerėjimo, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – perspėja gydytojas.

Tiesa, reikėtų atsiminti, kad šie vaistai gali sąveikauti su kitais jūsų vartojamais vaistais, pabloginti jų poveikį. D. Beresnevičius pabrėžia, kad tai ypač aktualu vartojant vaistus, veikiančius kraujo krešėjimą, ir geriant varfariną ar klopidogrelį, taip pat vaistus, skirtus depresijai gydyti, antibiotikus. „Tokiu atveju prieš juos vartojant geriausia būtų pasikonsultuoti su gydymą paskyrusiu gydytoju“, – pataria Antakalnio poliklinikos gydytojas.

Jeigu atsiranda pavojingų simptomų, reikia nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją. „Nerimą keliantys požymiai – svorio kritimas nesilaikant dietos, kraujavimas – tiek šviežias kraujas, tiek sukrešėjęs – tokiu atveju išmatos tampa juodos, ilgalaikis karščiavimas, prakaitavimas, jeigu čiuopiate kokius nors darinius pilve ar kitose srityse. Didesnę riziką susirgti žarnyno vėžiu turi žmonės, kurių giminėje yra buvę tokių ligų, rūkantys, vartojantys alkoholinius gėrimus“, – perspėja D. Beresnevičius.

Vaistai iš gamtos

Tiesa, tam tikrais atvejais su skrandžio skausmais galima dorotis ir natūraliomis priemonėmis. Vaistininkas žolininkas Marius Lasinskas sako, kad pirmiausia reikėtų atsižvelgti į skrandžio skausmų pobūdį. „Jei skrandžio skausmai yra susiję su nevirškinimu, kai žmogus per šventes prisivalgo, reikėtų prisiminti raudonėlį. Paprastasis raudonėlis ne veltui vadinama skrandžio draugu. Jis padeda pagerinti virškinimą. Siūlyčiau pasidaryti arbatos: vieną du šaukštelius užpilti karštu, be neverdančiu vandeniu, puodelį uždengti ir palaikyti apie penkiolika minučių, kol pritrauks. Tas pačias žoleles galima gerti tris kartus: pirmą kartą užpilama stikline vandens, antrą ir trečią kartą – vis trečdaliu mažiau“, – pataria M.Lasinskas. Prie augalų, padedančių virškinimo veiklai, priskiriama ir medetka.

„Jei kamuoja neaiškios kilmės skrandžio skausmas, galima pasigaminti mišinio iš melisos, mėtos ir ramunėlių lygiomis dalimis. Tokią arbatą gerti reikėtų pusvalandį ar valandą prieš valgį ir dvi valandas po valgio. Jokiu būdu nevalgant kartu sumuštinį. Žolelių arbatą gerti reikia tuščiu skrandžiu“, – pasakoja žolininkas.

Anot jo, jei skrandžio skausmų priežastis – padidėjęs rūgštingumas, reikėtų rinktis tokius augalus kaip siauralapį gaurometį, svilarožių lapus ar šaknis, saldymedžio šaknis.Tiesa, M.Lasinskas primena, kad skrandžio skausmai gali būti ir psichologinės kilmės. Tokiais atvejais reikėtų pasistengti įveikti kamuojančią įtampą: išgerti raminamosios arbatos, užsiimti mėgstama veikla ar šiek tiek pasportuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?