Niekuomet nepatikėsite, ką valgo šis amerikietis galiūnas

Dar visai neseniai įvairūs atletai tikino, kad mėsa yra būtina, norint sportuoti bei pasiekti gerų rezultatų. Šiandien šis požiūris po truputį keičiasi, o tokie sportininkai kaip Kendrickas Farrisas tik įrodo, kad gyvūninės kilmės produktai yra visai nebūtini, pranešė collective-evolution.com.

Kendrickas Farris'as – tik vienas iš daugelio pavyzdžių, kurie paneigia nusistovėjusį „sunykusio, nusilpusio vegano“ stereotipą.<br>„Faceboo.com“ nuotr.
Kendrickas Farris'as – tik vienas iš daugelio pavyzdžių, kurie paneigia nusistovėjusį „sunykusio, nusilpusio vegano“ stereotipą.<br>„Faceboo.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2016, 7:21 AM, atnaujinta May 15, 2017, 6:33 AM

Sportininkas jau dvejus metus yra veganas ir atstovavo savo šaliai 2016-ųjų metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Nepaisant mitybos apribojimų, vyras išstumia stulbinančius 363 kilogramus. Be to, jis laimėjo dviejų pastarųjų JAV sunkumų kilnojimo čempionatų auksą, o olimpiados sunkumų kilnojimo 94 kg kategorijos finale užėmė 3-ią vietą.

K.Farrisas paaiškino, kad mintis pareguliuoti mitybą kilo sužinojus savo šaknis. Besimokydamas apie Izraelitų kultūrą, jis atrado ne tik įvairius papročius, bet ir košerinį maistą.

Veganinę mityba paskatino pagarba gyvūnams

Nors vyras ir anksčiau prižiūrėjo, ką valgo, gyvulinės kilmės produktų jis atsisakė dėl didelės pagarbos gyvūnams.

„Visų pirma, aš niekuomet pernelyg nepasitikėjau iš anksto pagamintu, fasuotu ar kitaip vartojimui paruoštu maistu. Taip pat, niekada nepritariau masiniam gyvūnų skerdimui. Tai ir buvo pagrindinė priežastis, pastūmėjusi mane pasidomėti veganų mityba“, – apie sprendimą pasakojo vyras.

Tai, kad pokytis buvo staigus patvirtino ir sportininko žmona. Pasak jos, K.Farrisas jai atsiuntė žinutę, kurioje pasakė svarstantis apie tokią galimybę. Tuo metu ji tik nusijuokė, nes nemanė, kad jos mėsos patiekalus dievinantis vyras sugebėtų visiškai atsisakyti gyvulinės kilmės produktų.

„Jis valgydavo tai, ką ir dauguma atletų – mėsainius, kepsnius ir panašius patiekalus. Taigi, net nesuabejojau, kad tai tik trumpas etapas, kuris praeis. Vis dėlto, praėjus dvejiems metams, galiu patvirtinti, kad jis ne tik tvirtai apsisprendęs tęsti, ką pradėjo, bet ir jaučiasi daug geriau“, – tikino atleto žmona.

Mitybos pokyčiai padėjo paskatino keistis ir psichologiškai

Olimpietis tikino, kad jis geriau jaučiasi ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Naujasis mitybos būdas jį padarė ramesniu bei aštresnio proto žmogumi.

„Mano protas, mintys iš tikrųjų tapo skaidresnės. Dabar yra sunku išvesti mane iš kantrybės. Vis dėlto, augdamas turėjau siaubingą charakterį ir buvau tikras karštakošis, vis ieškantis problemų.

Dabar viskas pasikeitė. Nesakau, kad nejaučiu pykčio ar susierzinimo. Tai neįmanoma, juk aš irgi žmogus. Tačiau tapo iš tiesų sunku mane supykdyti taip, kad parodyčiau savo emocijas“, – kalbėjo Farrisas.

Ką valgo olimpinis sportininkas?

K.Farriso žmona Katrina teigė, kad vidutiniškai gamina du – tris kartus per dieną. Pavyzdžiui, pusryčiams paruošia blynelius ar avižų košę. Priešpiečiams sportininkas dažniausiai išgeria vanilės ar šokolado skonio veganišką baltyminį kokteilį.

Pietums Katrina pagamina kesadilijas su avokado įdaru. Pavalgęs Farrisas vyksta į sporto klubą, kuriame treniruojasi su svarmenimis. Grįžęs namo jis užkanda. Vienas iš užkandžių pavyzdžių – juodųjų pupelių traškučiai su gvakamolės padažu.

Vakarienei Katrina gamina juodųjų pupelių kesadilijas. Šią ankštinę daržovę ji naudoja daugelyje patiekalų, kadangi tai – puikus baltymų šaltinis.

Pats sportininkas tikina, kad veganiška mityba nei kiek jo nevaržo.

„Manau, kad daugybė žmonių galvoja, jog būti veganu reiškia apribojimus. Tai tik parodo, kaip jie mato gyvenimą. Manęs mityba neapriboja. Tiesiog mąstau apie tai, ką aš galiu valgyti ir tai, kokie produktai suteiktų daugiausia energijos mano kūnui. Nemąstau apie tai, ko aš negaliu daryti“, – kalbėjo sportininkas.

Baltymų yra visuose maisto produktuose, ne tik mėsoje

Visų pirma, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog augaluose yra gausu beveik visų žmogaus organizmui būtinų medžiagų. Pavyzdžiui, baltymų yra visuose maisto produktuose, kadangi tai – vienas iš komponentų, palaikančių formą. Mėsa, žuvis, kiaušiniai ir pieno produktai nėra vieninteliai baltymų šaltiniai.

Ypač daug jų galima rasti bolivinės balandos sėklose, grikiuose, ryžiuose ir pupelėse, Ezechielio duonoje. Taip pat humuse, chia sėklose bei spirulinoje ir riešutuose.

Taigi, akivaizdu, kad yra daugybė augalinės kilmės alternatyvų, kurios suteikia pakankamą kiekį baltymų. Kendrickas Farris'as – tik vienas iš daugelio pavyzdžių, kurie paneigia nusistovėjusį „sunykusio, nusilpusio vegano“ stereotipą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.