Išmokus mylėti save, ištirpo 25 kilogramai: paslaptis visiškai paprasta

Atrodo, kiekvieną dieną atsiranda vis naujas metodas kontroliuoti kūno svorį, gerinti savijautą. Dėl tokios pasiūlymų gausos neretas pasimeta – tampa nebeaišku, į kurią pusę pasisukti, į ką kreiptis. Kai kurie netgi užsiima „savigyda“ bei ima patys vartoti įvairius papildus, o kiti pasimeta ir pasiduoda nė nepradėję.

Viena iš Tautvilės klienčių per metus atsikratė 25 kilogramų. Ji teigė išmokusi mylėt save ir savo kūną, valgant tik kokybišką ir sveiką maistą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Viena iš Tautvilės klienčių per metus atsikratė 25 kilogramų. Ji teigė išmokusi mylėt save ir savo kūną, valgant tik kokybišką ir sveiką maistą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tautvilė Šliažaitė – natūropatinės mitybos specialistė, savo veiklą plėtojanti Londone ir Lietuvoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tautvilė Šliažaitė – natūropatinės mitybos specialistė, savo veiklą plėtojanti Londone ir Lietuvoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Elzė Laužikaitė

Feb 9, 2017, 10:52 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:08 AM

Tačiau pasak šio sveikatinimo metodo šalininkų, vis sparčiau populiarėjanti natūropatinės mitybos mokslo šaka leidžia organizmą sustiprinti natūraliu būdu. Jos pagrindas – teisingai pasirinkti maisto produktai, kuriuose esančios medžiagos bei vitaminai užkerta kelią arba gali padėti išgydyti įvairias ligas, palengvinti jaučiamus simptomus ar atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Tautvilė Šliažaitė – natūropatinės mitybos specialistė, savo veiklą plėtojanti Londone ir Lietuvoje. Čia ji pabaigė Natūropatinės mitybos studijas bei padeda daugybei žmonių padeda sukontroliuoti kūno svorį, sustiprinti imuninės sistemos veiklą. Visa tai – parenkant tinkamus maisto produktus ir atsisakant cheminių medikamentų.

– Kaip seniai domitės sveika gyvensena?

– Sveika mityba rimtai pradėjau domėtis prieš maždaug devynerius metus. Tuo metu ypač traukė joga ir, perskaičiusi knygą apie jogų mitybą, nusprendžiau mėnesį valgyti vegetariškai. Tačiau neplanuotai vegetare išbuvau ne vienerius metus. Tik pabaigtų natūropatinės mitybos studijų dėka ėmiau ir vėl po truputį valgyti žuvį ir mėsą.

Supratau, jog sveikata galiu pasirūpinti ir nebūdama vegetarė. Iš tikrųjų, sveika gyvensena mane domino jau nuo paauglystės. Aš niekuomet negalėjau pasidžiaugti puikia sveikata. Man vis trūkdavo jėgų, kamavo virškinimo ir odos ligos. Nuolat ieškojau būdų kaip tai pakeisti.

– Kodėl pradžia būna sunki? Kokios dažniausios galimos kliūtis, su kuriomis susiduriate praktiškai, ir kaip jas įveikti?

– Šiandien natūrali medicina yra be galo galingas įrankis, galintis pagerinti sveikatą, užkirsti kelią kai kurių ligų atsiradimui arba net išgydyti tam tikrus sveikatos negalavimus. Vis dėlto, pakeisti gyvenimo įpročius nėra lengva. Manau, kiekvienas sutiktų, kad jei tam nereikėtų valios, motyvacijos ir žinių, nei vienas asmuo nekentėtų nuo antsvorio.

Vis dažniau sutinku pacientus, kurie nors ir stengiasi gyventi sveikiau, dėl perskaitytos ar išgirstos informacijos kiekio jaučiasi visiškai pasimetę. Jei taip nutinka, visuomet rekomenduoju kreiptis į specialistą, kuris galėtų patarti, koks turėtų būti kitas žingsnis.

Svarbu atminti, jog natūrali medicina duoda ilgalaikius rezultatus, tačiau iki pirmųjų pokyčių gali praeiti daug laiko. Taigi, turiu nuvilti tuos, kurie ieško „auksinės piliulės“ – stebuklingo recepto nėra. Mūsų ateities savijauta bei išvaizda yra nulemtos yra nulemtos įpročių, kuriuos darome kiekvieną dieną šiandien.

– Kokia natūropatinės mitybos esmė?

– Natūropatinė mityba atsižvelgia į kiekvieno asmens individualius poreikius. Pirmiausia, yra išsiaiškinama paciento asmeninė bei šeimos sveikatos istorija, gyvenimo būdas ir valgymo įpročiai. Surinkusi šią informaciją įsiterpiu ir pati. Atlieku savotišką „detektyvo darbą“ – atsižvelgdama į visus asmens patiriamus simptomus bei negalavimus galiu pamatyti, kokias fiziologines sistemas reikia stiprinti, kokių produktų kiekį reikia padidinti, kokių – sumažinti ar atsisakyti.

Šis procesas yra be galo individualus. Jo metu visas dėmesys yra skiriamas ne simptomo, bet ligos atsiradimo priežasčiai gydyti. Tai padaryti siekiame be medikamentų. Nors pati labai gerbiu medicinos mokslą, esu įsitikinusi, jog kai kurių ligų išvengti galima pakeitus kasdienius įpročius. Tam visai nebūtina vartoti vaistų, kurie tik malšina simptomus, tačiau esmės nepakeičia.

Pati bendradarbiauju su ne vienu mediku, kuris patvirtintų, jog nemalonius simptomus (skausmą, karščiavimą, stiprų kosulį) patiriantys asmenys nori kuo greičiau atsikratyti jaučiamų ligos požymių. Žinoma, ne visuomet pavyksta išvengti antibiotikų ar tradicinių vaistų vartojimo. Vis dėlto, pasijutęs geriau sergantis asmuo galėtų kreiptis į natūropatą, kuris padėtų sustiprinti nusilpusį organizmą bei grąžinti į vėžes imuninę sistemą.

Tam užtenka atsakingai suderinti mitybą, naudoti įvairius maisto papildus. Sustiprinus natūralią organizmo gynybinę sistemą gali būti lengviau išvengti peršalimo ligų ateityje. Būtent tai ir daro natūropatas – stiprina imuninę sistemą, praturtina žmogaus racioną sveika, subalansuota mityba, o visa tai padeda užkirsti kelią įvairioms ligoms ateityje.

– Tai reiškia, kad sveika mityba – vaistas nuo visų ligų bei geriausias būdas užkirsti kelią jų atsiradimui?

– Atsakymas paprastas – tai, ką valgome, patenka į mūsų kūnus ir tokiu būdu tampa jų dalimi. Taigi, valgydami įvairius produktus galime arba užkirsti kelią, arba paskatinti tam tikrų ligų atsiradimą. Dažnai pamirštama, kad pagrindinė maisto paskirtis yra palaikyti mus gyvus.

Atrodo, visiems aišku, kad be jo mes negalėtume išgyventi. Visgi, šiais laikais maistas tapo be galo didelė socialinio gyvenimo dalis. Pastaruoju metu vis ryškiau pastebima tendencija, jog žmonės gyvena tam, kad valgytų, o ne valgo tam, kad gyventų.

Įvairūs maisto produktai turi gausybę mineralinių medžiagų, vitaminų, mūsų organizmams būtinų riebiųjų rūgščių, skaidulų ir taip toliau. Jų vartojimas yra kone privalomas, kadangi tai yra produktai, kurių organizmas pats nepasigamina, tačiau jie yra būtini normalioms funkcijoms, imuninės sistemos veiklai palaikyti. Tai tik įrodo, kad mityba yra visa ko pagrindas.

– Kokias ligas gali padėti išgydyti natūropatinė mityba?

– Mano asmeninė patirtis byloja, kad pakeitus mitybos įpročius smarkiai pagerėja arba yra išgydomos dauguma virškinimo sistemos problemų. Tačiau, tai – ne vienintelė sritis, kurioje padeda subalansuota mityba.

Pakeitus valgymo įpročius galima pagerinti daugybę įvairių susirgimų simptomų, sustabdyti jų progresą, o kai kuriuos iš viso išgydyti. Tai nestebina, juk maistas – savotiškas mus į priekį stumiantis kuras. Pati pastebėjau, kaip jis gali padėti gydyti tokias lėtines ligas, kaip reumatoidinis artritas, žvynelinė, egzema ir panašiai.

– Kaip skiriasi lietuvių bei anglų požiūris į natūropatiją?

– Natūropatija Anglijoje yra daug labiau paplitusi, nei Lietuvoje. Čia galima rasti ne vieną specialistą, kuris ja užsiima. Vis dėlto, aš pati labiau mėgstu dirbti su Lietuvos klientais. Lietuviai, iš tikrųjų, be galo domisi mityba ir labai atsakingai priima mano pateikiamas rekomendacijas.

Taip pat, pastebėjau, kad Anglijoje dauguma žmonių pratę valgyti kavinėse, maistą nusipirkti jau pagamintą. Kartais jie būna užsispyrę ir pasidaro sunku anglus įtikinti, kad namuose gamintas patiekalas yra ne tik sveikesnis, bet ir lygiai toks pat skanus, kaip restorane.

Be to, Anglijoje natūropatija yra pripažinta tradicinės medicinos specialistų tarpe. Pati dirbu privačioje klinikoje ir kas dieną bendradarbiauju su ne vienu šeimos gydytoju.

- Kalbant apie lieknėjimą, ar daug savo pacientų sėkmės istorijų galėtumėte papasakoti?

– Iš tiesų, jų yra ne viena. Štai viena mano klientė labai ilgai kamavosi keisdama ir bandydama įvairius mitybos planus. Tačiau kai susitikome, galiausiai išaiškėjo, kad prie jos nesėkmių prisidėjo skydliaukė. Išsprendus sveikatos problemas ir sureguliavus mitybą būtent pagal jos poreikius, per metus ji atsikratė 25 kilogramų.

Rytoj, penktadienį, 13 val. kviečiame stebėti naujienų portalo lrytas.lt tiesioginę transliaciją, kur natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė atsakys į klausimus apie tinkamą mitybą ir patars, kaip atsikratyti nereikalingų kilogramų, kad pavasarį pastiktumėte gražesni ir sveikesni!

Klausimus tautvilei galėsite užduoti tiesioginės transliacijos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.