Atsargiai – lūžtantys nagai signalizuoja apie rimtus negalavimus

Lūžinėjantys nagai, trumpai išliekantis manikiūras, nagų sluoksniavimasis – tai nemalonūs reiškiniai, su kuriais susiduria dažna moteris. Svarbu žinoti, kad silpni nagai gali būti rimtesnių negalavimų simptomas.

 Nagų lūžinėjimas bei skilimas dažnai pasireiškia ir dėl vitaminų trūkumo.<br> 123rf nuotr.
 Nagų lūžinėjimas bei skilimas dažnai pasireiškia ir dėl vitaminų trūkumo.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-04 13:06, atnaujinta 2019-03-04 14:01

Netinkama mityba

Visi žinome, kaip turėtume maitintis pagal sveikos mitybos piramidę. Daugiausia daržovių ir vandens, mažiausia saldumynų. Nemažai žuvies, truputis mėsos. Viskas teisinga. Tačiau ar viso to iš tiesų laikomės?

Silpni nagai gali rodyti, kad jūsų organizmas badauja gero maisto ir teisingų maistinių medžiagų. Jeigu ryte vietoje pusryčių spėjate tik išgerti kavos, kas vakarą lepinatės tortu, o kalafioras jūsų lentynoje – retas svečias, verta peržvelgti savo mitybos principus. Ilgą laiką prastai maitinantis gresia nutukimas, širdies ir virškinimo trakto ligos, darosi sunku susikaupti. Mityba – sritis, kuriai reikia dėmesio.

Medžiagų apykaitos sutrikimai

Menopauzė, diabetas ir sutrikusi skydliaukės veikla. Skamba grėsmingai? Deja, būtent šias būkles gali indikuoti lūžinėjantys ar nusilpę nagai.

Nagų, kaip ir plaukų bei odos pasikeitimai, dažnai mus įspėja apie hormonų permainas organizme. Esant skydliaukės sutrikimams, nagai gali būti itin silpni ir lengvai lūžti. Skydliaukės hormonų tyrimas daromas iš žmogaus kraujo mėginio, o echoskopija parodo, ar joje nėra susiformavusių mazgelių.

Jei moteriai ne tik silpsta nagai, bet ir kankina karščio bangos, nuotaikų svyravimai ir nereguliarios menstruacijos – gali būti, kad prasideda menopauzė. Abiem atvejais laikantis gydytojų rekomendacijų bendra organizmo – o taip pat ir nagų! – būklė turi pagerėti.

Kalcio ir vitaminų trūkumas

Kalcis – viena pagrindinių nago sudėtinių dalių. Nagas daugiausia susidaro iš keratino, geležies, kalcio lipidų ir vandens. Jeigu jis lūžinėja ir sluoksniuojasi – tai gali signalizuoti apie avitaminozę.

Vitaminų trūkumas veikia visą mūsų organizmą. Besisluoksniuojantys nagai – vitamino D trūkumo požymis, o stingant vitamino D dažnai sergame, mums trūksta energijos, kamuoja niūrios nuotaikos ar net depresija, lėčiau užgyja žaizdos, skauda kaulus bei raumenis.

Vitamino C trūkumas lemia nago neelastingumą, jis pradeda trupėti. Dėl šio vitamino stygiaus silpsta mūsų imunitetas, sunkiau ir ilgiau sergama peršalus. Svarbus nagams yra ir vitaminas B7 – biotinas. Jo dėka plaukai ir nagai auga greitai, išlieka stiprūs. B vitaminai taip pat atsako ir už žmogaus nervų sistemos ramybę.

Nagų grybelis

Vienas iš nagų grybelio požymių – besisluoksniuojantys nagai. Nagų grybelis yra rimtas susirgimas, galintis baigtis ne tik pažeistais nagais, bet ir jų netekimu.

Jeigu jūsų nagai ne tik sluoksniuojasi ir skyla, bet ir atsiranda nemalonus kvapas, kinta spalva – veikiausiai užsikrėtėte nagų grybeliu. Užsikrėsti galima pasinaudojus kito asmens rankšluosčiu, matuojantis batus ar basomis maudantis bendrame duše.

Tai – infekcinė grybų sukeliama liga, kurios gydymas paprastai užtrunka. Todėl pastebėjus pirmuosius požymius reiktų nedelsiant pradėti gydymą. Negydomas grybelis pamažu gali pereiti nuo vieno nago į visus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.