Atkreipkite dėmesį, kuriomis valandomis prabundate naktį: tai vyksta ne šiaip sau

Daugelis žmonių turi miego sutrikimų, prabunda tam tikromis valandomis naktį, nežinodami kodėl. Kai kuriems tai tapo įpročiu ir jie apie tai net negalvoja. Pasirodo, tokie prabudinėjimai gali kai ką reikšti.

Prabudimas tam tikru metu naktį arba ankstyvą rytą gali reikšti, kad jūsų kūnas nori parodyti, jog turite fizinių ar emocinių problemų.<br> 123rf nuotr.
Prabudimas tam tikru metu naktį arba ankstyvą rytą gali reikšti, kad jūsų kūnas nori parodyti, jog turite fizinių ar emocinių problemų.<br> 123rf nuotr.
Prabudimas tam tikru metu naktį arba ankstyvą rytą gali reikšti, kad jūsų kūnas nori parodyti, jog turite fizinių ar emocinių problemų.<br> 123rf nuotr.
Prabudimas tam tikru metu naktį arba ankstyvą rytą gali reikšti, kad jūsų kūnas nori parodyti, jog turite fizinių ar emocinių problemų.<br> 123rf nuotr.
Blauzdų ir pėdų masažas prieš miegą taip pat gali pagerinti apatinės kūno dalies kraujotaką.<br> 123rf nuotr. 
Blauzdų ir pėdų masažas prieš miegą taip pat gali pagerinti apatinės kūno dalies kraujotaką.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 8, 2019, 10:38 PM, atnaujinta Aug 8, 2019, 11:24 PM

Senoji tradicinės kinų medicinos (TKM) praktika tiria subtiliuosius kūno „energinius meridianus“, kurie, kaip teigiama, sujungti su vidiniu kūno laikrodžio mechanizmu. Remiantis šia senovės praktika, negalėjimas miegoti tam tikromis valandomis ar prabudimai naktį yra tai, ko neturėtume laikyti savaime suprantamu dalyku.

Prabudimas tam tikru metu naktį arba ankstyvą rytą gali reikšti, kad jūsų kūnas nori parodyti, jog turite fizinę ar emocinę problemą. Kinai sako, kad poilsio ciklo metu gauname žinutes iš „aukščiau“ ir tai gali būti vienas iš paaiškinimų, kodėl mes atsibundame tam tikrą valandą.

Štai keli paaiškinimai, kodėl atsibundate tam tikrą valandą.

1. Pastebėjote, kad negalite užmigti tarp 9 ir 11 val. vakaro?

Tarp 9 ir 11 val. vakaro dauguma žmonių ruošiasi miegoti. Jei jums sunku užmigti šiuo metu, tai gali reikšti, kad patiriate daug streso. Pradėjus medituoti ir taip sumažinus streso lygius organizme, šiomis valandomis turėtumėte užmigti.

2. Prabundate tarp 11 ir 1 val. nakties?

Remiantis tradicine kinų medicina, tai yra tulžies pūslės darbo valandos, kai ji suskaido riebalus, kuriuos suvartojote dienos metu. Patartina pradėti sveikiau maitintis, jei dažnai prabundate šiomis valandomis.

Tai taip pat gali reikšti, kad jūs einate miegoti kamuojami sunkių emocijų. Išmokite jas paleisti ir judėti toliau. Mokykitės priimti ir atleisti.

3. Prabundate tarp 1 ir 3 val. nakties?

Prabudimas šiomis valandomis dėl bet kokios priežasties yra ypač nemalonus. Tradicinė kinų medicina teigia, kad prabudimas šiuo metu susijęs su kepenimis ir jaučiamu per dideliu pykčiu. Kinai mano, kad pyktis ir kepenų funkcija glaudžiai susiję.

„Pyktis – tai emocija, susijusi su kepenimis. Jei esate dirglus, lengvai supykstate, jums sunku atsiriboti nuo dienos įvykių, tuomet patiriate kepenų funkcijos sutrikimus. Per dažnas šių emocijų patyrimas gali smarkiai išbalansuoti jūsų kepenų veiklą“, – tvirtino Tradicinės kinų medicinos pasaulio fondas.

Vienas iš būdų tai palengvinti – išgerkite stiklinę šalto vandens. Pamedituokite prieš miegą, pabandykite paleisti šią emociją.

4. Prabundate tarp 3 ir 5 valandos?

Prabudimo laikas tarp 3 ir 5 val. susijęs su plaučiais ir liūdesiu. Be to, tai gali reikšti, kad kažkas iš „aukščiau“ bando jums kai ką pasakyti, nukreipti į jūsų gyvenimo tikslą. Vienas iš būdų, kaip užmigti, atsikėlus šiomis valandomis – mąstyti apie gerus dalykus, užsimerkti ir giliai pakvėpuoti.

5. Prabundate tarp 4 ir 7 valandų?

Daug žmonių keliasi tokiu metu, tačiau pasak tradicinės kinų medicinos, šis laikas susijęs su storosios žarnos problemomis, tai taip pat rodo, kad esate prikaupę emocijų ir nesate pasirengę jų paleisti. Jei atsikėlus šiomis valandomis norisi sugrįžti į lovą, padarykite keletą tempimo pratimų, išsimaudykite ir tuomet pabandykite dar pailsėti.

Mes, be abejo, turėtume atkreipti dėmesį į tai, ką kūnas bando mums pasakyti. Senovės išmintis sako, kad prabudimai naktį nėra bereikšmiai.

Keletas dalykų, padėsiančių geriau pailsėti

Miegas daro įtaką sveikatai, nuotaikai, gebėjimui susikaupti, gerai atlikti kasdienius darbus. Įvairūs miego sutrikimai, pasak tradicinės kinų medicinos, susiję su ki disbalansu mūsų kūnuose.

Iš 12 ki meridianų kūne (manoma, kad tai yra kanalai, per kuriuos cirkuliuoja ki), šeši yra laikomi in prigimties (kurie aktyvuojami naktį), o kiti šeši – jang prigimties (kurie suaktyvinami dienos metu).

Paprastai tariant, nemiga parodo yin trūkumą, o persimiegojimą sukelia jang trūkumas. Tradicinė kinų medicina pataria imtis keleto priemonių, kurios gali padėti atkurti kūno ki pusiausvyrą.

Sveika mityba gali pagerinti miegą

Valgydami daugiau in ir mažiau jang maisto galite išvengti nemigos. Vėsinantys maisto produktai, kuriuose daug drėgmės (agurkai, arbūzai, žalumynai, tofu) kūne padidina in energiją. Vengiant alkoholio, kofeino, saldumynų ir aštraus maisto, sumažėja kūno jang energija.

Prieš miegą palepinkite save masažu

Tam tikrų kūno taškų stimuliacija gali padėti užmigti. Vienas tokių taškų yra už ausies – išsikišimas šalia kaukolės pagrindo. Šį tašką stimiliuokite pirštu, paspausdami ir atlikdami sukamuosius judesius 100 kartų.

Blauzdų ir pėdų masažas prieš miegą taip pat gali pagerinti apatinės kūno dalies kraujotaką. Toks masažas padeda susikaupti.

Kojų vonia

Kartu su pėdų masažu kojų vonia ne tik pagerina kraujo tekėjimą iš smegenų į pėdas, bet ir padeda atpalaiduoti kūną ir protą.

Eikite miegoti tarp 9 ir 11 val. vakaro

Geriausia, jei užmiegate iki 11 valandos vakaro, nes tada kepenys ir tulžies pūslė pradeda reguliuoti kūno ki. Tokiu metu apdorojamos emocijas, subalansuojami hormonai ir detoksikuojamas organizmas. Remiantis naujausiais tyrimais, tai laikas, kai sumažėja streso hormono kortizolio kiekis, o tai gali sumažinti nerimą dienos metu.

Kinų išmintis verčia patikėti posakiu, kad „kiekviena miego valanda prieš vidurnaktį yra verta dviejų po vidurnakčio“.

Parengta pagal theepochtimes.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.