Vakarais ilgai vartotės lovoje? Greičiau užmigti padės keli paprasti patarimai

Krintate į lovą iš nuovargio, bet vidury nakties prabundate ir nebegalite užmigti. Nei skaityti, nei žiūrėti filmo ar klausytis muzikos nesinori, nes vis tikitės užmigti. Artinantis aušrai suvokiate, kad greitai teks keltis. Ir šis scenarijus kartojasi kiekvieną vakarą. Kaip įveikti nemigą?

Nemiga.<br>123rf nuotr.
Nemiga.<br>123rf nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 11, 2022, 11:06 PM

Paprasčiausi sveiko miego patarimai – nenaršyti po internetą, vakare vėdinti miegamąjį ir neprisivalgyti nakčiai. Ir net laikydamiesi šių taisyklių daugelis miega neramiai.

Psichoterapijos specialistai teigia, kad neatsižvelgus į visus fizinius veiksnius, kaip antai chroniškas ligas, miego trūkumo priežastimi gali būti dienos įvykiai.

Darbe patyrėte stresą, šeimoje kilo konfliktų, o vakare ir toliau narpliojate, kas atsitiko? Dėl viso to graužiatės ar kaltinate kitus. Tokių minčių grandinę būtina nutraukti ir visą dėmesį sutelkti į miegą.

 

Kiekvienas žmogus savaip nuslopina stresą. Jei miego sutrikimai kamuoja ilgai, netenkama darbingumo. Prasideda nuotaikų kaita, į įvykius reaguojama itin stipriai, nesusidorojama su savo pareigomis.

Jei nemiga kamuoja kelias dienas, galima pasinaudoti jau žinomomis priemonėmis – tai mėtų arbata, šiltas pienas su medumi, paklausyti ramios, įtampą slopinančios muzikos.

Jei nemiga kamuoja ne vieną savaitę, būtina kreiptis į specialistą. Miego trūkumas – rimta problema. Gali prasidėti galvos, skrandžio skausmai, priklausomybė nuo alkoholio, kitos ligos.

Specialistai teigia, kad gero miego trukmė – 7–8 val. Bet kai kurie jaučiasi pailsėję ir kupini energijos jau po 6 val. O jei miegama po 10–11 val.? Nenormalu, sako specialistai.

Nemiga turi savo priežastį. Tai gali byloti apie daugelį sveikatos problemų – cukrinį diabetą, širdies nepakankamumą, netinkamą skydliaukės funkciją.

Kai dažnai keliamasi, nes reikia eiti į tualetą, nors prieš miegą nevartojami skysčiai – arbata, kava ar šlapimą varantys medikamentai, reikia kreiptis į gydytoją.

Bet jei naktį keliatės dažnai ar pernelyg anksti ryte ir vartotės nuo šono ant šono nebegalėdami užmigti, gal tai jau depresijos ar nerimo požymiai.

Naktį pašokote išpilti prakaito nuo klaikaus sapno? Dar nieko baisaus. Bet gali būti, kad tai turės tęsinį. Tuomet pabandykite pažiūrėti gerą filmą, įsijungti ramią muziką. Deja, tai ne visuomet padeda. Ką tuomet daryti?

Pasistenkite nemalonų, baimės įvariusį sapną tiesiog pamiršti ar tai, ką pamatėte, palyginti su savo gyvenimo įvykiais.

Jei sapne regėjote smurtinius vaizdus, tai gali būti susiję su asmeninio gyvenimo problemomis ar konfliktais su partneriu. Gal ir su darbu, kurį atliekate tik dėl to, kad reikia, o pasitenkinimo nejaučiate.

Specialistų tvirtinimu, žmogaus ryšys su gamtos ritmais labai stiprus. Juk tamsiuoju metų laiku mieguistumas atsiranda vakare, jau po penktos valandos. Nereikia pamiršti ir atgal pasukto laikrodžio rodyklių įtakos.

Kūrybinių profesijų atstovai teigia, kad geriausių minčių kyla naktį. Pelėdos eina miegoti po pirmos ar antros valandos nakties ir puikiai jaučiasi.

Tris keturis mėnesius tokio žmogaus organizmas dirba tikrai gerai, bet po pusės metų savijauta, deja, pablogėja.

Mokslinių tyrimų rezultatai atskleidžia, kad dirbantys naktinėmis pamainomis, taip pat ir budintys gydytojai kenčia nuo tokio gyvenimo būdo.

Ilgainiui pažeidžiamas natūralus miego ir žvalumo ritmas. Dėl to iš pradžių sumažėja dėmesingumas, daroma klaidų, dažnai keičiasi nuotaikos. Vėliau visa tai pasireiškia emocinės ir fizinės sveikatos sutrikimais.

Vienu autoritetingiausių miego tyrėjų laikomas britų neurologijos, neuropsichologijos, psichiatrijos profesorius, Berklio (JAV) universiteto Žmogaus miego mokslinio tyrimo centro vadovas Matthew Paulas Walkeris (48 m.). Jis teigia, kad kuo trumpesnis miegas, tuo didesnė mirties dėl įvairių priežasčių rizika.

Miego trūkumą profesorius vadina viena rimčiausių XXI a. problemų. M.Walkeris nustatė, kad penkias ar mažiau valandų miegantys vyrai pasensta dešimčia metų dėl turimo testosterono kiekio. Panašus tarpusavio ryšys tarp moterų miego ir jų vaisingumo funkcijų.

Berklio universiteto žmogaus miego mokslinio tyrimo centras nustatė ir ryšį tarp miego kokybės ir DNR. Sveiki eksperimentinės grupės dalyviai savaitę miegojo šešias valandas vietoj ankstesnių aštuonių.

Tik dviejų valandų skirtumo rezultatas – 711 genų pakeitė savo aktyvumą. Pusės dalyvių sumažėjo, kitos pusės padidėjo. Išsijungė genai, atsakingi už apsauginę – imuninę sistemą.

Bet itin aktyvūs tapo genai, kurie sukelia uždegimus, širdies ir kraujagyslių ligas, padaugėjo auglių.

Žmogaus organizme yra vienas pagrindinių įgimto imuniteto komponentų – NK („Natural Killer“) ląstelės. Šios vadinamosios natūralios žudikės labai aktyvios ieškant ir naikinant priešus, taip pat ir vėžio ląsteles.

Tyrėjai nustatė, kad miego sutrumpėjimas iki 4 valandų per naktį sumažina „natūralių žudikių“ gamybą net 70 proc. Pasaulio sveikatos organizacija naktinį darbą įtraukė į galimų kancerogenų kategoriją.

Net vienos valandos miego trūkumas sveikatai turi dramatiškų pasekmių. Tai patvirtina eksperimentas, kurio dalyviais kasmet tampa daugiau nei milijardas pasaulio gyventojų, kai 70 šalių pasukamos laikrodžio rodyklės.

Pavasarį, kai netenkame vienos valandos, 24 proc. padidėja širdies priepuolių skaičius. Rudenį, kai diena pailgėja viena valanda, jų visame pasaulyje sumažėja 21 proc.

Gilaus miego sutrikimas neigiamai atsiliepia atminčiai. Tyrimais įrodytas glaudus ryšys tarp miego sutrikimų ir fizinio senėjimo, kuris sukelia atminties problemas ir net Alzheimerio ligą.

užmigti padės:

Prieš miegą jūsų aplinkoje neturi būti mobiliojo telefono, planšetinio ar nešiojamojo kompiuterio. Jų monitorių šviesa galvos smegenims reiškia signalą, kad dabar diena, ir dėl to neužmiegama. Melatoninas gaminasi tik tamsoje, kai organizmas yra ramybės būsenos.

Vakare išjunkite interneto ryšį ir mobiliojo telefono garsą, nusiimkite, jei nešiojate, išmanųjį laikrodį. Telefono pyptelėjimas praneša apie gautą žinutę ar elektroninį laišką. Bet juk to nebūtina skaityti prieš miegą – palūkėkite iki ryto.

Sutvarkykite savo gyvenamąją erdvę – miegamasis neturi virsti drabužių ir nereikalingų daiktų saugojimo sandėliu. Ant jų susikaupusios dulkės blogina oro kokybę, dėl to sunku užmigti.

Miegamajame pakabinkite tankias naktines užuolaidas, keiskite pagalves kas 3, o čiužinius – kas 10 metų.

Lubas nudažykite šviesiausia spalva iš galimų atspalvių. Patartina naudoti ramių spalvų lovos patalynę.

Miegamajame turėkite naktinį šviestuvą, skleidžiantį švelnią, intymią šviesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.