Norint paaukoti kraujo, atstumas – ne bėda

Kraujo donorystė neužtrunka ilgai ir nekainuoja, tačiau neretai ne kiekvienas turi laiko, o kitus atbaido ir atstumas – ne visi turi galimybę atvykti į stacionarius kraujo donorystės padalinius didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Suprasdamas tai, Nacionalinis kraujo centras (NKC) jau ne pirmus metus organizuoja mobiliąsias kraujo donorystės akcijas ir pats lankosi įvairiose vietovėse, įmonėse ir organizacijose. Tai palengvina ir skatina naujų kraujo donorų, ypač tų, kurie turi mažai laisvo laiko, pritraukimą.

Jau ir Lietuvoje randasi atvejų, kuomet darbdaviai net pasiūlo apmokamą laisvą dieną kaip paskatą duoti kraujo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jau ir Lietuvoje randasi atvejų, kuomet darbdaviai net pasiūlo apmokamą laisvą dieną kaip paskatą duoti kraujo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-22 16:28, atnaujinta 2022-06-22 16:29

Tikslas – pritraukti kuo daugiau donorų

Kraujo surinkimas kraujo donorystės centruose yra svarbus tuo, kad centrai daugiau dėmesio skiria tam tikrų kraujo grupių donorų pritraukimui, kad patenkintų konkrečius poreikius. Tuo metu mobiliosios kraujo donorystės akcijos koncentruojasi į tai, kad būtų surinkta kuo daugiau kraujo.

Dar vienas pagrindinis mobiliųjų akcijų tikslas – pritraukti donorus, kurie kraujo duoda pirmą kartą. Tokiu būdu kraujo donorystės centrai, tarp jų ir Nacionalinis kraujo centras, keliauja į įvairias vietas, kad žmonėms būtų patogu duoti kraujo.

Dažnai tokiu būdu žmonės sužino apie kraujo donorystę, jos naudą ir nusprendžia tapti donorais pirmą kartą, o nauji donorai vėliau tampa ir pakartotiniais donorais.

Nacionalinio kraujo centro direktorius Daumantas Gutauskas tikina, kad Lietuvoje įmonės aktyviai dalyvauja mobiliose kraujo donorystės akcijose.

„Vien per 2021 m. vien NKC sostinės komanda vyko į 346 mobilias kraujo donorystės akcijas, tačiau jas organizuoja ir NKC padaliniai kituose miestuose skirtinguose šalies regionuose, todėl bendras mobiliųjų donorystės akcijų skaičius yra tikrai labai nemažas“, – pasakoja NKC direktorius.

Mobiliosios kraujo donorystės akcijos gali būti rengiamos įmonių biuruose, mokyklose, kultūros centruose, kaimų bendruomenių namuose.

Prie kraujo donorystės aktyviai prisideda draudimo kompanijos, bankai, logistikos ar gamybos įmonės, telekomunikacijų bendrovės.

Anot NKC direktoriaus, itin didelės kraujo donorų gretos yra ir viešojo sektoriaus institucijose – Lietuvos kariuomenėje, policijoje, Valstybinėje priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje ir kitose.

Prie kraujo donorystės akcijų mielai prisideda ir jas įgyvendinti padeda miestų savivaldybių administracijos.

Donorus turi galimybę netgi atsivežti

NKC komanda į įmones atvyksta, kuomet atsiranda bent 25 norintys paaukoti kraujo darbuotojai, o tam, kad mobili kraujo donorystės akcija būtų efektyvi ir sėkminga, dažniausiai įmonių prašoma atlikti išankstinę donorų registraciją, raginama pakviesti kiek daugiau nei minėtą minimalų skaičių donorų.

Jeigu toks skaičius nesusidaro (o būna, pavyzdžiui, 5–10 norinčių), Vilniuje yra sudaryta galimybė iš anksto sutartu laiku NKC vairuotojui atvykti į donorų darbovietę, nuvežti donorus iki artimiausio NKC padalinio ir parvežti atgal į darbovietę.

Yra įmonių, kurios turi tradiciją vieną ar kelis kartus per metus organizuoti kraujo donorystės akciją, taip pat, keletas įmonių turi kasmetinius kraujo donorystės akcijų turus, kurių metu įtraukiami ne tik įmonių darbuotojai, bet ir jų klientai.

„Tai tik patvirtina, kad šalyje turime vis daugiau socialiai atsakingų įmonių, turinčių gražias, prasmingas tradicijas“, – tikina D.Gutauskas.

Nacionalinis kraujo centras pripažįsta, kad bendradarbiavimas su vietos įmonėmis bei mobiliosios kraujo donorystės akcijos yra itin paprastas ir efektyvus būdas duoti kraujo neišeinant iš darbo.

Jau ir Lietuvoje randasi atvejų, kuomet darbdaviai net pasiūlo apmokamą laisvą dieną kaip paskatą duoti kraujo.

„Įmonės savo ruožtu dažnai pasirūpina ir darbuotojų gera savijauta po kraujo davimo – vaišina juos vaisiais, daržovėmis, saldumynais, suteikia galimybę nemokamai išgerti kavos, dovanoja donorams vitaminų, maisto papildų ar įmonės atributikos“, – apie įmonių iniciatyvas pasakoja D.Gutauskas.

NKC viešas mobilias kraujo donorystės akcijas galima stebėti NKC interneto svetainėje www.kraujodonoryste.lt, apie išvykas skelbiama NKC paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ bei mobilioje programėlėje „Mano kraujas“, kuri suteikia galimybę ne tik stebėti artimiausias NKC kraujo donorystės akcijas, bet ir užsiregistruoti kraujo davimui, matyti atliktų donacijų skaičių, dovanoto kraujo kelią iki konkrečios gydymo įstaigos ir kitą svarbią informaciją apie kraujo donorystę.

Akivaizdu, kad kraujo donorystė įmonėse ir organizacijoje naudinga abejoms pusėms – pasirūpinama kraujo atsargomis Lietuvos gydymo įstaigoms ir sustiprinamas darbuotojų kolektyvo tarpusavio ryšis, tad jei jūsų įmonė nori nuveikti ką nors naudingo visuomenei ir prisidėti prie gyvybių gelbėjimo – mobilioji kraujo donorystė tam yra puikiausia priemonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?