Kardiologų žinia: nustebsite, koks įprotis gali pagerinti širdies darbą ir kraujagyslių būklę

Sumažinti kraujospūdį ar staiga pradėti rūpintis širdies ir kraujagyslių sveikata gali pasirodyti nelengva užduotis. Pakeisti nusistovėjusius įpročius nelengva: juk įvairius dalykus daugelį metų darėte per daug nesusimąstydami.

Širdies ir kraujagyslių sveikata.<br>123rf iliustr.
Širdies ir kraujagyslių sveikata.<br>123rf iliustr.
Virtuvė, maisto gaminimas.<br>123rf nuotr.
Virtuvė, maisto gaminimas.<br>123rf nuotr.
Kardiologijos skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Kardiologijos skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 10, 2023, 6:40 AM

Kardiologai sako, kad širdies sveikatą gali pagerinti pasiryžimas dažniau maistą gaminti patiems, naudoti daugiau šviežių produktų, mažiau perdirbtų ir pramoniniu būdų užšaldytų ingredientų. Tai gali būti ne tik sveika, bet ir smagu.

Džiugi žinia ta, kad 90 proc. širdies ir kraujagyslių ligų galima išvengti, laikantis sveikatai palankių mitybos ir gyvenimo būdo principų.

Mityba – širdies sveikatos ramstis

Gydytojas kardiologas Kaustubhas Dabhadkaras teigia, kad įpročius reikia keisti pamažu ir apgalvotai, suprantant jų naudą. Tuomet ilgalaikį rezultatą pasiekti bus daug lengviau.

Tuo metu Bostone (JAV) įsikūrusios Tuftso universiteto medicinos mokyklos profesorius Dariushas Mozaffarianas siūlo pamėgti sukiotis virtuvėje ir dažniau gaminti maistą patiems. Tai turės teigiamos įtakos širdies sveikatai.

Pasak kardiologo, taip bus suvalgoma mažiau perdirbto maisto. Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, 70 proc. natrio, kurį suvartoja amerikiečiai, gaunama iš perdirbto maisto arba patiekalų, kurie valgomi ne namie.

Kodėl natrio suvartojimas toks svarbus? Natrio gausi mityba yra tiesiogiai susijusi su aukštu kraujospūdžiu bei prasta širdies ir kraujagyslių būkle.

Kai gaminate maistą patys, galite sužiūrėti, kokie ingredientai naudojami. Kitaip tariant, žinosite, ką valgysite. Vengti reikia ne tik druskos, bet ir perdirbtų angliavandenių, cukraus, maisto, kuriame gausu sočiųjų riebalų. Jie taip priskiriami prie širdies ligų rizikos veiksnių.

„Kaloringa mityba, ypač sočiųjų riebalų, transriebalų ir perdirbtų angliavandenių vartojimas, padidina blogųjų riebalų kiekį organizme ir insulino lygį“, – sako K.Dabhadkaras. „Toks maistas padidina cholesterolio nusėdimą arterijose, todėl susidaro apnašos, o pačios arterijos sukietėja“, – pridūrė gydytojas.

Kardiologo nuomone, blogiausias maistas širdžiai yra bulvių traškučiai, ledai ir cukrumi saldinti gėrimai. „Visi trys „patiekalai“ yra lengvai prieinami, randami beveik kiekvienuose namuose, kavinėse ir restoranuose. Dažnai juos vartojame visai negalvodami“, – pastebi K.Dabhadkaras.

Jis pataria, gaminant maistą namie skirti dėmesį produktams, kurie yra geri skaidulų ir nesočiųjų riebalų šaltiniai, turi mažą glikeminį indeksą.

Virtuvės šefu per naktį netapsi – gydytojas pabrėžia laipsniškų pokyčių svarbą. Pabandykite per savaitę namie pasigaminti vienu patiekalu daugiau nei įprastai.

Kitas būdas – atsisakyti vieno nemaistingo maisto produkto, kurį įprastai valgote ir pakeisti jį kitu, širdies sveikatai palankesniu.

Pavyzdžiui, jei esate įpratę užkandžiauti bulvių traškučiais, pakeiskite juos riešutais. Jie ne tik traškūs, bet ir daug maistingesni.

Maži žingsneliai sveikesnės širdies link

Nauji metai daugeliui tampa pokyčių laikotarpiu. Kardiologas D.Mozaffarianas siūlo apie išsikeltus tikslus papasakoti draugams ir artimiesiems. Dar geriau – rasti bendraminčių, kurie jus palaikytų ir motyvuotų. Galbūt verta prisijungti prie vienos iš „Facebook“ grupių, kuriose žmonės dalijasi mėgstamais ir širdies sveikatai palankiais receptais?

Apie savo tikslą daugiau vaikščioti galite papasakoti draugui. Galbūt jis prisijungs prie jūsų? Taip pat galite mesti iššūkį draugui: sutarti, kad kas savaitę pasigaminsite širdies sveikatai palankų patiekalų, o paskui papasakosite, kaip sekėsi, atsiųsite nuotraukų arba pakviesite vakarienės. Pokyčiai gali būti išties smagūs!

K.Dabhadkaras pataria būti atidiems ir visuomet pagalvoti, ką dedate į burną. Todėl nevalgykite žiūrėdami televizorių arba sėdėdami prie kompiuterio. Atsisakę pašalinių veiklų labiau sutelksite dėmesį į skonį, pasimėgausite maistu ir didesnė galimybė, kad išvengsite persivalgymo.

Kardiologas taip pat primena, kad svarbu pakankamai miegoti, vengti streso, reguliariai mankštintis, palaikyti socialinius ryšius. Kodėl? Moksliniai tyrimai parodė, kad vienatvė ir socialinė izoliacija padidina širdies ligų riziką.

Maži pokyčiai gali kalnus nuversti, tik nepamirškite: jokių kraštutinumų, ilgalaikį rezultatą pasieksite mažais žingsneliais.

Parengta pagal „Parade“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.