Tyrimas: dažno lietuvio virtuvėje randamas prietaisas gali sukelti kraujo vėžį

Kiekvieną kartą įjungus dujinę viryklę po namus pasklinda cheminė medžiaga, kuri didina riziką susirgti leukemija ir kitais kraujo vėžio tipais, skelbia naujas tyrimas.

Virtuvė<br>123rf nuotr.
Virtuvė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2023, 6:30 AM, atnaujinta Jun 22, 2023, 3:50 PM

Analizę atlikę Stanfordo universiteto (JAV) tyrėjai nustatė, kad įjungus bent vieną dujinės viryklės degiklį arba įkaitinus dujinę orkaitę iki 350 laipnių pagal Farenheitą (apie 177 laipsnius pagal Celsijų) benzeno koncentracija patalpose gali viršyti tą, kuri fiksuojama pasyvaus rūkymo metu įkvėpiamuose tabako dūmuose.

Pasak žurnale „Environmental Science & Technology“ paskelbto straipsnio, kancerogenas pasklinda po visus namus ir ore išlieka kelias valandas.

„Benzenas susidaro liepsnose ir kitoje aukštos temperatūros aplinkoje, pavyzdžiui, naftos telkiniuose ir naftos perdirbimo gamyklose. Dabar žinome, kad benzenas taip pat susidaro mūsų namuose esančių dujinių viryklių liepsnoje“, – sakė tyrimo vyriausiasis autorius ir Stanfordo universiteto profesorius Robas Džeksonas.

Jis pridūrė, kad geras vėdinimas padeda sumažinti teršalų koncentraciją, tačiau virš viryklių montuojami gartraukiai negali veiksmingai apsaugoti nuo benzeno.

Stiprus kraujo vėžio sukėlėjas

Net ir nedidelis benzeno kiekis ore gali pažeisti kaulų čiulpus bei didina pavojų susirgti limfoma ir leukemija.

„Man sunku sugalvoti galingesnį leukemiją sukeliantį kancerogeną nei benzenas“, – sakė Kalifornijoje dirbanti onkologė Jan Kirsch ir sakė, kad žmonių namuose aptinkamas „labai stiprus“ kraujo ląstelių vėžio sukėlėjas.

„Žmonės neabejotinai mirė dėl benzeno poveikio namuose, ir jei ši problema nebus išspręsta, žmonės mirs ir toliau, – sakė J.Kirsch. Nenorime kelti panikos, tačiau rizika yra, ir mes norime ją sumažinti. Svarbu, kad ši žinia pasiektų visuomenę ir būtų tinkamai suprasta“.

Tyrėjai nustatė, kad dujinių viryklių liepsnose susidarantis benzenas gali pasklisti ne tik virtuvėje, bet ir kitose namų patalpose. Pavyzdžiui, miegamajame išmatuota benzeno koncentracija gali viršyti tarptautines normas.

Padidėję benzeno kiekis namuose gali išlikti net 6 valandas po to, kai nutraukiamas dujinės viryklės naudojimas.

Naujo tyrimo metu pirmą kartą analizuota benzeno emisija, kai naudojama dujinė viryklė arba orkaitė. Ankstesniuose tyrimuose dėmesys buvo skiriama dujų nuotėkiui iš išjungtų viryklių ir nebuvo tiesiogiai matuojama benzeno koncentracija. Tyrėjai nustatė, kad dujiniai ir propano degikliai bei orkaitės išskiria nuo 10 iki 50 kartų daugiau benzeno nei elektrinės viryklės.

Degimo metu išsiskiriančio benzeno kiekiai buvo šimtus kartų didesni už kituose neseniai atliktuose tyrimuose nustatytus benzeno, išsiskiriančio iš nesudegusių dujų, patenkančių į namus, kiekius.

Indukcinės kaitlentės benzeno visiškai neskleidė.

Dujinės viryklės „yra vienintelis dažnas iškastinio kuro prietaisas, teršiantis namų aplinką“, – sakė R.Džeksonas

„Nestovime virš automobilio išmetamojo vamzdžio, tačiau mes savo noru stovime virš viryklių ir įkvėpiame jų skleidžiamus teršalus“, – pridūrė tyrėjas.

Parengta pagal „Medical Xpress“ ir „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.