Už savaitės suksime laikrodžius: vaistininkė patarė, kaip paruošti savo organizmą

Paskutinį kovo savaitgalį – iš šeštadienio į sekmadienį – suksime laikrodžius viena valanda į priekį. Laikrodžio sukimas pavasarį gali kur kas labiau paveikti mūsų fizinę ir emocinę sveikatą, negu valandos pokytis rudenį. „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė pastebi, kad žmonės per vėlai pradeda ruoštis laikrodžio sukimui. Anot jos, geriausias metas tai pradėti yra dabar.

Vaistininkė Elvyra Ramaškienė pastebi, kad žmonės per vėlai pradeda ruoštis laikrodžio sukimui. <br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Elvyra Ramaškienė pastebi, kad žmonės per vėlai pradeda ruoštis laikrodžio sukimui. <br>lrytas.lt koliažas
Elvyra Ramaškienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Elvyra Ramaškienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 9:32 AM

„Vos vienos valandos pasukimas į priekį gali turėti neigiamų pasekmių mūsų fizinei ir emocinei sveikatai. Kadangi naktį – iš šeštadienio į sekmadienį – prarasime vieną valandą miego, galime vėliau susidurti su miego sutrikimais, dėl ko pirmadienį bus dar sunkiau atsikelti į darbus.

Tad nenustebkite, jeigu pirmomis dienomis jausite stipresnį nuovargį ir susilpnėjusią koncentraciją darbe. Taip pat laikrodžio sukimas daro įtaką mūsų emocinei sveikatai – galime šiomis dienomis būti prastesnės nuotaikos, jautresni, dirglesni“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Vaistininkė teigia, kad norint sumažinti neigiamą laikrodžio sukimo įtaką mūsų sveikatai, tam reikėtų pradėti ruoštis jau dabar. Ji įvardija keletą būdų, kas galėtų padėti:

Pradėkite keltis anksčiau

„Jeigu jau nuo rytojaus ryto pradėsite keltis 7 minutėmis anksčiau, už devynių dienų, kai suksime laikrodį, jūs taip stipriai nebeturėtumėte jausti laiko pokyčio.

O jeigu savaitgalį turite planų ir nusimato vėlyvų vakarienių ir pramogų, nuo pirmadienio kasdien pradėkite keltis 10 minučių anksčiau. Padieniui šis pokytis neatrodo didelis, tačiau savaitės pabaigoje sau už tai padėkosite“, – šypsosi vaistininkė E. Ramaškienė.

Vakarais gerkite vaistažolių arbatas

„Gali būti, kad laukiant laikrodžio sukimo, nesinorės eiti anksčiau miegoti. Todėl vakare, likus bent porai valandų iki miego, išgerkite vaistažolių arbatos. Itin gali pagelbėti melisos, pipirmėtės ar netgi suktažolės“, – teigia vaistininkė E. Ramaškienė.

Gali padėti ir melatoninas

Laiko sukimui jautresniems žmonėms vaistininkė pataria savaitę prieš pradėti vakarais vartoti melatoniną. Anot jos, jį patariama suvartoti likus maždaug valandai iki ėjimo miegoti. Tai padės paskatinti hormono melatonino gamybą mūsų organizme taip paskatinant jį anksčiau užmigti.

Pasirūpinkite širdies veikla

Laiko persukimas gali turėti įtakos širdies ir kraujagyslių ligų paūmėjimui. Dėl to vaistininkė pataria pasirūpinti ne tik savo, bet ir vyresnio amžiaus artimųjų vaistinėle, kad joje būtų vaistų nuo spaudimo ir širdies lašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.