Ženklai, įspėjantys, kad jūsų kepenys suriebėjusios

Kepenys yra vienas iš sunkiausiai dirbančių vidaus organų žmogaus kūne. Jos valo mūsų kraują bei visą organizmą nuo toksinų, kurie vėliau yra pašalinami su išmatomis neskausmingu ir saugiu būdu.

Kepenims naudingi ir kai kurie vaistiniai augalai, kaip ciberžolė ir tikrasis margainis.<br>123rf nuotr.
Kepenims naudingi ir kai kurie vaistiniai augalai, kaip ciberžolė ir tikrasis margainis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2016, 2:16 PM, atnaujinta May 10, 2017, 11:27 PM

Tačiau, dažnai valgant nesveiką maistą, kepenys apsineša ir ima kaupti riebalus. Tai sutrikdo jų veiklą bei lemia toksinų kaupimąsi organizme. Todėl yra labai svarbu palaikyti gerą kepenų funkciją.

Laimei, yra keli požymiai, išduodantys, kad šio vidaus organo veikla sutriko dėl prastos mitybos. Tai gali būti nuolatinis pervargimas, bloga emocinė būsena, letargo būsena, išsekimas. Taip pat nestiprus galvos skausmas, kuris praeina pailsėjus arba migreninis skausmas už akių.

Apie kepenų veiklos sutrikimą praneša ir pernelyg gausus prakaitavimas, alergijos, aknė ar kitos odos problemos. Dujų kaupimasis, pilvo pūtimas ir skausmas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas taip pat gali reikšti šio organo problemas.

Kiek netikėtesni požymiai būtų hormonų pusiausvyros sutrikimas, nerimas, depresija,  jautrumas chemikalams, nuolatinis blogas burnos kvapas bei staiga priaugtas svoris. Nors šie simptomai yra bendrojo pobūdžio, jeigu pastebėjote, kad kenčiate nuo trijų ar daugiau, vertėtų pasitikrinti kepenis.

Gera žinia, kad laiku pastebėjus kepenų veiklos sutrikimus juos yra nesunku gydyti. Tereikia pakoreguoti mitybą bei tam tikrus įpročius. Jeigu nusprendėte, kad metas šį tą pakeisti, pabandykite laikytis šių patarimų:

1. Rinkitės ekologiškus ir venkite genetiškai modifikuotų produktų;

2. Subalansuokite savo mitybą. Valgykite aukštos kokybės baltymus (tinka tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės produktai), vartokite grūdus, fermentuotą maistą, riešutus bei sėklas.

3. Venkite rapsų, kukurūzų, daržovių ar saulėgrąžų aliejaus. Juos pakeiskite kokosų, raudonųjų palmių, kanapių aliejais, organišku sviestu, avokadais.

4. Gerkite daug vandens. Kiekvienam centimetrui jūsų ūgio reikia maždaug 10 mililitrų vandens. Taigi, 170 centimetrų ūgio asmeniui reikėtų suvartoti apie 1,7 litro gryno vandens per dieną, 185 cm – 1,85 litro vandens ir pan.

5. Valgykite daugiau ląstelienos. Dauguma asmenų turėtų suvartoti apie 35 gramų ląstelienos per dieną. Jos daug turi chia sėklos, linų sėmenys, artišokai, avokadai, brokoliai bei briuselio kopūstai.

6. Atsisakykite rudo, balto cukraus bei saldiklių.

7. Valgykite daugiau lapinių daržovių, kadangi jose gausu magnio, B ir C vitaminų, organizmui naudingos folio rūgšties.

8. Atsisakykite arba smarkiai apribokite suvartojamą alkoholio kiekį. Vietoje jo rinkitės sportą ar meditaciją.

Verta atkreipti dėmesį, kad sveika mityba iš tikrųjų yra sveikatos pagrindas. Pavyzdžiui, artišokuose gausu ne tik skaidulų, bet ir medžiagų, kurios padeda palaikyti bei pagerinti sveiką kepenų funkciją. Jie paskatina tulžies gamybą bei toksinų iš organizmo pašalinimą.

Sveikatai taip naudinga yra ciberžolė. Kurkuminas – joje esanti veiklioji medžiaga, kuri iš organizmo padeda pašalinti kancerogenus. Be to, jis apsaugo kepenis nuo pažeidimų bei paskatina naujų kepenų ląstelių susidarymą.

Tikrasis margainis taip pat yra naudingas kepenims. Šis dažnas augalas turi antinavikinių, antivirusinių, priešuždegiminių savybių. Be to, tai yra stiprus antioksidantas, kuris padeda palaikyti gerą kepenų funkciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.