Alvydas Unikauskas įvardijo 3 produktus, kurie padės užkietėjus viduriams

Kieti viduriai signalizuoja apie netinkamą mitybą, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

 Gydytojas A.Unikauskas teigia, kad vidurių užkietėjimas atsiranda vartojant per mažai skaidulų.<br> Stop kadras ir 123rf nuotr. 
 Gydytojas A.Unikauskas teigia, kad vidurių užkietėjimas atsiranda vartojant per mažai skaidulų.<br> Stop kadras ir 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-16 14:22

Gydytojas teigia, kad vidurių užkietėjimas atsiranda vartojant per mažai skaidulų, o neišsituštinus ilgesnį laiką, atsiranda galvos skausmai, irzlumas, nemiga, pablogėja apetitas, stipriau ima plakti širdis, prakaituojama, o sunkesniais atvejais – karščiuojama.

„Ši problema – labai dažna. Dėl vidurių užkietėjimo galite jaustis vangūs, prislėgti ir visai be nuotaikos, nes vaikštote būnant išpūstu, lyg akmenų prikrautu pilvu“, – sako A.Unikauskas.

Pasak jo, pulinė statistika rodo, kad funkcinis vidurių užkietėjimas vargina apie 15 proc. žmonijos, o vyresniems nei 60 metų asmenims šis negalavimas dar dažnesnis – apie 30 proc. Moterys, priduria A.Unikauskas, tuo skundžiasi dažniau nei vyrai.

„Kieti viduriai signalizuoja apie netinkamą mitybą. Dauguma iš mūsų per dieną suvartoja tik apie 15 g skaidulų. Ir tai yra tik pusė rekomenduojamos dozės. Kai valgome skaidulinio maisto, jis sugeria daug drėgmės ir žarnyno turinys juda daug lengviau“, – sako A.Unikauskas.

Tiesa, smarkiai keisti mitybos raciono neprireiks – galima į jį įtraukti vos kelis produktus: pilno grūdo duoną, džiovintas slyvas ir balkšvojo gysločio miltelius. Taip pat daug skaidulų turi švieži ar džiovinti vaisiai ir daržovės.

„Norėdami gauti pakankamai maistinių skaidulų, kasdien turėtumėte suvalgyti bent 200–300 g daržovių ar keletą vaisių, porciją sėklų. Jei jaučiate, kad jūsų mityba nėra visavertė ir su maistu negaunate pakankamai ląstelienos, į savo racioną tiesiog įtraukite maistinių skaidulų. Jos gali padėti užtikrinti normalią žarnyno veiklą. Būtent skaidulos padeda maistui judėti žarnynu, todėl pakankamas jų kiekis gali padėti išvengti vidurių užkietėjimo“, – pataria gydytojas.

Vis dėlto, perspėja A.Unikauskas, skaidulų kiekį reikėtų didinti palaipsniui: „Kankinant pasikartojančiam vidurių užkietėjimui, nerekomenduojama tradicinės medicinos priemonių vartoti profilaktiškai, nes jos gali sukelti priklausomybę.“

A. Unikauskas tikina, kad nespręsti šios problemos – blogai, nes gali atsirasti nemalonūs, varginantys simptomai: „Neišsituštinus ilgesnį laiką, atsiranda galvos skausmai, irzlumas, kankina nemiga, pablogėja apetitas, stipriau ima plakti širdis, prakaituojama, o sunkesniais atvejais – karščiuojama. Veidas atrodo papilkėjęs, pavargęs, nes organizmas apnuodytas toksinių medžiagų – savų medžiagų apykaitos produktų, kurie tuštinantis turi būti reguliariai pašalinami iš organizmo.“

„Tikiu, kad tokiais atvejais suvartotumėte bet ką, kad tik pagerėtų. Bet neskubėkite, visų pirma išmėginkite mano patarimus, o jau tada kreipkitės į savo šeimos daktarą. Jis tikrai ras sprendimą“, – sako A.Unikauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.