Nemiga – streso ir greito gyvenimo būdo pasekmė

Ne paslaptis, jog miego kokybę ir psichinę sveikatą sieja glaudus ryšys. Greitas gyvenimo tempas, stresas, persidirbimas ilgainiui konvertuojasi į nerimą ar depresiją – galiausiai ir į nemigą. Tai ypač aktualu jauniems, darbingo amžiaus žmonėms.

Nemiga.<br>123rf.com nuotr.
Nemiga.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 4:24 PM

Nemiga yra dažnas miego sutrikimas, dėl kurio gali būti sunku užmigti, jam būdinga prasta miego kokybė. Pabudę vis tiek galite jaustis pavargę. Nemiga neigiamai veikia ne tik energiją ir nuotaiką, bet ir sveikatą, darbo rezultatus, gyvenimo kokybę.

Daugumai suaugusiųjų reikia nuo septynių iki aštuonių valandų miego per parą, tačiau kiekvieno žmogaus miego poreikis yra labai individualus ir šie skaičiai gali skirtis.

Tam tikrais gyvenimo momentais daugelis suaugusiųjų patiria trumpalaikę (ūminę) nemigą, kuri trunka kelias dienas ar savaites. Paprastai tai yra streso ar trauminio įvykio rezultatas. Tačiau kai kurie žmonės kenčia ilgalaikę (lėtinę) nemigą, kuri trunka mėnesį ar ilgiau. Nemiga gali būti susijusi su šalutinėmis sveikatos būklėmis ar vaistais.

Simptomai gali varijuoti, tačiau šie plačiai paplitę nemigos požymiai gali signalizuoti apie ligą:

  • Sunku užmigti;
  • Kamuoja naktiniai prabudimai;
  • Nepageidaujamas ankstyvas rytinis pabudimas;
  • Nuovargis;
  • Sutrikusi atmintis ar dėmesys;
  • Irzlumas ar prasta nuotaika;
  • Mieguistumas;
  • Sumažėjusi motyvacija;
  • Nerimas dėl miego ar nepasitenkinimas juo.

Nemigos rizikos faktoriai gali būti vyresnis amžius, socialinis statusas, gretutinės ligos tokios kaip diabetas, lėtinis skausmas, miego apnėja ar neramių kojų sindromas, genetinis polinkis į nemigą, moteriška lytis.

Miego higiena labai svarbi nemigos prevencijai. Svarbu laikytis nuoseklaus režimo – kiekvieną dieną, eiti miegoti ir keltis tuo pačiu laiku, išlaikyti fizinį aktyvumą, atsižvelgti į vartojamus vaistus ir jų šalutinius poveikius, vengti alkoholio, kofeino ir rūkymo, prieš miegą nevartoti sunkaus maisto, nemiegoti pokaičio miego. Miegamąjį kambarį ir lovą naudoti tik pagal paskirtį, šioje erdvėje turėtų būti vengiama dirbtinio apšvietimo. Dažnai atsipalaiduoti padeda tam tikri individualūs ritualai – pavyzdžiui, skaitymas, maudynės vonioje ar raminančios muzikos klausymas.

Prieš miegą susilaikykite nuo televizoriaus, telefono ar kitų elektronikos prietaisų naudojimo. Gali būti naudingi natūralus augaliniai vaistiniai preparatai, kurie yra skirti nerimui malšinti ir miegui palengvinti. Dažna tokių preparatų problema – nepatogus vartojimas, todėl aktyviam žmogui gali būti iššūkis laikytis nurodytų vartojimo instrukcijų. Lietuvoje neseniai tapo prieinamos Lavandula angustifolia Miller (levandų) eterinio aliejaus minkštosios kapsulės, kurios vartojamos po viena kapsule vieną kartą per parą.

Kartais skiriami receptiniai vaistai nemigai gydyti. Tai gali būti benzodiazepinai, antidepresantai, ar prieštraukuliniai medikamentai. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Įprastinė, gyvenimo aplinkybių sukelta nemiga nėra laikoma pavojinga sveikatos būkle ir pakankamai greitai išsisprendžia taikant atitinkamas prevencijos priemones ir gydymo metodus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.