Tyrimas parodė, kada geriausias laikas eiti miegoti: organizmas jums padėkos

Turbūt visi yra girdėję, kad medikai pataria laikytis pastovaus paros ritmo ir savaitgalių vakarais į lovą gultis panašiu metu kaip darbo dienomis. Tokio elgesio naudą pagrindžia mokslas. Net ir nedideli nukrypimai nuo įprastos miego rutinos gali lemti sveikatai žalingus žarnyno bakterijų pokyčius, rodo naujas tyrimas.

miegas<br>123rf nuotr.
miegas<br>123rf nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 10:47 PM

Jungtinės Karalystės tyrėjai mano, kad taip bent iš dalies gali būti ir dėl prastesnių mitybos įpročių.

Įrodyta, kad nepastovus miego ritmas, ypač pamaininis darbas naktimis, turi neigiamą poveikį sveikatai.

Jei į lovą kas vakarą gulatės panašiu metu, mažesnė tikimybė, kad susirgsite įvairiomis lėtinėmis ligomis.

Lrytas.lt jau anksčiau rašė apie tyrimą, kuris parodė, kad pusamžiai žmonės turėtų miegoti bent septynias valandas per parą, kad sumažintų riziką susirgti lėtinėmis ligomis, įskaitant diabetą, artritą ir vėžį. Plačiau skaitykite čia.

Skatina nesveiką mitybą

Londono Karališkojo koledžo tyrėjai atlikę beveik 1 000 suaugusiųjų įtraukusį tyrimą, nustatė, kad bent 90 minučių miego vidurio laiko nuokrypis gali turėti įtakos žmogaus žarnyne esančioms bakterijoms.

Mikrobiotos įvairovė virškinimo sistemoje yra svarbi, norint išvengti daugybės ligų, tačiau būtina sveikatai palanki bakterijų pusiausvyra.

„Miego rutinos nuokrypiai gali paskatinti mikrobiotos rūšis, kurios nepalankiai veikia jūsų sveikatą“, – sakė tyrimo autorė ir mitybos mokslininkė Kate Bermingham.

Tyrime teigiama, kad miego rutinos nuokrypiai savaitgaliais yra būdingi daugiau nei 40 proc. Jungtinės Karalystės gyventojų.

Mokslininkai paėmė ir ištyrė savanorių kraujo ir išmatų mėginius, taip pat analizavo jų miego kokybę. Dalyviai taip pat atsakė į klausimus apie savo mitybos įpročius. Gautus rezultatus tyrėjai paskelbė žurnale „European Journal of Nutrition“.

Nustatyta, kad nuo įprastos miego rutinos ritmo nukrypdavę žmonės dažniau valgė daug bulvių traškučių, vartojo saldintus gėrimus ir rečiau į burną dėjo vaisius bei riešutus.

Jau anksčiau pastebėta, kad pastovios miego rutinos nesilaikantys žmonės valgo mažiau skaidulinio maisto, dažniau priauga svorio, serga lėtinėmis ligomis ir pervargsta.

„Prasta miego kokybė turi įtakos mitybos pasirinkimams, todėl žmonės trokšta daugiau angliavandenių ar cukraus turinčio maisto“, – paaiškino K.Bermingham.

Nesveika mityba gali turėti įtakos tam tikrų bakterijų kiekiui žarnyne. Tyrėjai pastebėjo, kad pastovaus miego ritmo nepalaikančių žmonių žarnyne buvo bakterijų, susijusių su prasta mitybos kokybe, nutukimu, didesne uždegimų ir insulto rizika.

„Išlaikyti reguliarų miego režimą, t. y. kada kiekvieną dieną einame miegoti ir kada atsibundame, yra paprastas gyvenimo būdo veiksnys, kurį galime taikyti visi ir kuris gali turėti teigiamos įtakos sveikatai per žarnyno mikrobiotą“, – sakė dr. Sarah Berry iš Londono karališkojo koledžo.

Kas yra sveika mityba?

Jungtinės Karalystės sveikatos tarnybos patarimai:

– kasdien suvalgyti bent penkias porcijas įvairių vaisių ir daržovių;

– valgio pagrindą turi sudaryti daugiau skaidulų turintys krakmolingi produktai, pavyzdžiui, bulvės, duona, ryžiai ar makaronai;

– valgykite šiek tiek pieno produktų arba jų pakaitalų, rinkitės mažesnio riebumo ir mažiau cukraus turinčius produktus;

– valgykite šiek tiek pupelių, ankštinių daržovių, žuvies, kiaušinių, mėsos ir kitų baltymų šaltinių;

– gerkite daug skysčių (ne mažiau kaip 6–8 stiklines vandens per dieną).

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.