Kaip nesusirgti vėžiu? Įsiminkite 4 taisykles

Storosios žarnos vėžys – liga, kuri vis dažniau smogia jauniems, darbingo amžiaus žmonėms. Ekspertai neturi paaiškinimo, bet onkologinės ligos atvejų skaičius stabiliai auga nuo praėjusio amžiaus pabaigos.

Maistas, skaidulos.<br>lrytas.lt montažas
Maistas, skaidulos.<br>lrytas.lt montažas
Vėžio ląstelė<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Vėžio ląstelė<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Raudona mėsa<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Raudona mėsa<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Cukrus<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Cukrus<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Alkoholis<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Alkoholis<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Skaidulos, maistas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Skaidulos, maistas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2024-02-21 06:24, atnaujinta 2024-02-21 10:47

Amerikos Vėžio Bendruomenės vyresnysis tyrėjas dr. Billas Dahutas teigia, kad genetiniai veiksniai turį įtakos žmogaus polinkiui susirgti storosios žarnos vėžiu. Tačiau didėjantį sergamumą tikriausiai lemia išoriniai faktoriai.

Prasta mityba, nutukimas, piktnaudžiavimas alkoholiu, rūkymas ir uždegiminės žarnyno ligos didina tikimybę, kad žmogui išsivystys storosios žarnos vėžys.

Išvada: mūsų gyvenimo būdas turi reikšmingos įtakos. Todėl B.Dahutas „Business Insider“ papasakojo, kaip galima sumažinti riziką susirgti klastinga liga.

Valgykite mažiau raudonos mėsos

Raudona mėsa klasifikuojama kaip „tikriausiai kancerogeninė“ žmogui. Tai pagrįsta įrodymais, kad ji didina riziką susirgti storosios žarnos vėžiu, taip pat gali būti susijusi su padidėjusia krūties ir prostatos vėžio rizika.

Žmonėms patariama mėsą keisti kitais baltymų šaltiniais. Pavyzdžiui, valgyti daugiau žuvies, paukštienos ir pupelių. Manoma, nėra tokio dalyko kaip sveikatai saugus raudonos mėsos kiekis. Todėl patariama visiškai jos atsisakyti.

Vartokite mažiau cukraus

Gausus cukraus vartojimas didina vėžio išsivystymo tikimybę. Taip yra, nes nutukimas yra žinomas storosios žarnos vėžio rizikos veiksnys, o per didelis cukraus kiekis prisideda prie nutukimo.

Lrytas.lt anksčiau rašė, kad desertuose, pieno produktuose ir gėrimuose esantis pridėtinis cukrus gali prisidėti prie didesnės rizikos susirgti onkologine liga, ypač krūties vėžiu.

Nereiškia, kad cukraus turite visiškai atsisakyti. Rekomenduojama, kad cukraus suvartojimas neviršytų 10 proc. dienos kalorijų. Pakanka atsiminti auksinę taisyklę: „Kas per daug, tas nesveika.“

2022 m. atliktas tyrimas nustatytė ryšį tarp daugiau cukraus turinčių saldintų gėrimų vartojimo ir dažnesnio sergamumo storosios žarnos vėžiu.

Rinkitės skaidulinį maistą

Daug skaidulų turintis maistas yra naudingas žarnynui ir gerina širdies sveikatą, taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažina vidurių užkietėjimą.

Apie skaidulų svarbą vėžio prevencijai „Žinių radijo“ laidoje yra kalbėjęs ir medicinos mokslų daktaras Tomas Vaičiūnas, pabrėžęs mikrobiotos vaidmenį.

„Man buvo atradimas, kad onkologinės ligos ląstelė turi savo mikrobiotą. Dar įdomiau – mažinant onkologinės ląstelės mikrobiotos tankį priverčiame ją sustoti“, – pasakojo T.Vaičiūnas ir pridūrė, kad atsargiai kalbama net apie vėžio ląstelės žūtį.

„Ląsteliena yra visapusis gyvybės šaltinis mūsų organizmo mikrobiomai“, – sakė T.Vaičiūnas.

Gerkite mažiau alkoholio

Alkoholio vartojimas didina riziką susirgti kelių rūšių vėžiu, įskaitant burnos ir gerklės, gaubtinės bei tiesiosios žarnos, kepenų ir krūties vėžį.

Net saikingas alkoholio vartojimas susijęs su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika. Taip yra, nes organizme alkoholis skyla į cheminę medžiagą acetaldehidą, kuris pažeidžia ląstelių DNR ir paskatinti nekontroliuojamą jų augimą – taip susiformuoja piktybiniai augliai.

„Ypatingai aukšto tankio alkoholis yra labai kancerogeniškas, priklauso 1 kancerogenų grupei“, – anksčiau sakė dietistas Jonas Lapinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.