Gyvenimo trukmei įtakos turi ir mityba, ir partnerio amžius

Nors metai visiems bėga tuo pačiu ritmu, kai kurie žmonės atrodo jaunesni ir lieknesni už savo bendraamžius, ilgiau išlieka sveiki ir aktyvūs – atrodo, tarsi būtų atsparūs laikui.

Ar įmanoma sustabdyti jaunystę?<br>123rf
Ar įmanoma sustabdyti jaunystę?<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

"Gyvenimo būdas"

Dec 26, 2012, 9:28 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:12 AM

Kas padeda atrodyti jaunesniems ir ilgiau gyventi?

Judėkite. Tris kartus per savaitę skirkite valandą sportui. Danijoje atlikta ilgaamžių studija parodė, kad reguliarūs lėti jogos pratimai arba spartus vaikščiojimas vyrams prideda 6,2, o moterims – 5,6 gyvenimo metų.

Besaikės treniruotės pernelyg apkrauna kūną – jis patiria stresą ir pirma laiko sensta.

Mylėkitės! Škotas psichologas Davidas Weeksas iš karališkosios Edinburgo ligoninės įrodė, jog seksas – puiki priemonė, lėtinanti senėjimą. Jis ištyrė 3500 nuo 18 iki 102 metų asmenų lytinio gyvenimo įpročius ir pasiūlė komisijai atspėti tiriamųjų amžių.

Tiek jauni, tiek vyresni tyrimo dalyviai, kurie mažiausiai tris kartus per savaitę turėjo lytinių santykių, buvo pripažinti vidutiniškai dešimčia metų jaunesni.

Galimas paaiškinimas: sekso hormonai užtikrina dvasinę ir hormoninę pusiausvyrą, skatina audinių kraujotaką ir išlaiko odą jaunatvišką, stangrią ir be raukšlių.

Partnerystės įtaka. Vokietijos Maxo Plancko instituto mokslininkai nustatė, kad vyrai, kurių partnerė yra 7–9 metais jaunesnė, gyvena ilgiau, negu tie, kurių partnerė vienmetė.

O moterims aplinkybės naudingesnės, kai jų ir partnerio amžius sutampa. Moterims, gyvenančioms su 7–9 metais jaunesniu partneriu, mirties rizika padidėja net iki 20 procentų.

Vienas dalykas vienodas ir vyrams, ir moterims: gerokai jaunesni partneriai sukelia įtampą, todėl tokie santykiai trumpina gyvenimą.

Atsisakykite vakarienės. Valgydami vėlai vakare žmonės tunka – tai visiems žinoma tiesa. Bet kad vakarieniaujant ir senstama – daugeliui netikėta.

Austrų profesorius Johannesas Huberis raginimą eiti miegoti tuščiu pilvu grindžia taip: „Tarp vidurnakčio ir antros valandos nakties mūsų kūną sukrečia augimo hormonas somatotropinas, veikiantis kūno reguliavimo mechanizmą. Svarbu, kad šituo laikotarpiu insulino ir gliukozės kiekis kraujyje būtų žemas, todėl miegoti reikia tuščiu pilvu.”

Žmonės, atsisakantys vakarienės, ne tik atrodo dešimčia metų jaunesni, bet statistiškai ilgiau ir sveikiau gyvena.

Beje, gyvenimo trukmę mažina tiek pernelyg mažas kūno svoris, tiek pernelyg didelis.

Gerai išsimiegokite. Tyrimai rodo tiesioginį ryšį tarp miego laiko, gilumo, reguliarumo ir žmogaus gyvenimo trukmės.

Ideali miego trukmė kas naktį – aštuonios valandos. Tačiau stebina štai kas: tiems, kurie nuolat praleidžia pataluose gerokai daugiau kaip aštuonias valandas, 110 procentų padidėja rizika susirgti vėžiu ar depresija!

Nereguliarus miego ritmas arba miego stoka ilgainiui taip pat trumpina gyvenimą – tai įrodė Londono universiteto medicinos mokyklos mokslininkai.

Žalioji arbata. Profesorius J.Huberis cituoja japonų mokslininkų studiją, kurioje dalyvavo 40 000 suaugusiųjų. Įrodyta, jog penki arba daugiau puodelių žaliosios arbatos per dieną vyrų mirtingumą sumažina 12 procentų, o moterų – net 23 procentais.

Austrijos draugijos, kovojančios su senėjimu, prezidentas profesorius Markus Metka ypač vertina garsiausią Japonijos žaliąją arbatą, vadinamąją mačą. „Jos poveikis dešimt kartų stipresnis negu įprastos žaliosios arbatos”, – sako jis.

Vis dar tęsiamos studijos leidžia tvirtinti, jog žalioji arbata gyvenimą gali pailginti 7–10 metų. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad po Japoniją ištikusios atominės elektrinės katastrofos radiacija nepaveikė nei dirvos, nei vandens, nei arbatmedžių.

Aspirinas. Vienas labiausiai žinomų preparatų, vartojamas mažomis dozėmis, apsaugo ne tik nuo širdies infarkto ir storosios žarnos vėžio. „Aspirinas turi uždegimą slopinantį poveikį, todėl jo vartojimas atitolina senėjimą”, – teigia profesorius J.Huberis.

Bet atkreipkite dėmesį: net ir pačios mažiausios aspirino dozės – vaistai.

Dėl jo vartojimo derėtų pasitarti su gydytoju.

Kretos maistas. Mokslininkai aiškinosi, kodėl Kretos gyventojai gyvena ilgiau ir, palyginti su likusiu pasauliu, rečiau miršta nuo širdies kraujagyslių ligų bei vėžio.

Jie mano suradę priežastį – tai labai senos mitybos tradicijos ir, svarbiausia, gausiai vartojamas alyvuogių aliejus.

Kovos su senėjimu guru profesorius M.Metka pataria: „Alyvuogių aliejuje esančios medžiagos naikina laisvuosius radikalus šimtą kartų efektyviau negu vitaminas C! Be to, šios medžiagos turi uždegimą malšinamąjį, nuskausminamąjį poveikį. Savaime aišku, tokios savybės būdingos tik aukščiausios kokybės aliejui.”

Idealūs alyvuogių aliejaus partneriai – daržovės ir prieskoniai: čiobreliai, česnakai, rozmarinai, šalavijai, raudonėliai.

Naujausios amerikiečių studijos patvirtino, kad tokia mityba ne tik užkerta kelią ligoms, bet ir jį atjaunina.

Prie Kretoje mėgstamų daržovių ir prieskonių dar galima pridėti rytietiškus pagardus – aštrių prieskonių mišinį karį ir cinamoną.

Teigiamos emocijos. Didžiulė sėkmė, įsimylėjimas ar vaiko gimimas – tai teigiama įtampa, kuri, priešingai negatyviam stresui, pailgina gyvenimą. Dar stipriau, negu didieji įvykiai ir permainos, veikia maži, kasdien patiriami džiaugsmai.

Psichologas ir laimės sąvokos tyrinėtojas Edas Dieneris iš Ilinojaus universiteto, daugiau kaip 40 metų tyręs 5 tūkstančius asmenų, priėjo išvadą: „Mūsų sveikata ir numatoma gyvenimo trukmė labai priklauso nuo mūsų psichikos savijautos.”

Jis ištyrė 180 moterų vienuolių gyvenimo trukmę. Tos, kurios jau dvidešimtmetės buvo suformavusios teigiamą požiūrį į gyvenimą, patyrė mažiau streso ir dažniausiai būdavo gerai nusiteikusios, – gyveno kur kas ilgiau.

Grožio skalpelis. Plastikos chirurgo Johano Umschadeno, Schwarzlio klinikos vyriausiojo gydytojo, specializacija – senėjimo požymių šalinimas. Pasak jo, veido odos patempimas amžių iš pažiūros sumažina dešimčia penkiolika metų. „Bet rezultatą lemia veido būklė ir intervencijos kokybė, kitaip tariant – gydytojo darbas”, – sako jis.

Rinkdamiesi gydytoją būtinai atkreipkite dėmesį į jo patirtį ir kvalifikaciją – priešingu atveju skalpeliui prisilietus galite bijoti pažvelgti į save veidrodyje.

Bet pirmiausia prisiminkite, jog kiekvienas įsikišimas į organizmą rizikingas, todėl gerai apsvarstykite, ar jums to reikia. Odos patempimas, botulino ar hialurono injekcijos gali atjauninti veidą, bet gyvenimo nepailgins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.