Ilgai trunkanti nemiga sutrikdo ir fizinę, ir emocinę savijautą

- Kokioms organizmo funkcijoms labiausia kenkia nemiga?

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

2013-02-23 17:18, atnaujinta 2018-03-11 05:51

Bluosto per naktį nesudėjęs žmogus ryte jaučiasi sudirgęs, piktas ant viso pasaulio. Nemiga gali pakišti koją ne tik santykiams šeimoje, bet ir įsukti nesėkmių virtinę darbe.

Vilnietė šeimos gydytoja Eglė Galgauskienė pataria, kaip susidoroti su stresu ir ramiai išsimiegoti.

- Kokioms organizmo funkcijoms labiausia kenkia nemiga?

- Kai kurie žmonės bando ignoruoti šią problemą, tačiau ji gali baigtis nerimo sutrikimais, depresija ir su stresu susijusiomis ligomis.

Išvarginti nemigos, žmonės kreipiasi į gydytoją skųsdamiesi galvos skausmais - net su pykinimu ir galvos svaigimu, padažnėjusiu širdies plakimu, nuolatiniu nuovargiu, nesugebėjimu susikaupti, skausmais širdies plote.

Dažnai neradus kitų šių nusiskundimų priežasčių, nemiga tampa vienu pagrindinių veiksnių, lemiančių blogą savijautą.

Nemiga yra dviejų rūšių. Viena jų - sukelta įvairių stresą keliančių gyvenimo situacijų ir trunkanti ne ilgiau kaip mėnesį. Ją gali sukelti nemalonumai darbe, artimų žmonių netektis ir kitos priežastys.

Kita - lėtina nemiga, kai miego sutrikimas trunka ilgiau nei 1 mėnesį. Ji neturi aiškaus ryšio su ryškiais gyvenimo pokyčiais. Dažniau tai būna ilgai besitęsiančių problemų pasekmė: tarpasmeninių santykių problemos, didelis darbo krūvis, finansinės problemos, teisminiai ginčai, sunkios nepagydomos kūno ligos, gyvenimas slegiant nuolatiniam kaltės jausmui, sąžinės priekaištai.

Dažnai žmonės mano, kad nemiga yra nereikšmingas sveikatos sutrikimas, todėl gydytojo pagalbą ilgai ignoruoja. Tik atsiradus rimtesnėms sveikatos problemoms išdrįsta praverti gydymo įstaigos duris.

Gydytojas pirmiausia bando išsiaiškinti nemigos atsiradimo priežastis ir tik po to skiria gydymą. Pacientai ne visada nori išsipasakoti ir atskleisti tikrąsias nemigos atsiradimo priežastis, tad šeimos gydytojas dažnai tarsi „tarp eilučių“ turi išskaityti, kokios problemos yra užgulusios paciento pečius.

Esant lengvesniems nemigos atvejams, kai pacientai kreipiasi laiku, dažnai pavyksta normalizuoti miegą visiškai paprastomis priemonėmis, nevartojant jokių cheminių preparatų.

Užtenka pakoreguoti darbotvarkę, mitybą, padidinti fizinį krūvį, išmokti nesudėtingų atsipalaidavimo pratimų, ir miego kokybė ženkliai pagerėja.

- Kaip pagerinti miegą be raminamųjų, kurie gali sukelti priklausomybę?

- Reikia nepamiršti, kad miego kokybė priklauso nuo daugelio veiksnių, todėl reiktų labiau atkreipti dėmesį į tai, ką veikiate vakare - nežiūrėkite ilgai televizoriaus, nevakarokite prie kompiuterio, venkite sočios vakarienės, negerkite vakare kavos ar stiprios arbatos, pasistenkite nemiegoti dieną, nesportuokite prieš miegą.

Jūsų miegamasis turėtų būti pritaikytas ramiam poilsiui - vėsesnis nei kitos patalpos, gerai išvėdintas, tamsus ir tylus, su patogia lova ir pagalve.

Galite susikurti ritualus, kurie ateityje padės užmigti: tai knygos skaitymas, ramios muzikos klausymas, šiltas dušas.

Norėdami greičiau užmigti ir ramiau miegoti, mitybą praturtinkite maisto produktais, skatinančiais serotonino ir melatonino gamybą, turtingais selenu, vitaminais A, C, E, magniu.

- Kokie maisto produktai pagerina miego kokybę?

- Rinkitės špinatus, varškės sūrį, sojų pieną, avižas, žirnius, lęšius, moliūgų sėklas.

Miego kokybę pagerina, užmigimą pagreitina ir įvairios vaistažolių arbatos - valerijono, melisos, apynių spurgų, pipirmėtės, sukatžolės.

Jos raminamai veikia nervų sistemą, padeda atsipalaiduoti, pamiršti dienos rūpesčius.

Kartais puikiai padeda šilto pieno stiklinė (piene yra triptofano bei aminorūgšties, kuri sukelia miegą ir nekenkia nervų sistemai).

Pasiruoškite „miego gėrimą“: stiklinę karštų pasukų arba kefyro sumaišykite su šaukštu pieno miltelių ir pasaldinkite šaukštu medaus.

- Kiek valandų naktį reikėtų miegoti, kad kūnas ir protas gerai pailsėtų?

- Miegas - labai svarbus fiziologinis poreikis, leidžiantis pailsėti, atsiriboti nuo kasdieninių rūpesčių ir problemų. Gerai naktį pailsėjęs žmogus gali nuveikti žymiai daugiau darbų, išspręsti daugiau sudėtingų problemų, yra stabilesnės psichinės pusiausvyros ir blaivesnio bei efektyvesnio mąstymo.

Daugumai sveikų žmonių užtenka 7-9 valandų miego.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.