Buvusio JAV prezidento B.Clintono širdies sargas – sveika mityba

Dar prieš keletą metų pakviestas priešpiečių pas buvusį JAV prezidentą Billą Clintoną (66 m.) galėjai tikėtis, kad būsi pavaišintas ant grotelių keptais šonkauliais ar šamu. Bet dabar ant politiko stalo nerasi nei mėsos, nei žuvies, nei pieno produktų. Jau treji metai, kai B.Clintonas atsisakė gyvūninės kilmės maisto. Tapęs veganu jis atsikratė beveik 15 kilogramų svorio, tačiau svarbiausia – mitybos pokyčiai yra naudingi jo širdžiai.

Tapti veganu B.Clintoną paskatino ir dukra Chelsea. Pirmiausia politikas užsibrėžė tikslą iki jos vestuvių atsikratyti nereikalingų kilogramų, o dabar turi kitą tikslą – sulaukti, kol taps seneliu.<br>AP nuotr.
Tapti veganu B.Clintoną paskatino ir dukra Chelsea. Pirmiausia politikas užsibrėžė tikslą iki jos vestuvių atsikratyti nereikalingų kilogramų, o dabar turi kitą tikslą – sulaukti, kol taps seneliu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-18 18:29, atnaujinta 2018-03-01 21:28

Pradėjęs politinę karjerą B.Clintonas tapo žinomas dėl savo potraukio prie mėsainių.

Iš to mėgdavo pasišaipyti politiko kritikai, tačiau dabar ir jie priversti užčiaupti burną, rašo "Lietuvos rytas".

Jeigu jie įžengtų į buvusio JAV prezidento valgomąjį, į akis kristų stalas, nukrautas daugybe spalvingų patiekalų.

Ant grotelių kepti žiediniai kopūstai ir vyšniniai pomidorai, bolivinių balandų sėklų ir svogūnų laiškų salotos su žolelių užpilu, riekelėmis pjaustyti burokėliai, česnakinė avinžirnių užtepėlė, azijietiškos lęšių salotos.

Ant kito stalo – lėkštės su skrudintais riešutais, melionų riekelėmis ir braškėmis.

Septintąją dešimtį įpusėjęs buvęs valstybės vadovas darbui atsiduoda su didžiule aistra, kurios neretai pritrūksta net dviem ar trimis dešimtmečiais jaunesniems kolegoms.

Lygiai taip pat aistringai jis ėmėsi gyvenimo būdo pokyčių.

B.Clintonas nebevalgo mėsos, sūrio, pieno, net žuvies. Tai padėjo ne tik atsikratyti nereikalingų kilogramų – dabar jis jaučiasi daug sveikesnis ir energingesnis.

Sprendimas keisti savo gyvenimo būdą atėjo vieną 2010-ųjų vasario dieną. Tą rytą pabudęs jis jautėsi pavargęs, veidas buvo išblyškęs, trūko oro.

Asmeninis kardiologas jį nugabeno į Niujorko presbiterionų ligoninę – ten paaiškėjo, kad buvusiam prezidentui kilo komplikacija po 2004-aisiais atliktos keturgubos kraujagyslių šuntavimo operacijos.

Tuomet kai kurios širdį maitinančios kraujagyslės buvo susiaurėjusios 90 proc. Skubios operacijos metu politikui kraujagyslės buvo praplėstos stentais.

Po operacijos gydytojai kalbėjo, esą politiko širdis sveika ir jis gyvens dar ilgai, jei laikysis dietos ir nuolat sportuos.

Netrukus po operacijos B.Clintonas gavo savo draugo – žinomo JAV mitybos ir širdies sveikatos eksperto Deano Ornisho – pašaipų laišką.

„Tai, kas nutiko, normalu, nes tokie kvailiai kaip tu maitinasi ne taip, kaip privalėtų“, – rašė B.Clintonui senas draugas.

Politikas pradėjo domėtis D.Ornisho sudaryta mitybos programa, stiprinančia širdį – šios dietos pagrindą sudaro daržovės, joje mažai riebalų.

„Po komplikacijos, kilusios 2010-aisiais, supratau, kad patenku į didžiulės rizikos zoną. Suvokiau, kad jeigu ir toliau elgsiuosi taip kvailai, nesulauksiu meto, kol tapsiu seneliu. Taigi nusprendžiau imtis dietos ir padidinti savo galimybes ilgai gyventi“, – pasakojo B.Clintonas.

Kalbėdamas jis skanauja bolivinių balandų salotų ir pupelių – jo apetitas vis dar didžiulis, tačiau tai, ką politikas dabar deda į burną, yra sveika jo širdžiai.

Pajutęs dietos poveikį B.Clintonas užsimojo sveika gyvensena užkrėsti ir kitus savo kartos amerikiečius, kuriems ant grotelių kepta kiauliena ar žuvis yra nepamainomi valgiai. Jiems atsisakyti mėsos – tai atsisakyti savo istorijos.

„Bet man daug sunkiau buvo atsisakyti ne kalakutienos ar vištienos, o sūrio ir jogurto – tai didžiausi delikatesai“, – pripažino buvęs JAV prezidentas.

Koks dabar politiko valgiaraštis?

Kiekvieną rytą jis pradeda stikline tiršto migdolų pieno gėrimo, suplakto su šviežiomis uogomis, ne iš pieno išgautų baltymų milteliais ir gabalėliu ledo.

Priešpiečiams – salotos, sutaisytos iš kokių nors žalialapių daržovių ir pupelių. Užkandžiams – riešutai, kuriuose daug širdžiai naudingų gerųjų riebalų. Arba kokia nors užtepėlė ar tyrė, pagaminta iš ankštinių daržovių su žaliomis daržovėmis.

Vakarienei skirtame patiekale visuomet yra bolivinių balandų sėklų, kurias itin vertino dar senovės inkai.

Kad aprūpintų organizmą geležimi, cinku ir naudingomis omega-3 riebalų rūgštimis, kartą per savaitę B.Clintonas suvalgo lašišos arba omleto iš kiaušinių, turinčių šių vertingų medžiagų.

Politikas pakeitė ne tik mitybą – kiekvieną dieną jis nužingsniuoja maždaug penkis kilometrus, be to, kilnoja svarmenis ir atlieka pratimus su kamuoliu.

Daug keliaujantis B.Clintonas pastebėjo, kad veganiška ir vegetariška mityba pasaulyje vis labiau populiarėja.

Neseniai jį maloniai nustebino viešnagė Peru.

Šios šalies prezidentas su žmona, pakvietę JAV politiką pietų, paruošė staigmeną – stalas buvo nuklotas vien tiktai veganiškais patiekalais.

„Jie ne tik pasistengė, kad tai būtų pagaminta man, bet ir patys valgė tą patį“, – džiaugėsi B.Clintonas, nevengiantis dalyti patarimų ir kitiems.

Vienas jo patarimų visiems, norintiems pokyčių – kasdien užsirašyti, kada valgote, ko ir kiek suvalgote. „Pamatysite, kad valgote daug daugiau nei manote, o tuomet galėsite įvertinti, kokių priemonių imtis. Jeigu jums sunku tai padaryti dėl savęs, padarykite dėl kitų.

Žinau, kad daugybei dirbančių, užsiėmusių žmonių maistas teikia atgaivą.

Bet jeigu turite vaikų, pagalvokite apie juos – pasistenkite likti sveiki dėl jų“, – patarė B.Clintonas. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.