Per pilnatį atkutę skundikai užplūsta politikus ir verslininkus

P.Gražulis: „Mažiau kalbu, daugiau klausausi“

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

Feb 18, 2014, 10:27 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:28 AM

P.Gražulis: „Mažiau kalbu, daugiau klausausi“

Seimo narys Petras Gražulis visuomet pajunta, kada ateina pilnatis – tokiu metu, pasak jo, padaugėja interesantų su keistais skundais ar prašymais – jie skundžiasi neva esą nuodijami, persekiojami, jiems grasinama.

„Galite paklausti bet kurio politiko – paliudys tą patį. Pilnaties metu jie sulaukia daugiau keistų skambučių, prašymų, interesantų“, - sakė P.Gražulis.

Politikas tikina jau supratęs, kaip elgtis, kai supranta esąs užkluptas pilnaties paveikto žmogaus. „Stengiuosi nekalbėti, tik klausytis – nes jeigu žodį pasakai, tokio pašnekovo neužčiaupsi“, - patirtimi dalijosi P.Gražulis, neabejojantis, kad būten dėl to per pilnatį visuomet padaugėja konfliktų, nusikaltimų.

O ar jis pats jaučia pilnaties įtaką? „Nejaučiu. Bet turbūt ir tie žmonės nejaučia, kad jie yra veikiami. Tad gal ir mane veikia?“ - neneigė politikas.

Dažniau kamuoja nemiga

„Manau, kad pilnaties įtaką jaučia visi – juk esame gamtos vaikai“, - kalbėjo verslininkė Rasa Martens, Vilniuje valdanti viešbutį ir restoraną.

Verslininkė pastebėjo, kad per pilnatį žmonės tampa labiau jautrūs, nepakantūs. Ypač tai jaučia aptarnavimo sferos darbuotojai. „Kartais, kai pamatai, kad su žmonėmis kažkas ne taip, pažiūri į kalendorių, ir supranti: Mėnulis. Tuomet tampu jiems atlaidesnė“, - aiškino verslininkė.

Konfliktų, pasak jos, per pilnatį nepasitaiko, tačiau jaučiasi didesnė įtampa.

„Aš pati - taip pat gamtos dalis, - nusijuokė verslininkė, paklausta, ar pati jaučia Mėnulio įtaką. - Per pilnatį dažniau kamuoja nemiga, kartais tampu jautresnė“.

Emocijos liejasi skundais

Pilnaties poveikį jaučia ir įvairios institucijos, priimančios iš gyventojų skundus.

Per metus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) užregistruoja apie 2,5 tūkst. vartotojų skundų. Trečdalis jų pasitvirtina. Tiesa, kartais skundai būna nepagrįsti: tiesiog įpykę vartotojai nori iškeikti gamintojus, kurie, anot jų, siekia pasipelnyti iš pirkėjų ar juos apnuodyti. „Aiškiai žinome, kada būna pilnatis ir žmonės tenori išsikalbėti, išlieti emocijas”, – yra sakiusi VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Klientų skambučių antplūdį pajunta ir prekybos tinklo „Maxima“ darbuotojai, ypač atsakinėjantys į skambučius nemokama info linija. „Kad tokiu metu visuomet padaugėja skundų, skambučių, erzelio – faktas. Bet ar tai susiję su Mėnulio, magnetinių laukų, kitų gamtos reiškinių įtaka, negaliu pasakyti“, - komentavo „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Įtaka psichikai – labiau prietarai

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės direktorius Valentinas Mačiulis teigė, kad pilnatis neturi įtakos psichikos ligų paūmėjimui – nepastebėta, kad šiuo laikotarpiu ligoninėje atsirastų daugiau pacientų.

Pasak docento, Mėnulio įtaka psichikos ligų paūmėjimui – prietarai. „Galbūt žmonės vienas nuo kito užsikrečia didesniu nerimu, dėl to atrodo, kad paūmėjo ligos, tačiau realiai tai neturi poveikio“, - aiškino V.Mačiulis.

To nepatvirtina ir moksliniai tyrimai, kurių pasaulyje atlikta nemažai.

Vilniaus Naujininkų poliklinikos vidaus ligų gydytojas Jonas Kastys taip pat nepastebėjo, kad per pilnatį padaugėtų pacientų, tačiau tarp jų pasitaiko daugiau jautresnių, tokių, kurių emocijos nestabilios.

Pirmasis objektyvus tyrimas

Tačiau vienas tyrimas įrodė, kad Mėnulis turi įtakos bent jau miego kokybei. Pernai liepą žurnale „Current Biology“ buvo paskelbti Šveicarijos mokslininkų tyrimo rezultatai - per pilnatį žmonėms reikia ilgiau laiko, kad užmigtų, o miegas trunka trumpiau.

33 savanoriai buvo stebimi miego laboratorijoje dvi naktis, nežinodami, kokia tuo metu buvo mėnulio fazė.

Per pilnatį žmonės miegojo vidutiniškai 19 min. trumpiau, o užmigti jiems prireikdavo penkiomis minutėmis daugiau laiko negu per jaunatį.

„Atrodo, kad mėnulio ciklas veikia žmonių miegą - netgi kai žmogus „nemato“ mėnulio ir nežino, kokia yra mėnulio fazė“, - sakė Christianas Cajochenas iš Bazelio universiteto psichiatrijos ligoninės.

Tyrimo dalyviai taip pat per pilnatį taip pat sakė, kad jaučiasi blogiau pailsėję, o jų organizme nustatytas mažesnis miego ir budėjimo ciklą reguliuojančio hormono melatonino kiekis. „Kiek žinome, tai pirmasis pranešimas apie mėnulio poveikį objektyviems miego rodikliams“, - rašoma studijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.