Prieš vieną iš trijų atėjusių gripo tipų vakcina – bejėgė

Kauno mieste, Prienų bei Jonavos rajonuose paskelbta gripo epidemija, jau keletą metų aplenkusi Lietuvą. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistė Eglė Orechovienė sakė, kad šiųmetis gripo virusas, nors ir išplitęs, nėra kuo nors ypatingas. Tačiau specialistė pridūrė, kad Europoje vis dėlto stebimas vienas gripo tipas, kurio neįveikia Lietuvoje naudojama vakcina.

Europoje stebimas vienas gripo tipas, kurio neįveikia Lietuvoje naudojama vakcina.<br>123rf nuotr.
Europoje stebimas vienas gripo tipas, kurio neįveikia Lietuvoje naudojama vakcina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Feb 11, 2015, 2:41 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 11:57 AM

„Šiais metais Europoje (taip pat – Amerikoje) stebima, kad vienas gripo virusas yra pakitęs ir neįeina į dabartinę Šiaurės pusrutuliui, Europai, Lietuvai rekomenduojamą vakcinos sudėtį. Tačiau yra kiti du tipai, kurie įeina ir cirkuliuoja aplinkoje, o žmonės taip pat gali tais virusais užsikrėsti. Todėl vakcina efektyvi iš dalies – nuo dviejų tipų apsaugo“, – tikino E.Orechovienė.

Jos žiniomis, vasario pirmą savaitę visoje Lietuvoje užregistruoti daugiau kaip 107 atvejai 10 tūkst. gyventojų. „Gripas iš viso sudaro daugiau kaip 1 300 atvejų, t. y. daugiau nei dvigubai, palyginti su praėjusia savaite, kai įregistruota daugiau nei 600 gripo atvejų. Matome, kad daugiau nei pusė, t. y. 50 proc., gripu serga vaikai. Ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis serga apie 70 proc., mažesnę dalį sudaro suaugusieji“ , – vardijo specialistė.

E.Orechovienės teigimu, Kauno miesto ir Prienų rajono savivaldybėse gripo epidemija paskelbta pirmadienį, o antradienį – ir Jonavos rajono savivaldybėje. Gripo epidemija skelbiama, kai gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis iš 10 tūkst. gyventojų serga per 100 žmonių. Kai paskelbiama epidemija, pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistės, visų pirma stengiamasi pristabdyti virusų plitimą ir suvaldyti sergamumą. „Kai paskelbiama epidemija, toje savivaldybėje, teritorijoje, rekomenduojama riboti masinius susibūrimus, renginius. Taip stengiamasi išvengti viruso plitimo“, – teigė E.Orechovienė.

Anot jos, kiekvienais metais kuriama nauja gripo vakcina, nes gripo virusas kinta. „Šiais metais Europoje (taip pat – Amerikoje) jau stebima, kad vienas gripo virusas yra pakitęs ir neįeina į dabartinę Šiaurės pusrutuliui, Europai, Lietuvai rekomenduojamą vakcinos sudėtį. Tačiau yra kiti du tipai, kurie įeina ir cirkuliuoja aplinkoje, o žmonės taip pat gali tais virusais užsikrėsti. Todėl vakcina efektyvi iš dalies – nuo dviejų tipų apsaugo“, – tikino AIDS centro visuomenės sveikatos specialistė.

Ekspertės teigimu, gripo virusui būdingas sezoniškumas ir kiekvieną žiemą pastebimas jo padidėjimas. „Pastaraisiais metais Lietuvoje neturėjome epidemijos, savivaldybėse sergamumas, palyginti su šių metų situacija, buvo daug mažesnis, todėl galvojama, kad šiais metais atkeliavęs gripo virusas labai ypatingas, bet taip tikrai nėra“, – įsitikinusi E.Orechovienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen