Žinomi žmonės pasakė, ką galvoja apie rūpinimąsi sveikata

Populiariausias vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebooke“ atliko apklausą, kurios duomenimis, 9 iš 10 žmonių artimam žmogui labiausiai norėtų padovanoti sveikatos. Ar tai reiškia, kad nepakankamai ja rūpinamės ir jos mums stinga? Ar sveikata yra mūsų vertybė? To nutarėme paklausti žinomų šalies žmonių.

Ar sveikata yra mūsų vertybė? To nutarėme paklausti žinomų šalies žmonių.<br>lrytas.lt nuotr.
Ar sveikata yra mūsų vertybė? To nutarėme paklausti žinomų šalies žmonių.<br>lrytas.lt nuotr.
I.Kazlauskaitė<br>G.Bitvinsko nuotr.
I.Kazlauskaitė<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Ivanova<br>T.Bauro nuotr.
K.Ivanova<br>T.Bauro nuotr.
E.Jackaitė<br>T.Bauro nuotr.
E.Jackaitė<br>T.Bauro nuotr.
R.Kulvinskytė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Kulvinskytė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Žiogas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Žiogas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 25, 2016, 9:02 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 4:20 AM

Rodykime pavyzdį mažiesiems

Reklamos ir viešųjų ryšių agentūros „Ad Majesty“ bendraturtė ir laidos „Klauskite daktaro“ vedėja Rimantė Kulvinskytė-Miškinė-Eidukonė atskleidė, kad sveikata ypač susirūpino į pasaulį atkeliavus mažajai dukrelei Lunai. Ji įsitikinusi, kad visi tėvai vaikams turi būti geriausi pavyzdžiai.

„Manau, kad dėl artimųjų negalavimų jaudinamės daug labiau nei patys sergantieji, todėl tas noras, kad jie būtų sveiki, savaime suprantamas. Norisi mylimus žmones matyti laimingus, gyvenimą geriančius pilna krūtine, ir kuo ilgiau juos turėti šalia.

Tiesą pasakius, mudviejų su Povilu sveikata pradėjau rūpintis tik laukdamasi Lunos. Norėjau, kad dukra turėtų sveikus ir energingus tėvus. Pirmąkart dvi žiemas nesirgau! Dabar disciplinos, žinoma, priverčia laikytis tai, kad esu laidos apie sveikatą vedėja. Be to, Luna auga ir norisi jai rodyti gerą pavyzdį, tad iš namų dingo visas nesveikas maistas.

O sveikatos linkiu visada. Tiksliau, dažniausiai linkiu tik sveikatos. Jei bus sveikatos, bus jėgų ir svajonėms įgyvendinti, ir mylėti, ir mylėtis. O šiaip, mažiau linkėt, dažniau apkabint reikia. Apkabinimas daro stebuklus“, – kalbėjo R.Kulvinskytė.

Sveikata – gyvenimo esmė

Grožio studijos „Kristina“ vadovė ir atlikėja Kristina Ivanova įsitikinusi, kad sveikatoje glūdi gyvenimo pilnatvė.

„Kai susiduri su tam tikrais sveikatos sutrikimais, suvoki, kad jokie materialūs dalykai sveikatos neatstos. Sveikata yra svarbiausia. Kas mes būtume tokie be jos? Jei jaučiamės blogai, jei mums kažkas negerai, visa kita aplinkui sustoja. Todėl savo artimiesiems linkime geros sveikatos, kad žmogus būtų visavertis ir mėgautųsi savo gyvenimu.

Tikrai dažnai linkiu artimiesiems sveikatos, kadangi šioje būsenoje glūdi visa gyvenimo esmė.

Man pačiai sveikata yra be galo svarbi ir pirmiausia reikėtų rūpintis savo vidine sveikata, būsena. Tai, kaip jaučiamės viduje, atsispindi išorėje. Žmogus turi būti harmoningas. Dar labai svarbu pagalvoti, kokį maistą dedi į save. Aš pati apie trejus metus nevartoju alkoholio. Mečiau sau tokį iššūkį ir man jis iš tiesų nėra sunkus. Taip pat atsisakiau mėsos. Žinoma, čia yra asmeninis pasirinkimas.

Tad žmogus visuomet turi pagalvoti ir subalansuoti mitybą, sportą, poilsio rėžimą, tobulinti save. Viskas prasideda nuo mąstymo“, – visus rinktis sveiką gyvenseną motyvavo K.Ivanova.

Apie sveikatą galvojame nepakankamai

Renginių vedėjas, vestuvių karaliumi linksniuojamas Remigijus Žiogas mano, jog jauni žmonės vis dėlto nepakankamai galvoja apie savo sveikatą, o lietuviai apskritai į ją žiūri gana paviršutiniškai.

„Kadangi esu renginių vedėjas, sveikatos palinkėjimą girdžiu per kiekvieną gimtadienį. Tačiau tokį sveikinimą dažniau girdžiu per 50-60 metų jubiliejus. Tuomet žmogus tarsi susimąsto apie savo gyvenimo kokybę, o 30-40 metų ta sveikata nėra taip akcentuojama.

Lietuviams sveikata reikėtų dar labiau rūpintis. Žinoma, dabar vis madingesnė tampa žaliavalgystė, sporto klubai, mėsos atsisakymas. Vakarų Europoje tai „ant bangos“, tad viskas vyksta laiku ir vietoje. Tačiau lietuviai į sveikatą žiūri dar kiek paviršutiniškai. Vis dar vyrauja stereotipai, kad gero vyro turi būti daug ir geras vyras be pilvo – tas pats kas namas be balkono. Aš esu tų pažiūrų, kad vyrams nereikia tų balkonų ir be jų gražiai atrodo, o moterys tą pastebi ir vertina.

Be to, lietuviai yra dirbanti tauta, darboholikai, tad apie sveikatą galvojame iš tiesų mažai. Linkėdami laimės sveikatos ir pinigų, linkime mums įprastų pamatinių dalykų. Žemdirbių tauta gi nori dirbti ir uždirbti, o kad dar sveikatos truputį būtų, tai būtų gerai. Jei nebus, tai nebus, dirbsim iš paskutiniųjų. Štai paskui ir girdime, apie darbuose susižalojusius ar net žuvusius žmones.

Pats labai domiuosi sveikata ir skatinu kitus žmones tai daryti“, – kalbėjo renginių vedėjas.

Kartais pamirštame save

Dainininkė Ingrida Kazlauskaitė atkreipė dėmesį į tai, kad linkėdami vienas kitam sveikatos neretai pamirštame patys save.

„Norime, kad artimiausi ir mylimiausi žmonės su mumis kartu būtų labai ilgai, todėl mums rūpi jų sveikata. Jei tik sunegaluoja kas šeimoje, ją visą aplanko liūdesys, dėl artimo labai išgyvename. Tai labai natūralu rūpintis savo tėvais, seneliais, broliais, sesėmis, vaikais. Sveikata iš tiesų yra šeimos laimė. Tik ją turėdami galime būt energingi, žvalūs ir darbingi.

Deja, visame pasaulyje egzistuoja problema, kad lekiam, bėgam, skubam, gyvenimo tempas greitėja, pamirštame save ir artimaisiais kartais rūpinamės labiau nei savimi.

Pati artimiesiems dažnai linkiu sveikatos. Ir dažnai sulaukiu komentarų: „Vaje, tik tiek metų, o jau sveikatos linkim vieni kitiems.“ Tačiau iš tiesų jaunam žmogui sveikata yra labai svarbi. Patiriame kur kas didesnį stresą nei galbūt patirdavo vyresnės kartos atstovai. Infarktai, insultai dabar ištinka ten 30 metų ir jaunesnius žmones. Tai tik patvirtina, kad ir jauniems reikia sveikatos linkėti ir apie ją priminti. Pati savo sveikatą saugau ir stengiuosi nepraleisti pro pirštus kūno siunčiamų signalų. Žiūriu save ir kaip į būsimą mamą, myliu vaikus ir noriu jų ir ne vieno, todėl esu įpareigota galvoti apie savo sveikatą“, – įsitikinusi I.Kazlauskaitė.

Tai, ką visi turėtų prisiminti

Aktorė Eglė Jackaitė taip pat patikino, kad sveikata yra ir turi būti amžinoji vertybė.

„Gyvenime daug kas yra perkama ir parduodama, tačiau yra amžinosios vertybės- jos pačios brangiausios ir deja, nenuperkamos. Tai: pagarba, meilė ir žinoma -sveikata. Gali žmogus gyvenime turėti viską, bet jei jis neturės sveikatos- niekas jo nedžiugins. Visada brangiausiems, artimiausiems, o ir sau pačiai to linkiu. Juk kai susergame- taip norime kuo greičiau pasveikti! Turime rūpintis savimi- nes, nusiperki daiktą, pasidžiaugi juo- jis gi ne amžinas ir jei jo nebenori- gali lengvai su juo atsisveikinti, o mūsų kūnas, siela – vienintelė, nepakartojama. Todėl labai svarbu rūpintis, saugoti, puoselėti“, – sveikatos visiems linkėjo žinoma moteris.

Iš tiesų, moksliškai įrodyta, jog stresas, nervinė įtampa neretai tampa daugelio ligų priežastimi. Norėdami įrodyti, jog sveikata iš tiesų yra vertybė, turėtume pasirūpinti ne tik savo artimaisiais, bet ir savimi.

Reguliarios konsultacijos su gydytoju ar vaistininku turėtų vykti ne tik kai kažką suskausta.

Medikai pavargsta kartoti, kad visų susirgimų prevencija kainuoja pigiau nei pačių ligų gydymas. Tad ypač šiuo metų laiku svarbu nepamiršti imuniteto stiprinimo, sveikos mitybos, poilsio ir reguliaraus fizinio aktyvumo. Tuomet ir darbai seksis sklandžiau, o didžiąsias metų šventes sutiksime sveikesni ir laimingesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.