Daugiausiai moterų gyvybių nusinešančio vėžio aukoms – nauja viltis

Krūties vėžys – vienas dažniausių onkologinių moterų susirgimų Lietuvoje ir pasaulyje, nusinešantis daugiausiai gyvybių iš visų vėžinių susirgimų. Todėl gydymo efektyvumo klausimai visuomet išlieka itin aktualūs. Jungtinė Karalystė, rodydama pavyzdį kitomis šalimis, praėjusią savaitę žengė didelį žingsnį, išgelbėsiantį tūkstančius gyvybių. O autoritetingos organizacijos sprendimas ES kaimynėje suteikia vilčių panašaus žingsnio sulaukti ir Lietuvoje.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-30 11:55

Užklumpa netikėtai

Kasmet krūties vėžiu Lietuvoje suserga apie pusantro tūkstančio moterų . Ši vėžio forma nusineša daugiausiai dailiosios lyties atstovių gyvybių iš visų onkologinių susirgimų. Todėl ligą pastebėti laiku – gyvybės arba mirties klausimas.

Ankstyvą krūties vėžį pastebėti sunku, mat jokių simptomų dažnai nepasireiškia. Kartais gali būti pastebimi krūtų formos ar spenelio pasikeitimai, atsirasti limfmazgių, tačiau taip būna tikrai ne visais atvejais.

Pažengusio vėžio simptomai būna aiškiau išreikšti. Gali atsirasti sukietėjimų, sustorėjimų krūtyje ar pažasties srityje, pakisti krūtų dydis, forma, atsirasti išskyrų iš spenelių. Speneliai gali ir suminkštėti ar įsitraukti į vidų. Gali varginti ūminis, pulsuojantis krūtų skausmas. Kartais krūties spenelio sritis atrodo tarsi išberta, oda virš naviko pakinta ir tampa panaši į citrinos žievelę.

Tai, kokie simptomai pasireiškia, pasak medikų, dažniausiai priklauso nuo naviko dydžio ir vietos krūtyje, taip pat nuo to, ar didėdamas jis įauga į odą, ar liga apėmusi visą krūtį. Pastebėjus bent vieną iš minėtų simptomų, derėtų pasirūpinti savimi ir kreiptis į gydytoją.

Išgelbės tūkstančius

Lietuvoje krūties vėžiui gydyti taikomas kompleksinis gydymas, o vaistai yra kompensuojami valstybės lėšomis. Taikoma chemoterapija, hormonų ar taikinių terapija. Tačiau mokslas sparčiai žengia į priekį, vaistai tobulinami.

Gydymą stengiamasi patobulinti, taip, kad išgyvenamumas būtų kuo ilgesnis, o šalutinių poveikių – kuo mažiau.

Praėjus spaliui – kovos su krūties vėžiu mėnesiui, Jungtinėje Karalystėje pagaliau žengtas itin svarbus žingsnis, prisidėsiantis prie tūkstančių sergančiųjų krūties vėžiu išgelbėjimo, tuo pačiu leidžiant jiems patirti mažesnį šalutinį gydymo poveikį.

Nacionalinis sveikatos ir priežiūros kokybės institutas (NICE) rekomendavo pacientams kompensuoti tam tikrus gydymui skirtus CDK4/6 inhibitorius.

Šie inhibitoriai rekomenduojami moterims, lokaliai progresavusiu arba metastazavusiu krūties vėžiu gydyti, kuriame yra hormonų receptorių (HR), o HER2 rodmuo neigiamas. Šio tipo vėžys diagnozuojamas apie 60 proc. moterų, sergančių krūties vėžiu.

Tapo gydymo etalonu

Vaistai yra geriami vieną kartą per parą kartu su hormonoterapija, mažinančia estrogeno ir progesterono gamybą riebaliniame audinyje ir antinksčiuose. Taip sustabdomas hormonų gebėjimas stimuliuoti krūties vėžio augimą.

Tai yra pirmieji naujos klasės vaistai, kurie sulėtina vėžio vystymąsi, slopindami du baltymus, paprastai vadinamus CDK 4 ir 6, jie yra svarbiausi ląstelės ciklą reguliuojantys veiksniai, sukeliantys ląstelių vešėjimą.

Dar praėjusiais metais Europos Komisija patvirtino pirmojo klasėje CDK4/6 inhibitoriaus vartojimą moterims, sergančioms lokaliai progresavusiu arba metastazavusiu krūties vėžiu, kuriame yra hormonų receptorių (HR), o žmogaus epidermio augimo faktoriaus 2-ojo tipo receptorių (HER2) rodmuo neigiamas

Šio inhibitoriaus vartojimo įteisinimas ES atvėrė dešimtims tūkstančių metastazavusiu krūties vėžiu sergančių moterų inovatyvaus ir labai laukto gydymo galimybę. Jis labai operatyviai įtrauktas į standartinę krūties vėžio gydymo schemą JAV.

Būtent tokio tipo metastazavusiu krūties vėžiu sergančioms moterims gydyti per pastaruosius dešimt metų, skirtingai nei sergančioms kitais krūties vėžio tipais, tai pirmasis taikinių terapijos vaistas, įteisintas kaip pirmojo pasirinkimo.

Pasak„Royal Marsden NHS Foundation Trust“ onkologo–konsultanto ir gydytojo habil. dr. Nicholo Turnerio, ši inovatyvi terapija, vartojama kartu su įprastine hormonų terapija, daugumai moterų slopina naviko progresavimą bei yra gerai toleruojama, todėl gali atitolinti laiką, kol prireikia chemoterapijos.

„Europos moterims, sergančioms metastazavusiu krūties vėžiu, reikia naujų gydymo galimybių, – tuomet buvo įsitikinusi du kartus krūties vėžį įveikusi moteris, Europos vėžiu sergančių pacientų koalicijos viceprezidentė Kathi Apostolidis, – Metastazavęs krūties vėžys – sunki našta juo sergančioms moterims ir jų šeimos nariams. Labai tikimės, kad naujas vaistas pagerins gyvenimo kokybę ir gydymo rezultatus.“

NICE Sveikatos srities technologijų vertinimo centro direktorė, profesorė Carole Longson tikino, jog kalbama, kad stabdant ligos progresavimą, minėti inhibitoriai gali sumažinti žmonių skaičių, kurie susiduria su dažnai nemaloniais chemoterapijos šalutiniais poveikiais, mat šio gydymo metodo gali net neprireikti.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuva stebi ir seka tokios autoritetingos organizacijos kaip NICE rekomendacijas, yra didelė viltis, kad netrukus šie vaistai pasieks ir Lietuvos moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.